Biznis
16.02.2023. 14:37
R. E. / RTS

Što više, to bolje

Evo gde su građani "pobegli" za mini odmor na Dan državnosti

planina, sneg, bjelašnica
Izvor: Shutterstock

Veliki broj građana Srbije iskoristio je to što se ne radi za Dan državnosti da organizuje mini odmor.

Beograd, ali i ostali gradovi u našoj zemlji, ispraznili su se već u utorak popodne, kada je većina građana počela da koristi neradne dane za državni praznik, a mnogi od njih spojili su i predstojeći vikend, pa su dobili priliku da ozbiljno predahnu.

A gde su to Srbi odlučili da provedu mini odmor?

Pomoćnica ministra turizma Dunja Đenjić izjavila je da su mahom izabrali odlazak na planine, ali i banjske centre, budući da su smeštajni kapaciteti maksimalno popunjeni.

Đenjić je istakla da je najviše građana "okupiralo" Zlatibor.

"Zlatibor se može pohvaliti brojkama do 50.000 ljudi koji trenutno borave na toj planini. Kada kažemo da je u ovom trenutku popunjenost kapaciteta maksimalna, onda stvarno možemo reći da je popunjenost svih planinskih centara, ali i banjskih zaista na najvećem nivou", rekla je za RTS Dunja Đenjić. 

Posetioci, a naročito skijaši, ovih dana mogu biti zadovoljni, jer na planinama ima dovoljno snežnog pokrivača. Đenjićeva napominje da su i u slučajevima kada nema snega, planinski centri opremljeni veštačkim osnežavanjem i na Kopaoniku, Zlatiboru i Staroj planini. 

Na Zlatiboru je najveće interesovanje za Gold gondolu, najdužu panoramsku gondolu na svetu, koja od srede vozi i sat duže kako bi prevezla sve one koji žele da uživaju u pejzažima te planine. 

Ona je napomenula i da je na međustanici gondole, na Ribničkom jezeru za posetioce organizovana i besplatna obuka nordijskog skijanja.  

Kako ističe Đenjićeva, popunjenost kapaciteta, govori i o promeni navika domaćih turista.

"Korišćenje kratkih odmora je trend u svetu i odustajanje višednevnih i višenedeljnih korišćenja godišnjih odmora u kontinuitetu. Zavisi od uzrasta, od platežne moći i to su sada interesovanja za planinske i banjske centre. To je ono što je interesantno, dostupno i nije daleko".

Dodaje i da trend promene cena prati i promene na globalnom nivou, a to je uslovilo i promenu cena smeštaja i usluga, hrane i pića u turističkim centrima. To, međutim i dalje ne sprečava naše turiste da koriste usluge.

"Bitno je reći i da se najskuplji aranžmani prodaji, ali i da je raznolikost turističke ponude u Srbiji dostupna za sve platežne moći".

Naglašava da  se i dalje povećava broj stranih turista, a da je samo u prethodnom mesecu povećan za 55 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

"Prema podacima iz januara možemo govoriti o povećanju broja turista i gostiju u Srbiji koji je uvećan u odnosu na isti mesec prethodne godine za 18 posto", ocenila je pomoćnica ministra turizma. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Koliko su Niš i jug Srbije atraktivne destinacije za turiste
NIš

Zavod za statistiku

01.02.2023. 10:41

Koliko su Niš i jug Srbije atraktivne destinacije za turiste

Niš je u prošloj godini, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, posetilo više od 136.000 turista, što je za 75 odsto više u odnosu na 2021. 
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
2°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve