Biznis
07.11.2022. 15:29
Beta

Ekonomija

Siniša Mali objasnio zašto je došlo do rebalansa budžeta

dinari, novac, pare
Izvor: Shutterstock

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da su razlozi za rebalans ovogodišnjeg republičkog budžeta veći prihodi državne kase i finansiranje isplate većih penzija i pomoći mladima i porodicama, kao i nabavke energenata.

On je u Skupštini Srbije, obrazlažućči poslanicima predloženi rebalans budžeta kazao da će do kraja 2022. prihodi bbiti 1.490,6 milijardi, a rashodi i izdaci 1.988,5 milijardi dinara, tako da će deficit biti 3,9 odsto, iako je planirani bio tri odsto.

Kako je objasnio, svi poreski prihodi su veći od provobitno planiranih za 180 milijardi dinara, odnosno 1,5 milijardi evra, ili 12,7 odsto. 

"Pored većih prihoda budžeta, kao i izdataka za nabavku energenata, treći razlog za rebalans budžeta je isplata pomoći mladima starosti od 16 do 29 godina u iznosu od 5.000 dinara, što je za njih dodatan doza sigurnosti i optimizma", rekao je Mali.

Dodao je da je četvrti razlog za rebalans isplata uvećanih penzija od 1. novembra za devet odsto, što će finansirati PIO fond, a da je peti razlog podrška porodicama za rođenje dece i kupovinu stanova, kako bi se povećao natalitet.

"Živimo u teškim i izazovnim vremenima, ali Srbija se se njima nosi bolje i odgovara snažnije nego mnogo razvijenije i veće zemlje", istakao je Mali.

Naveo je da nikad nije bila manja stopa nezaposlenosti i da iznosi 8,9 odsto, dok je stopa nezaposlenosti mladih 18,7 odsto, dok je "pre deset godina bila oko 50 odsto".

Mali je kazao da je obezbeđena sigurnost snabdevanja gasom jer su skladišta napunjena za period od 60 dana u slučaju da dotok gasa bude prekinut.

Bruto domaći proizvod ove godine će, po njegovim rečima, biti u vrednosti 60,2 milijarde evra, a pre 10 godina je bio skoro duplo manji, dok je udeo javnog duga u BDP 53,7 odsto, kao i 2012. godine.

"Na računu države imamo 301,1 milijarda dinara, a strane direktne investicije za 10 meseci su iznosile 3,4 milijrade evra", rekao je Mali i procenio da će prosečne plate u Srbiji do kraja godine biti 720 evra, odnosno 730 evra. Rebalasnsom budžeta za kapitalne investicije izdvojeno je 419,2 milijardi dinara, odnosno 5,9 odsto BDP-a, a na nivou opšte države oko 512,7 milijardi dinara, odnosno 7,2 odsto BDP-a.

Na dnevnom redu skupštine je i kredit od razvojnog fonda Abu Dabija, zajam za rušenje Starog mosta na Savi, kod Beograda na vodi, i izgradnju novog, kao i zaduženje od nemačke KFV banke za ulaganje u vodosnabdevanje i prečišćavanje otpadnih voda u vise gradova srednje veličine u Srbiji.

Mali je ocenio da je zajam od milijardu dolara od Abu Dabi fonda dobijen pod povoljnim uslovima i a da je kredit od gotovo 80 miliona evra biti potrošeno za uklanjanje mosta na Savi i izgradnju novog, koji će biti za četiri trake širi i preko kojeg će prolaziti i linija metroa.

Naveo je da će 70 miliona evra kredita biti potrošeno za izgradnju vodovodne mreže u više gradova Srbije i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Promene koje očekuju tržište nekretnine u Srbiji 2023.
kuća, nekretnine

Međunarodna konferencija

04.11.2022. 23:50

Promene koje očekuju tržište nekretnine u Srbiji 2023.

Četvrta Međunarodna konferencija o tržištu nekretnina Jugoistočne Evrope “Balkans Property Forum 2022” biće održana 17. novembra u hotelu Hilton Beograd.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
24.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve