Biznis
04.11.2022. 22:15
R. E.

Restoran u Majamiju

Da li biste i vi ovako - imate tri radna dana ali od po 14 sati?

restoran, kafić, radnica
Izvor: Shutterstock

Vlasnik restorana u Majamiju je rešio problem preopterećenosti osoblja tako što je uveo tri radna dana nedeljno od po 14 sati.

Džastin Lindzi upravlja restoranom koji je deo "Chick-fil-A" franšize, veoma popularnog i profitabilnog lanca restorana u SAD.

Međutim, zbog toga što je restoran toliko uspešan, "osoblje je moralo da radi bukvalno 70 sati nedeljno", kaže vlasnik.

Profit je odličan, ali su radnici bili isrpljeni, zbog čega je Lindzi odlučio da podeli zaposlene u dve grupe, koje se smenjuju svaka tri dana, a rade 13 ili 14 sati dnevno.

Ovo se pokazalo kao odličan potez, jer, ne samo da je osoblje zadovoljno, već je stiglo i više od 420 prijava za posao u ovom restoranu.

Ovo je još jedan primer preduzeća koje eksperimentiše sa drugačijim smenama, od kada je pandemija praktično ukinula klasičan model rada od 40 sati nedeljno.

Iako većina kompanija, još uvek nije voljna da se menja, mnoge firme širom sveta koriste ovakvu fleksibilnost, kako bi privukle i zadržale radnike, nudeći im bolju ravnotežu između posla i privatnog života.

Trodnevna radna nedelja je i dalje veoma retka, ali se sve češće spominje da bi četiri radna dana nedeljno mogla da postanu norma.

U Velikoj Britaniji je u toku šestomesečni pilot program koji obuhvata 3.300 radnika u 70 kompanija. Oni rade 20 odsto kraće, ali su se obavezali da će zadržati 100 odsto produktivnosti. Na kraju programa će kompanije odlučiti da li će zadržati ovakav način rada. Sličan test na Islandu je bio uspešan.

Inače, kompanija "Majkrosoft" je još 2019. godine testirala uvođenje kraće radne nedelje u svojim kancelarijama u Japanu i otkrili su da je produktivnost porasla za skoro 40 odsto, piše CNN.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
light rain
11°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve