Biznis
18.05.2022. 12:49
Beta

NBS

Rast BDP u ovoj godini manji nego što se mislilo

Novac, evri
Izvor: Shutterstock

Narodna banka Srbije (NBS) je zbog negativnih efekata konflikta u Ukrajini, revidirala projekciju rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini, pa će se kretati u rasponu od 3,5 odsto do 4,5 odsto, što je za 0,5 procentnih poena niže od očekivanja u februaru.

"Prema našoj novoj projekciji rast BDP-a u ovoj godini kretaće se u rasponu od 3,5 do 4,5 odsto, što je za 0,5 procentnih poena niže od naših očekivanja u februaru", rekla je Tabaković na prezentaciji Izveštaja o inflaciji za maj.

Dodala je da su to učinile i druge relevantne međunarodne institucije, poput Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske banke za obnove i razvoj (EBRD) i Consensus Forecasts-a.

"Važno je naglasiti da je korekcija privrednog rasta naniže za Srbiju gotovo najmanja među zemljama regiona", rekla je Tabaković.

Dodala je da su ključni faktori revizije naniže projekcije realnog rasta BDP-a međunarodna kretanja, negativni efekti konflikta i procena nižeg privrednog rasta u zoni evra i zemljama regiona.

NBS "češlja" menjačnice

Veći kurs od dozvoljenog?

menjačnica

Veći kurs od dozvoljenog?

05.03.2022. 21:05

NBS "češlja" menjačnice

Pod pretpostavkom da neće doći do dodatnog zaoštravanja geopolitičkih tenzija i prekida u snabdevanju gasom na globalnom nivou, u srednjem roku projekcija rasta BDP-a Srbije zadržana je, kako je rekla, u rasponu od četiri do pet odsto godišnje, uz dalji rast zaposlenosti.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Nova pomoć za preduzeća koja posluju sa Ukrajinom, Rusijom i Belorusijom"
Siniša Mali

Siniša Mali

18.05.2022. 11:34

"Nova pomoć za preduzeća koja posluju sa Ukrajinom, Rusijom i Belorusijom"

Ministar finansija Siniša Makli najavio je da ća Vlada Srbije sutra usvojiti meru kako bi dodatno pomogla 1.400 preduzeća koja su u svom poslovanju usmerena ka Ukrajini, Rusiji i Belorusiji.
Close
Vremenska prognoza
fog
14°C
25.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve