Biznis
24.10.2019. 13:15
N. G./Business Insider

PODILAŽENJE? NIKAKO: Kako motivisati šefa da se založi za vas i pomogne u karijeri

shutterstock_522888334.jpg

Potraga za priznanjem i odobravanjem od strane šefa postoji od trenutka kada je u biznis uvedena hijerarhija. Svi to žele, svi trošimo previše vremena tražeći potvrdu, piše Business Insider.

Ali istinsko zalaganje za zaposlenog, motivisani šef koji je čak i primoran da bude vaš vodič, koji vam pomaže da imate najbolje izlaganje, da vas uvažavaju i nude vam opcije? To je ono najbolje što svaki zaposleni može da dobije.

Shutterstock Shutterstock

Za početak, nije stvar u tome da budete dobri u svom poslu. Čak se ne radi o tome da budete sjajni u svom poslu. Radi se o tome da budete dovoljno dobri da znate u čemu se odlično snalazite. Šta primorava šefa da se žestoko založi za zaposlenog?

Pročitajte još: Posao bez mobilnog telefona? Nemoguće...

Ispada da se radi o vrlo specifičnom nizu ponašanja koje podstiče vašeg šefa da se pozabavi vama. Ključna reč je - želja.

Vi ste CEO vašeg projekta

Svaki šef ceni onoga ko je šef projekta, ko upravlja projektom od početka do kraja. Vi koristite šefa za podršku i uklanjanje prepreka, ne čekate da vam kažu šta treba da radite. To takođe znači da sebe smatrate odgovornim za rezultate. I kada neko pokaže taj nivo odgovornosti, to podstiče šefa da vam se posveti maksimalno.

Shutterstock Shutterstock

Odajate utisak da imate sve pod kontrolom

Šefovi često samo žele da znaju šta znate. Oni se ne bave detaljima. Ako su uvereni da sve držite pod kontrolom, posvetiće vam vreme u slučaju izbijanja nekog problema ili ukoliko vam zatreba da se konsultujete s njima.

Dosledno idete gore i dalje

Jedna od najvažnijih stvari u poslu jeste pokazivanje inicijative - želja da ne budete samo pokretač, već i da pređete dodatnu milju ako treba. Ukoliko šefovi moraju stalno da vam sugerišu, obično niste spremni da odete dalje, i ne zaslužuje dodatno "emocionalno zalaganje" vašeg nadređenog.

Pročitajte još: Zašto novi šefovi moraju sporo da donose odluke

Otkrijte probleme - i nudite rešenja

Nijedan šef ne voli iznenađenja. Većini šefova se svidi kad otkriju probleme za koje nisu znali da imaju. Svaki šef voli kada predstavljate rešenja zajedno sa problemima koje ste otkrili. Tako je lako poželeti da se založite za nekoga ko će vam olakšati posao. Što nas dovodi do sledeće tačke.

Vi stvarate vreme za svog šefa, ne uzimate ga

Retko koja osoba pronalazi nove načine da doda vrednost u svom radu i preuzme veću odgovornost. To olakšava posao šefa. Svako može raditi po rasporedu.

Shutterstock Shutterstock

Uložite trud da vas šef izgleda dobro

Da ne zaboravimo stari dobri ego. Ako radite stvari kako bi vas šef izgledao dobro, oni će vam sasvim sigurno uzvratiti. Dakle, napravite ispravne korake kako biste stekli pažnju koju zaslužujete.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
5°C
17.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve