Biznis
09.11.2022. 17:10
R. E.

Tržište rada

Sve više Amerikanaca radi kod privatnika

radnik u Americi
Izvor: Shutterstock / SvetikovaV

Broj zaposlenih u privatnom sektoru u SAD porastao je za 239.000 u oktobru, prema podacima kompanije za platne spiskove ADP objavljenim u sredu.

Ekonomisti koje je intervjuisao "Volstrit džornal“ predviđali su povećanje od 195.000 radnih mesta u privatnom sektoru za ovaj period.

Povećanje broja radnih mesta bilo je usredsređeno na sektor usluga jer su proizvođači robe polako počeli da odustaju od dodatnog zapošljavanja, prenosi ADP.

Najveći rast radnih mesta zabeležen je u srednjim preduzećima, koja su porasla za 218.000. Male kompanije dodale su 25.000 radnih mesta, dok su najveće firme izgubile oko 4000 radnika.

S druge strane, rast plata je ponovo usporen u oktobru. Radnici koji su ostali na svojim radnim mestima videli su rast plata od 7,7 odsto, u skladu sa rezultatima u poslednjih nekoliko meseci. Oni koji su promenili posao imali su godišnji rast plata od 15,2 odsto, u poređenju sa 15,7 odsto u septembru.

Izveštaj ADP-a dolazi dva dana pre mesečnog izveštaja o zapošljavanju, koji objavljuje Ministarstvo rada. Tokom leta, ADP je revidirao svoju metodologiju i kaže da ne pokušava da predvidi vladin izveštaj o radu.

Američko tržište rada se polako hladi, ali ne mnogo. Ekonomisti očekuju da će brza stopa povećanja kamatnih stopa Federalnih rezervi na kraju dovesti do mesečnih gubitaka posla i povećanja stope nezaposlenosti.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve