Biznis
11.10.2021. 16:25
Tanjug

Energetska kriza

Sever Kine u sve većem problemu sa nestašicom struje

struja, Kina
Izvor: EPA / ROMAN PILIPEY

Pokrajina Lijaoning, u severoistočnom pojasu Kine, upozorila je u da se situacija s nestašicom električne energije pogoršava uprkos naporima vlade da poveća snabdevanje ugljem i upravlja potrošnjom struje u uslovima pospandemijske energetske krize koja pogađa mnogo zemalja sveta.

Vlasti Lijaoninga podigle su danas nivo upozorenja o deficitu električne energije na najviši drugi nivo, po peti put u dve sedmice, navodeći da bi manjak mogao dostići skoro 5,0 gigavata (GW), prenosi Rojters.

Lijaoning je najveća ekonomija na severoistoku zemlje koja troši najviše energije od tri provincije u tom kineskom industrijskom regionu. U toj pokrajini se sprovode obustave u snabdevanju strujom od sredine septembra. Upozorenje drugog nivoa odgovara deficitu struje od 10 do 20 posto ukupne potražnje za električnom energijom.

S oporavkom globalne ekonomske aktivnosti nakon ukidanja korona mera ograničenja, na površinu je isplivao problem nestašice goriva koja se koriste za proizvodnju električne energije u Kini i drugim zemljama, a s kojim se bore industrije i vlade na pragu ulaska severne hemisfere u zimsku sezonu.

"Nestašica električne energije mogla bi 11. oktobra da dostigne 4,74 gigavata (GW)", navodi se u obaveššenju koje je izdalo pokrajinsko ministarstvo Lijaoninga za industriju i informisanje.

Naredba o isključivanju korisnika sa energetske mreže važi od 6,00 časova ujutru (22 sata po GMT u nedelju), navodi se u saopštenju.

U toj pokrajini su upozorenja o drugom nivou restrikcija takođe bila na snazi tokom poslednja tri dana septembra, kada je dnevni deficit električne energije dostizao čak 5,4 GW, ostvljajući stotine hiljada domaćinstava bez struje i primoravajući industrijska postrojenja na obustavu proizvodnje.

Pad proizvodnje iz elektrana usledio je zbog smanjenog snabdevanja i ogromnih cena uglja, koji se koristi za proizvodnju više od 70 posto električne energije u tom regionu.

Vetroparkovi su takođe u posustali s proizvodnjom zbog male brzine vetra. Energija vetra učestvovala je sa 8,2 posto u proizvodnje struje u provinciji Lijaoning 2020. godine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Energetska kriza će izavati cunami u svetu ali Srbija ne treba da brine"
struja

Aleksandar Vučić

03.10.2021. 06:05

"Energetska kriza će izavati cunami u svetu ali Srbija ne treba da brine"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da će energetska kriza da izazove cunami u svetu, i da je zbog toga veoma zabrinut, ali da naši građani ne moraju da brinu, jer će za njih biti dovoljno i struje i gasa.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
23.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve