POGUBNE ZAMKE SADAŠNJOSTI: Morate vežbati svoje buduće “ja”

POGUBNE ZAMKE SADAŠNJOSTI: Morate vežbati svoje buduće “ja”

Shutterstock


Trenirao sam Sanjaja, lidera u tehnološkoj firmi koji se osećao zaglavljeno i frustrirano. U ovom trenutku karijere nije bio tamo gde je želeo da bude. Kao i obično, došao je na naš trening, spreman da razgovara o izazovima sa kojima se trenutno suočava. Ovoga puta to je bio njegov plan za razgovore o naknadama sa svakim od njegovih zaposlenih. Nakon nekoliko minuta priče, prekinuo sam ga.

“Sanjaj, ranije si vodio takve razgovore, zar ne?” Pitao sam ga. “Da”, rekao je. “I, u najvećem delu, znate kako se to radi, zar ne?” “Da”, ponovo je rekao. “Sjajno. Hajde da razgovaramo o nečemu drugom.” “Ali to je ono što mi je trenutno na umu”, protestovao je. “Korisno je to pretresti a vama.“ “Drago mi je što je korisno, Sanjaj”, rekoh. “Ali ne želite da vam budem samo od pomoći. Želite da to promenimo. A usredsređivanje na ono što vam je trenutno najviše u glavi neće vas dovesti tamo.”

Pročitajte još: Kako nam umanjuju efikasnost na poslu?

Vidite, razlog zbog kojeg se Sanjaj zaglavio – i razlog zbog kojeg se mnogi od nas tako osećaju – je taj što se fokusiramo na ono što je u nama u tom određenom trenutku. S druge strane, ono što većina nas želi je da krenemo napred. I, po definiciji, obraćanje pažnje na sadašnjost drži nas tamo gde jesmo.

Tako da sigurno mogu pomoći Sanjaju da bude bolja verzija “sadašnjeg” Sanjaja. Ali imaću mnogo veći uticaj ako mu pomognem da postane uspešna verzija “budućeg” Sanjaja. To je poznata priča: Zauzeti ste čitav dan, radite non-stop, obavljate više zadataka u pogrešnom pokušaju da izbacite nekoliko dodatnih stvari sa svoje liste obaveza, a kako se dan bliži kraju, još uvek niste dobili da obavljate vaš najvažniji posao.

Biti zauzet nije isto što i biti produktivan. Razlika je kao i između onoga ko trči na traci i trči do odredišta. Oboje trče, ali je jedan i dalje u mestu. Ako želite da budete produktivni, prvo pitanje koje morate sebi postaviti je: Ko želim da budem? Drugo pitanje je: Gde želim da idem? Verovatno je da odgovori na ova pitanja predstavljaju rast u nekom pravcu.

Shutterstock

Shutterstock

I dok ne možete da potrošite sve vreme u tome da sledite te ciljeve, definitivno nećete stići tamo ako ne provedete neko vreme u njihovom izvršavanju. Ako želite da budete pisac, morate potrošiti vreme na pisanje. Ako želite da budete direktor prodaje, ne možete samo da prodajete – morate da razvijete svoju veštinu upravljanja. Ako želite da osnujete novu kompaniju ili pokrenete novi proizvod ili vodite novu grupu, morate potrošiti vreme na planiranje i izgradnju svojih veština i iskustva.

Evo ključa: trebate trošiti vreme na budućnost čak i kad postoje važnije stvari u sadašnjosti, pa čak i kada se odmah ne nađe očigledan povratak vašim naporima. Drugim rečima – a ovo je težak deo – ako želite da budete produktivni, morate da potrošite vreme radeći stvari koje deluju smešno neproduktivno.

Želim da razvijem svoje sposobnosti pisanja, pa sam počeo da se budim u 5:30 ujutro da bih pisao SF. Nažalost, nisam dobar pisac SF. Tako je moje vreme pisanja bolno neproduktivno. Ne mogu da ga prodan. Ne mogu da ga koristim. Ne mogu da ga podelim. Iskreno, jedva podnosim da pročitam na glas.

Pročitajte još: Ovo su znaci da je šef impresioniran vama

Imam tako dugačak spisak stvari koje zapravo treba završiti, da je gotovo nemoguće opravdati gubitak sna da bih mogao učiniti nešto tako nepovezano sa mojim današnjim izazovima. Znam da se tako osećaju moji klijenti kada ih zamolim da odbace svoje neposredne brige i fokusiraju se na udaljenije izazove. Pitanje koje puno puta čujem glasi: Šta je sa svim stvarima koje zapravo moram da završim? Ne moram li da prolazim kroz svoju pretrpani inbox e-pošte, razgovore, planove za projekat da bih stvorio prostor da se fokusiram na svoje buduće ja?

NE.

To je trik koji vaš angažovani “ja” igra kako bi vas držao podalje od zastrašujućih stvari u kojima još niste dobri i koje još nisu produktivne. Ponekad morate biti neodgovorni prema svojim trenutnim izazovima da biste postigli stvarni napredak u vašem budućem “sopstvu”. Morate pustiti prisutne da samo sede bez nadzora. To neće nestati i nikad se neće završiti. To je priroda sadašnjosti. Možda nećete završiti s praznim sandučićem e-pošte. Možda nećete imati savršene razgovore o kompenzaciji. Možda nećete svima ugoditi. Ali kao vaš trener, spreman sam se kladiti da ćete te stvari učiniti dovoljno dobrim.

Iako je Sanjaj oduševljen idejom da se fokusira na svoje buduće ja, odupire joj se jer se ne oseća tako dobro kao rešavanje trenutnih izazova. On još nije vešt u tome. Zato je to njegova budućnost. I upravo se zbog toga treba fokusirati na to.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar