U fokusu
26.01.2023. 02:05
Beta

Nove staze

Sve više turista posećuje Stopića pećinu: Pogledajte zašto (FOTO)

1
Izvor: Beta / Turisticka organizacija Zlatibor / STR

Stopića pećinu, najposećeniji speleološki objekat Srbije, prethodne godine posetilo je više od 100.000 ljudi, što je povećanje od 10 odsto, saopšteno je u sredu.

Nedavno je Stopića pećina dobila novih 60 metara staze, koja vodi iznad vodopada "izvor života" do Sale sa bigrenim loncima pa će svi posetioci koji od januara ove godine posete Stopića pećinu imati priliku da obiđu prirodne tvorevine u kojima se voda vrtloži.

Ovaj deo staze bogat je pećinskim nakitom.

Uz novih 60 metara pešačkih staza, njihova ukupna dužina je 400 metara.

"Turistička organizacija Zlatibor posvećeno radi na uređenju pećine. Svake godine ovaj prirodni biser zlatiborskog kraja i najposećeniji speleološki objekat u Srbiji dobija po neku novu atrakciju koja upotpunjuje ponudu ovog izuzetno turističkog lokaliteta: prilazni put, parking prostor, prilazne pešačke staze, ulaznu kapiju, biletarnicu, staze kroz Svetlu i Tamnu dvoranu do vodopada 'Izvora života', kao i staze iznad bigrenih kada i rasvetu", navodi se u saopštenju.
 

O bezbednosti posetilaca, turističkim obilascima, čistoći i očuvanju zaštićenog prirodnog dobra brinu se čuvari i vodiči ove pećine, a od nedavno posetiocima dostupna je i mobilna aplikacija "Stopića pećina – audio vodič".

Stopića pećina nalazi se na 19 kilometara od centra Zlatibora, a za obilaske je otvorena svim danima od 9.30 do 16.30 časova.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Pas koji je slučajno otkrio praistorijsko blago
Pećina

Pećina Lasko

12.09.2022. 11:05

Pas koji je slučajno otkrio praistorijsko blago

Priča o tome kako je otkrivena čuvena pećina Lasko u Francuskoj, u kojoj se nalaze neki od najpoznatijih praistorijskih pećinskih crteža, deluje kao scenario bizarnog filma. Na nju je sasvim slučajno naišao jedan pas, šetajući sa svojim vlasnikom po bajkovitim predelima Dordonje u Francuskoj.
Close
Vremenska prognoza
moderate rain
11°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve