Biznis
26.09.2019. 14:55
N. G.

ŠTETNI OGLASI: Google Play store ima ozbiljne probleme sa malware softverom

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Google Play store i dalje se suočava sa ozbiljnim problemima sa zlonamernim (malware) softverom, odnosno štetnim programom koji pokušava da ukrade podatke sa računara, pošalje neželjenu poštu ili počini prevaru.

Prema rečima istraživača bezbednosti Endija Majkla, otkriveno je više aplikacija sa preko 500 miliona preuzimanja koji nude oglase u pozadini bez korisnikovog znanja.

Pročitajte još: Facebook suspendovao 69.000 aplikacija

Aplikacije potiču iz Kine i Hong Konga i uključuju Hotspot VPN, besplatni VPN master, bezbedan VPN i bezbednosni master kompanije Cheetah Mobile.

Većina aplikacija bile su antivirusne ili VPN aplikacije, što može ukazivati na rastući trend da se programeri oslanjaju na potrošače da više veruju bezbednosnim aplikacijama. Hotspot VPN je takođe uključio kod za prikazivanje oglasa preko celog ekrana koji troše trajanje baterije i CPU. Besplatni VPN Master delio je isti kod za Google oglase za usluge, a Majkl sumnja da su obe aplikacije iste sa manjim izmenama koda.

Povezane vesti – Ove aplikacije bi trebalo da izbrišete

Aplikacije treba zaustaviti upotrebom Android podešavanja. Bezbedan VPN bio je najgori prekršitelj koji poslužuje oglase kada su ljudi koristili druge aplikacije i prekrivali ih na početnom ekranu. Security Master imao je sofisticiraniji mehanizam koji prikazuje oglase kada se korisnici pokušavaju vratiti na početni ekran ili kada pokušavaju da kliknu određene dugmad.

"Programeri koriste ovaj metod jer im svaki klik donosi prihod", rekao je Majkl.

Google strogo zabranjuje ovakve oglase. Kompanija je saopštila da će preduzeti mere protiv ovih aplikacija. Google je u avgustu uklonio 85 aplikacija za zabavu zbog kršenja prevara.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
11°C
25.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve