NEMA INTERESOVANJA: Facebook okupio samo 21 kompaniju za svoju valutu

NEMA INTERESOVANJA: Facebook okupio samo 21 kompaniju za svoju valutu

Shutterstock


Projekat izdavanja Facebook-ove digitalne valute “libre” okupio je 21 kompaniju, uključujući Uber i Spotifaj, pokazuje povelja o osnivanju Libra Ašociation, objavljena nakon prvog sastanka u Ženevi.

“Članice-osnivači zvanično su potpisale povelju o libri”, objavio je glavni direktor udruženja Bertrand Perez.

“Sada imamo potpunu garanciju o njihovom angažmanu, tako da imamo poverenja u projekat”, dodao je Perez.

U septembru su izrazili nadu da će broj kompanija-učesnica porasti sa početnih 28 na “nešto više od 100”, prenosi Seebiz. Umesto toga, lista se smanjila pošto je nekoliko kompanija uzmaklo pred učestalim kritikama regulatora iz svih delova sveta.

Shutterstock

Shutterstock

Tako su kartičarske kuće “Viza” i “Masterkard”, internet trgovina “eBej” i kompanija za digitalno plaćanje “Strajp” krajem prošle nedelje objavile da odustaju od članstva u “Libra Asosiejšn”, a desetak dana ranije iz projekta se povukla i kompanija za digitalno plaćanje “PejPal”.

Kompanije su se pokolebale nakon učestalih upozorenja regulatora o pretnjama koje sa sobom donose digitalne valute, uključujući probleme vezane za zaštitu podataka i transakcija, pranje novca i stabilnost finansijskog sistema.

Povezane vesti – PROCURELI SNIMCI: Šta je Zakerberg rekao o senatorki, vladi, Instagramu…

Francuska

Tako su Francuska i Nemačka najavile blokadu libre u Evropi, predlažući umesto toga izdavanje javne kriptovalute kojim bi upravljale centralne banke.

Radna grupa G7 upozorila je da bi “globalne stabilne digitalne valute pokrivene imovinom”, poput evra i dolara, mogle zadati probleme centralnim bankama pri utvrđivanju kamatnih stopa.

Perez je pak naznačio da bi datum izdavanja libre mogao biti pomeren u odnosu na zacrtanu sredinu 2020. godine.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar