Biznis
28.04.2022. 12:03
Beta

Zorana MIhajlović

"Realno je očekivati povećanje cene struje"

Struja, električna energija
Izvor: Shutterstock

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da je realno očekivati povećanje cene struje za domaćinstva, jer je trenutno najniža u Evropi i to u trenutku dok cene svih komponenti za proizvodnju struje svakodnevno rastu.

"Što se tiče cene električne energije, na stranu to što imamo najnižu cenu u Evropi, nižu i od zemalja u okruženju, ali činjenica je da je prethodnih godinu dana poskupeo ugalj, poskupela je nafta, poskupele su sve komponente za proizvodnju električne energije i nije realno da imamo ovu cenu", rekla je Mihajlović, gostujući na RTS-u, saopštio je njen kabinet.
 

Nova cena, prema njenim rečima, mora da bude usklađena sa svim parametrima i da bude održiva i za Elektroprivredu Srbije (EPS) i za državu i za građane, "jer EPS mora iz krize da izađe na nogama, a ne na kolenima, jer je najvažnije preduzeće u zemlji".

"Ministarstvo stoji uz EPS, mislimo da su zahtevi za povećanjem realni. Taj novac sigurno neće ići za plate, kako pojedini mediji pišu, već za rešavanje problema koji su nastali zbog visokih cena na tržištu", rekla je Mihajlović.

Pera Detlić u EPS-u

Zašto nije bilo struje?

Milorad Grčić

Zašto nije bilo struje?

18.12.2021. 00:31

Pera Detlić u EPS-u

Ona je, upitana o ceni gasa i Uredbi o ograničenju visine cene naftnih derivata, rekla da se svakodnevno prati situacija na evropskim tržištima i da Vlada analizira stanje.

Mihajlović je rekla da ima dovoljna količina svih energenata za nesmetano funkcionisanje privrede i građana, "jer se prethodnih godinu dana ozbiljno radio na tome, ali je potrebno da svi zajedno povedu računa i racionalnije koriste energiju".

 

"Ovo nije normalna situacija, ovo je najgora situacija za ekonomiju i energetiku svake države i mislim da svi treba da povedemo računa. Nije realno da toplane greju ako temperatura padne ispod 12 stepeni i tako troši milion kubnih metara gasa, koje možemo da ubacimo u skladište. Smejemo se državama koje štede, umesto da svi zajedno racionalnije koristimo energiju, da više štedimo i da budemo jedinstveni kada je kriza", rekla je ona.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Minsitarka Mihajlovic odgovorna za stanje u EPS-u"
Zorana Mihajlović

Sindikat

13.01.2022. 18:10

"Minsitarka Mihajlovic odgovorna za stanje u EPS-u"

Svedoci smo učestalih i besprizornih pokušaja napada na JP Elektropivreda Srbije (EPS), pre svega od onih koji bi trebalo da osećaju ličnu odgovornost za problerme koji su se pojavili u funkcionisanju proizvodnje u termo i rudarskom sektoru tokom decembra 2021. godine, saopštio je Sindikat radnika EPS-a.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
24.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve