Biznis
19.06.2022. 12:10
Beta

Kragujevac

Radnici Fijata nastavljaju protest

.
Izvor: Beta / VLADA SRBIJE / SLOBODAN MILJEVIC

Fijatovi radnici, nezadovoljni jer država nije odgovorila na njihove zahteve, nastaviće u ponedeljak protest blokadom puta Kragujevac - Čačak, rekao je Beti predstavnik Samostalnog sindikata fabrike branika Fijat plastik Zoran Miljković.

 

On je naveo da će protest početi u 15 časova, a blokada puta će trajati dva sata.

"Naši zahtevi su jasni. Tražimo da nam za njih daju i pisane garancije", rekao je Miljković.

On je ocenio da sporazum koji je objavljen u subotu kao dogovor Vlade i Stelantisa "nije zvaničan". Miljković smatra da je to samo saopštenje bez potpisa i garancija za radnike.

Kako je ranije saopšteno, Fijatovi radnici u Srbiji se mogu još u ponedeljak do 13 sati prijaviti za odlazak na rad u Stelantisove fabrike u Evropi u trajanju od 18 do 24 meseca.

Oni koji se ne odluče za to imaju opciju da odu iz fabrike uz otpremninu. Sindikati i predstavnici radnika traže da otpremine budu 1.000 evra po godini staža umesto ponudjenih 220 evra.

U toku pregovora sa Radnom grupom prošle sedmice nije bilo dogovora u vezi sa povećanjem otpremnina, dok su iz Vlade najavili da će stav o tome biti iznet po završetku izjašnjavanja radnika o odlasku u inostranstvo.

Kako je ranije predočeno, zahtevi Fijatovih radnika se odnose i na kraći period za radno angažovanje u inostranstvu, kao i preciziranje svih zaštićenih kategorija radnika koje će biti izuzete iz socijalnog programa.

Traži se i  da država izađe sa konkretnim rešenjem za zapošljavanje radnika koji će ostati bez posla i to u kompanijama koje su udaljene najviše 50 kilometara od Kragujevca.

Radnici Fijata u Kragujevcu protestovali su u petak ispred zgrade gradske uprave, odakle su pešice otišli do kružnog toka Krst, na ulazu u grad koji je bio blokiran za saobraćaj oko sat vremena.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Slučaj Fijat: Brnabić sve objasnila
fiat, fijat, kragujevac

Kragujevac

08.06.2022. 08:43

Slučaj Fijat: Brnabić sve objasnila

U kragujevačkoj fabrici Fijat Krajsler automobili (FCA) tehnološki višak biće 500 radnika, a 1.500 će biti potrebno za proizvodnju električnih automobila koja će početi za dve godine, rekla je premijerka Ana Brnabić.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
27.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve