Biznis
06.10.2022. 16:20
Beta

Zorana Mihajlović

"Srbija i NIS spremni da uvoze naftu koja nije ruska"

Nis,Naftna,Industrija,Srbije
Izvor: Shutterstock

Ministarka rudartstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da su se Srbija i Naftna kompanija Srbije (NIS) pripremili da uvoze naftu koja nije ruska.

"Svejedno da li je trebalo da Srbija osmim paketom sankcija EU prema Rusiji bude izuzeta iz zabrane uvoza ruske nafte i da li je neko to onemogućio, jer mi nismo uopšte računali na to da od 1. novembra nemamo rusku naftu", rekla je ona novinarima u Privrednoj komori Srbije, na pitanje povodom medijskih napisa da je Hrvatska uz još neke zemlje članice EU navodno sprečila da Srbija osmim paketom sankcija bude izuzeta iz zabrane uvoza nafte iz Rusije.

Kako je istakla, u maju se znalo da će tim paketom sankcija Srbiji biti onemogućena da od novembra uzvozi rusku naftu, zbog čega se već tada uvozilo malo ruske, malo neke druge, a 20 odsto je bilo srpske nafte "Velebit", a nabavke su zavisile od cene.

"NIS se već mesecima priprema da uvozi nerusku naftu 80 odsto, a 20 odsto će biti prerađena srpska nafte Velebit, jedna od najkvalitetnijih na svetu“, kazala je Mihajlović.

Na novinarsko pitanje da li će NIS nabavljati saudijsku naftu, rekla je da će to zavisiti od cene.

"Za nas je važno da nabavljamo laku naftu koja ima mnogo manje sumpora i iz nje se dobija mnogo više dizela i benzina, ali naša rafinerija je fantastična, savremena, gde mi čak i sa teškom naftom našom 'Velebit', možemo da mešamo laku naftu“, pojasnila je ministarka.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Uvećan javni dug Srbije
Berza

Ministarstvo finansija

05.10.2022. 14:50

Uvećan javni dug Srbije

Javni dug Srbije je u avgustu ove godine bio 32,24 milijarde evra, što je 53,4 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavilo je Ministarstvo finansija. U julu je javni dug iznosio 31,45 milijardi evro, odnosno 52,1 odsto BDP-a. Javni dug je na kraju 2021. godine iznosio 30,13 milijardi evra i imao je udeo od 56,5 odsto u BDP-u.

Close
Vremenska prognoza
clear sky
-2°C
05.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve