Biznis
09.10.2019. 16:39
N. G./Business Insider

NIJE SVE U POHVALI... Ovo su znaci da je šef impresioniran vama, čak iako ne deluje tako

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Znakovi da vas šef voli mogu biti prilično suptilni i gotovo neprimetni. Ali, za posao je ključno utvrditi da li je šef na vašoj strani ili nije.

Druženje sa šefom prilično je važan deo uspeha na poslu, jer oni kontrolišu da li ćete biti unapređeni, premešteni ili otpušteni. Neki šefovi jasno izražavaju zahvalnost, ali nisu svi menadžeri tako otvoreni. Evo nekoliko znakova da je vaš šef verovatno prilično impresioniran vašim radom, iako to ne pokazuje:

Ako vam šef pruža "tough love" to može da znači da misli da možete da podnesete odgovornost

Suzan Bejst, izvršna direktorika Bates Communications i autorka knjige "All the Leader you Can be" (Lider koji možeš da budeš", rekla je za Business Insider da može biti teško shvatiti da li vas ili ne voli vaš šef.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

"Šef koji vas vidi kao perspektivnu osobu može vam dati puno povratnih informacija, ne sve pozitivne - neke od njih mogu biti pridike, jer vas vidi kao nekoga ko može da se nosi s tim i spreman je na veću odgovornost."

Izaziva vas jer misli da ste spremni za teške zadatke.

Ako se ponekad osećate pretrpani poslom, to možda i nije nešto strašno. "Šef će vam verovatno dati više nego što smatrate da se ponekad možete nositi, ne zato što pokušava da vas kazni, već zato što želi da vas testira na teškim zadacima.

Šef deli vaše prioritete zbog toga što želite da uspete
"Pitajte svog šefa koji su mu glavni prioriteti i podignite ruku na zahtevne zadatke", rekao je Bejts. "Dajte šefu priliku da vas vidi u akciji, posebno na projektu koji je njemu ili njoj važan, kako bi mogli videti od čega ste napravljeni."
Možda vaš šef ne deluje kao da vas "voli", ali vas poštuje

Na kraju dana, simpatičnost je precenjena. "Prestanite da se toliko brinete da li vas šef voli", jer ono što je zaista najvažnije jeste da li vas poštuje i uključuje u važne razgovore ", rekla je Bejtsova. "Dopadljivost nije toliko bitna kao davanje doprinosa, biti misaoni partner i pomoći timu i organizaciji da napreduju."

Pročitajte još: Najbolji saveti o novcu finansijskih stručnjaka

Pita vas za mišljenje, zato što vas ceni

Brus Tulgan, osnivač i izvršni direktor RainmakerThinkinga i autor knjige "U redu je upravljati svojim šefom", rekao je da se šefovi više savetuju sa zaposlenima koje vole i u koje veruju. "Ako vas šef često pita za mišljenje na sastancima, ostavlja vam dovoljno vremena za razgovor i povoljno reaguje na ono što kažete - to su dobri znakovi", rekao je. Nije uvek loše, ako vaš šef ne dođe uz komplimente.

Nije uvek loša stvar ako vas šef ne obasipa komplimentima

Može se desiti da vas šef ne obasipa komplimentima, jer mislili da ste sami svesni svojih kvaliteta, ili prosto zaboravljaju da vam kažu koliko ste nešto dobro uradili. Bejts preporučuje da zatražite povratne informacije i stavite mu do znanja da želite da vam vaš menadžer kaže kako nešto radite. Tulgan se složio, rekavši da radnici ne treba uvek da očekuju povratne informacije. "Uvek bi trebalo da budete sigurni da dobijate očekivanja ispisana živopisnim detaljima i trebalo bi da pratite vaše performanse na svakom koraku", rekao je. "Ostavite rezultat za sebe! Tada nećete morati da pogađate."

Ako vam se obraća kada treba nešto brzo da se uradi, uzmite to kao pozitivnu stvar

Ne uzrujavajte se kada vam šef da veću odgovornost. Menadžeri često zamenjuju svoje najtalentovanije zaposlenike. Verovatno nećete dobiti značku sa zlatnom zvezdom, ali bićete zaduženi za važne projekte, pa čak i za svoje kolege saradnike.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
28.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve