Biznis
14.01.2022. 08:05
Marko R. Petrović

Stanje u EPS-u

Milorad Grčić protiv Zorane Mihajlović: Ko je zapalio ugalj?

Milorad Grčić
Izvor: Antonio Ahel / ATAImages

La commedia e finita – rekao bi glumac najavljujući kraj predstave u nekom od italijanskih pozorišta u XVII veku. Danas bismo to mogli da kažemo nakon što je Milorad Grčić i zvanično podneo ostavku na mesto v. d. direktora JP "Elektroprivreda Srbije“, iako na tom mestu formalnopravno nije mogao da bude već četiri i po godine.

Ako je komedija i završena, tragedija zvana stanje u EPS-u svakako nije. Jer Grčićeva ostavka, iako očekivana već mesec dana, usledila je tek nakon još jednog ozbiljnog incidenta koji se dogodio na kopu Rudarskog basena "Kolubara“, kada se zapalio bager koji služi za odlaganje jalovine koja se skida pri kopanju uglja.

Pritom, odlazeći sa pozicije na kojoj (ni)je bio Grčić nije propustio priliku da "potkači“ resornu ministarku Zoranu Mihajlović.

"Sada, kada više nisam vršilac dužnosti direktora EPS-a, kada mogu da kažem ono što mi na srcu leži, ne mareći za hijerarhiju, upozoravam vas na sledeće. Ako gospođa Zorana Mihajlović ostane na čelu Ministarstva rudarstva i energetike duže od tri meseca, ako bude vodila to ministarstvo i jedan jedini dan posle izbora, naš elektroenergetski sistem je osuđen na smrtnu kaznu, na potpunu propast“, naveo je Grčić u pismu predsednici vlade Ani Brnabić.

Ministarku Mihajlović, inače, mnogi već duže vreme doživljavaju kao osobu koja lobira za izgradnju postrojenja za dobijanje električne energije iz obnovljivih izvora, odnosno za odricanje od termoelektrana kao osnovnih izvora struje.

Bio je to, praktično, Grčićev odgovor ministarki na njenu izjavu koju je dala dan ranije, navodeći kako će nadležni organi ispitati uzrok požara na bageru odlagaču u Rudarskom basenu "Kolubara“ na kopu "Tamnava – Zapadno polje“, ali da su ozbiljni problemi u planiranju i rukovođenju u EPS-u doveli do problema, te da se preduzeća u elektroenergetskom sektoru ponašaju kao država u državi.

"Naravno da radimo na tome da se problem reši, ali do ovoga nije smelo da dođe. Postoji odgovornost onih koji upravljaju EPS-om, jer sve ovo mnogo košta. Ovaj odlagač košta 18,8 miliona evra i sreća je da niko nije povređen“, rekla je ona odgovarajući na pitanje novinara prilikom posete distributivno-dispečerskom centru EDS-a u Beogradu.
 

Mihajlovićeva je izjavila i da se preduzeća u elektroenergetskom sektoru ponašaju kao država u državi.

"Praktično svakog dana imamo probleme i svakog dana smo u vladi i rešavamo stvari, ali ovo je sve rezultat nerada i nečinjenja, jer se godinama nije adekvatno planiralo, održavalo, investiralo, nije se dobro rukovodilo. Ono što vidimo jeste javašluk kojim se pokušava pokazati da je država nemoćna. Država nije nemoćna, što smo i pokazali 11. decembra kada smo sprečili još veće probleme, ali ono što država radi košta. Nabavka mazuta, uvoz električne energije, koordinacija, sve to košta“, kazala je ministarka.

E, sad, ako sve to košta, logično je pretpostaviti i da sve to neko mora i da plati. Ko god kaže da će to da plati "država“ ili EPS, potrudiće se da prećuti činjenicu da će sve to, zapravo, da plate oni građani koji plaćaju račune za struju.

Drugo, pitanje za Grčića, ali i za ministarku Mihajlović je – ako ste već svi znali ili pretpostavljali da "onaj drugi“ radi kako ne treba, zbog čega ste do sada ćutali? Šta je to Grčića sprečavalo da i dok (ni)je bio v. d. direktora kaže "ono što mu na srcu leži ne mareći za hijerarhiju“? Jer, valjda je interes države važniji i od njegovog srca i od hijerarhije u EPS-u.

S druge strane, ako je ministarka znala da se u EPS-u ne radi kako treba, zbog čega nije učinila sve da se odgovorni za to smene, pre nego što to nečinjenje ili pogrešno činjenje izazove neku veću štetu?

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Pera Detlić u EPS-u
Milorad Grčić

Zašto nije bilo struje?

18.12.2021. 00:31

Pera Detlić u EPS-u

Svega ovoga ne bi bilo da je Pera otišao pravo u policiju, glasi jedna od legendarnih replika iz crtanog filma o Peri Detliću, u kojem "lakoverni detlić“ kopa tragajući za nepostojećim ćupom zlata. Ako bismo tu situaciju prebacili na teren elektroenergetskog sistema Srbije, koji je sa prvim većim snegom doživeo potpuni kolaps, mogli bismo reći da svega ovoga ne bi bilo da je neko (čitaj Milorad Grčić) na vreme rekao da nema dovoljno uglja.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
24.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve