Biznis
20.11.2021. 21:05
R.E.

Avganistan

Talibani najavili isplatu zaostalih plata i penzija

avganistan, talibani, 20. 11. 2021.
Izvor: EPA / STRINGER

Talibanska administracija u Avganistanu počeće od ove subote da isplaćuje zaostale plate vladinim službenicima, izjavili su zvaničnici.

Administracija duguje hiljadama avganistanskih vladinih službenika najmanje tri mesečne plate, preneo je Rojters.

"Ministarstvo finansija navodi da će, počevši od danas, plate svih vladinih službenika i osoblja u protekla tri meseca biti isplaćene u potpunosti", napisao je portparol talibana Zabihulah Mudžahid na Tviteru. Za sada nije jasno odakle će biti obezbeđena sredstva za isplatu plata.

Čak i pre nego što su talibani preuzeli kontrolu nad zemljom prošlog avgusta, mnogi radnici u javnom sektoru nedeljama nisu bili plaćeni.

Nakon što su talibani preuzeli vlast, milijarde dolara sredstava avganistanske vlade u inostranstvu, u SAD i Evropi su zamrznute.

Posle sastanka održanog u četvrtak između specijalnih izaslanika Nemačke i Holandije i talibanskih zvaničnika u Kabulu, izaslanici su izrazili spremnost da istraže mogućnost plaćanje zaposlenih u zdravstvenom i obrazovnom sektoru direktno preko međunarodnih organizacija.

Za sada se ne zna da li je najnovija najava talibana povezana sa tim.

Drugi portparol talibana, Inamulah Samangani, napisao je na Twitteru da se dnevni prihodi talibanske administracije povećavaju iz dana u dan.

"Ministarstvo finansija navodi da smo u poslednjih 78 radnih dana u poslednja tri meseca ostvarili prihod od oko 26,915 milijardi avgana (288 miliona dolara)", istakao je on.

"Samo u sredu smo prikupili 557 miliona avgana (5,9 miliona dolara)", naveo je Samangani, pozivajući se na Ministarstvo finansija i dodao da će se uskoro nastaviti i isplata penzija.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Talibani najavili masovnu vakcinaciju dece
deca, dete

Avganistan

07.11.2021. 12:55

Talibani najavili masovnu vakcinaciju dece

Ministarstvo javnog zdravstva Avganistana koje vode talibani, najavilo je početak četvorodnevne kampanje vakcinacije protiv dečje paralize za decu mlađu od 5 godina
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
15°C
22.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve