Biznis
03.01.2022. 13:05
Tanjug

Novi dizajn do 2024.

Zanimljiv predlog: Čiji lik će biti na novim novčanicama evra?

Businessman,And,Businesswoman,Covering,Their,Faces,Using,White,Paper,Sheets
Izvor: Shutterstock

Moric Kerner, evropski poslanik iz nemačke neoliberalne partije Slobodnih demokrata, uputio je predlog Evropskoj centralnoj banci (ECB) da likovi osnivača nemačke farmaceutske firme Biontek, Ugur Sahin i Ozlem Tureči, budu prikazani na jednoj od novčanica evra.

Kerner je u predlogu naveo da je taj bračni par, koji je radio na razvoju Fajzer vakcine protiv kovida, spasio "živote miliona Evropljana“, objavio je nemački list Velt am Zontag.

Predsednica ECB Kristin Lagard najavila je krajem prošle godine da će novčanice evra biti redizajnirane do 2024. godine.

"Likovi važnih evropskih ličnosti, poput osnivača Bionteka Ugura Sahina i Ozlem Tureči, trebalo bi da budu odštampani na novim novčanicama evra. Njihov rad je spasio živote miliona Evropljana“, napisao Kerner u predlogu, prenosi Dojče vele (DW).
 

Dodao je da je njihov životni put "impresivna priča o integraciji, napretku, preduzetništvu, naučnoj izvrsnosti i potencijalu otvorenog imigrantskog društva“.

Tureči i Sahin su 2009. godine osnovali kompaniju Biontek sa sedištem u Majncu. Biontek je u partnerstvu sa američkom farmaceutskom kompanijom Fajzer razvio vakcinu protiv kovida-19 zasnovanu na mRNA molekulu, inovativnoj tehnologiji razvijenoj u borbi protiv pandemije.

ECB je dvadeset godina nakon uvođenja evra kao zvanične novčanice evrozone 2002. godine, pokrenula proces redizajniranja banknota i kovanica valute 19-članog monetarnog bloka.

Planirano je da u izbor lajtmotiva za nove novčanice bude uključena i javnost, tako što će biti anketirani građani u svim državama evrozone, a biće formirana i stručna savetodavna grupa u čijem će sastavu biti predstavnici iz svake zemlje članice monetarnog bloka.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Eksperti o tome koliko dve doze Fajzera štite od omikrona
Fajzer

Novi podaci

13.12.2021. 23:05

Eksperti o tome koliko dve doze Fajzera štite od omikrona

Dve antikovid vakcine smanjuju rizik od hospitalizacije ili smrti izazvane korona sojem omikron do 84 odsto, dok buster doza dvostruko smanjuje šansu da se neko uopšte i razboli od kovida, prema zvaničnim procenama iz Velike Britanije.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
16°C
02.04.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve