Biznis
20.01.2023. 19:35
Beta

Izveštaj Vlade

Turizam cveta u Srbiji

Turizam, etno selo, Mokra gora, Zlatibor
Izvor: Shutterstock

U Srbiji je decembru 2022. godine evidentirano ukupno 1.003.817 noćenja domaćih i stranih turista, što oko 45 odsto više nego u decembru godinu ranije, kada je ostvareno ukupno 695.153 noćenja, objavila je Vlada Srbije.

Kako je navedeno, broj noćenja stranih turista u decembru 2022. godine (552.481) premašio je broj noćenja domaćih turista (451.336).

Takođe, iznos boravišne takse za pravna lica u 2022. godini, iznosio je više od 901 miliona dinara, što je rast od 30 odsto u odnosu na godinu pre.

Naglašeno je da su ti podaci "dokaz ogromnog ulaganja države u turističku privredu kroz ulaganja u putnu i drugu infrastrukturu i izgradnju privlačnih smeštajnih kapaciteta".

Primeri tog rada su obnova i rekonstrukcija Golubačke tvrđave na Dunavu, Ramske tvrđave, dostupna arheološka nalazišta i kulturne institucije, kao što su Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti, navedeno je u saopštenju.

Ukazano je i da su u izboru turista bili i hoteli Vrnjačke Banje, Vrdnika i Fruške gore, kao i Ovčarsko-kablarska klisura.

Neke od najpopularnijih turističkih destinacija u Srbiji, koje se prema poslednjim podacima izdvajaju po najvećem broju noćenja turista u decembru 2022. godine su: Beograd, Zlatibor, Novi Sad, Кopaonik, Subotica, Niš i Vrnjačka Banja.
 
Ovo je takođe i rezultat smanjenja sive ekonomije u turizmu, kroz uvođenje centralnog informacionog sistem turizma i ugostiteljstva eTurista, koji je baza podataka i evidencija o svim smeštajnim kapacitetima u Srbiji, saopštila je vlada Srbije.

Pored hotela, motela, hostela i apartmana, sistem obuhvata i seoska domaćinstva, kao i smeštajne kapacitete "stan na dan".

Ovaj sistem, koji je razvila Кancelarija za informacione tehnologije i eUpravu vlade Srbije, u upotrebi je od oktobra 2020. godine i omogućava sistemsko regulisanje oblasti ugostiteljstva i turizma i značajno smanjenje sive ekonomije, unapređenje uslova poslovanja svih subjekata na tržištu, kao i zaštitu prava potrošača u oblasti turizma i ugostiteljstva.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Turizam u Srbiji obara sve rekorde"
Turizam u Srbiji, Tvrđava Golubac

Tatjana Matić

27.09.2022. 12:05

"Turizam u Srbiji obara sve rekorde"

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić saopštila je povodom Svetskog dana turizma da turizam u Srbiji obara sve rekorde i da je od početka ove godine broj dolazaka veći 48,1 odsto nego u istom periodu 2021.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
26.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve