Biznis
18.01.2023. 15:23
Beta

Odbor Skupštine Srbije

Povećane plate predsedniku države i poslanicima

dinari, novac, pare
Izvor: Shutterstock

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja usvojio je odluku o povećenju osnovice za obračun i isplatu plate za predsednika Republike, poslanike i imenovana lica u službama predsednika Republike i parlamenta od 12,5 odsto.

To je urađeno u skladu sa ranije obezbeđenim sredstvima u državnom budžetu za povećenje osnovice plata za javnu upravu od januara.

Prethodno su članovi Odbora, takođe većinom glasova, pozitivno odgovorili na zahtev ministra nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelene Begović za pribavljanje mišljenja za obavljanje i drugog posla, odnosno naučnog savetnika u Institut za molekularnu genetiku u Beogradu.

Poslanik opozicione poslaničke grupe Ujedinjeni Janko Veselinović je rekao da ministar ne bi trebalo da obavlja i drugu funkciju, te upitao da li će ministar popodne ili vikendom biti ministar ili će raditi nešto drugo.

Kazao je da slučaj Begović "nije ni prvi, a ni najdrastičniji", te podsetio da je i drugim ministrima odobreno da se bave dodatnim poslovima.

Naveo je da ministri u Srbiji, u odnosu na region i Evropu imaju male plate, te kritikovao takvu praksu i izrazio sumnju da "ministri ne žive od svojih plata".

Poslanik Pokreta socijalista Đorđe Komlenski je Veselinovićeve stavove nazvao demagogijom, te ukazao da parlamentarni administrativni odbor nije mesto za "lečenje frustracija".

Poslanik Dveri Boško Obradović je rekao da će i posle nove odluke mediji kritikovati poslanike zbog povećenje plata, te podsetio na stalne natpise "o niskim cenama u skupštinskom restoranu".

Kazao je da se oduvek zalagao da plate budu povećene radnicima u skupštinskim službama, te zapitao zašto niko ne piše o cenama u vladinom ili restoranu nekog ministarstva i Predsedništva.

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić je upozorio da direktori preduzeća i raznih agencija i nezavisnih tela imaju i po dva i tri puta veće plate od ministra, poslanika i predsednika Srbije, te to nazvao demagogijom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Koliko je Srbija ekonomski stradala i šta je sve čeka u doglednoj budućnosti
Ekonomija

Ekonomija

31.10.2022. 12:05

Koliko je Srbija ekonomski stradala i šta je sve čeka u doglednoj budućnosti

Svet se našao u trostrukoj zamci. Početkom 2020. pandemija virusa korona je zarobila svet. Uporedo sa njom počela je velika ekonomska kriza, čiji kraj se ne nazire. Sve je na proleće 2022. godine "začinio" rat u Ukrajini, koji je paralisao Evropu bez energenata i važnih sirovina...
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
28.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve