Biznis
24.05.2024. 02:00
R.E.

Istraživanje

Kako talog od kafe može da spasi planetu

kafa
Izvor: Shutterstock

Naučnici sa australijskog univerziteta RMIT u Melburnu uspeli su da talog od kafe pretvore u supstancu nazvanu biouglje koja može da se iskoristi u proizvodnji betona.

Ova supstanca čini beton jačim i otpornijim, dok istovremeno smanjuje štetne emisije koje doprinose efektu staklene bašte.

Glavni istraživač na univerzitetu RMIT Radživ Rohand navodi da dodavanje biouglja čini beton za 30 odsto jačim i smanjuje potrebnu količinu cementa za do 10 odsto.

Proizvodnja betona, koja podrazumeva mešanje peska i šljunka sa cementom i vodom, glavni je proizvođač gasova staklene bašte i proizvodi sedam odsto svetskih emisija, navode Ujedinjene nacije.

Biouglje može da smanji do 15 odsto peska koje se koristi u proizvodnji betona. Svake godine se u svetu iskopa oko 50 milijardi tona peska, uglavnom zbog proizvodnje betona, a ova ekstrakcija je često pogubna za životnu sredinu.

Neke građevinske kompanije u Australiji su već pokazale interesovanje za biouglje, a drugi univerziteti širom sveta takođe analiziraju mogućnost njegove primene.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve