Svet
07.11.2021. 12:55
Tanjug

Avganistan

Talibani najavili masovnu vakcinaciju dece

deca, dete
Izvor: Shutterstock

Ministarstvo javnog zdravstva Avganistana koje vode talibani, najavilo je početak četvorodnevne kampanje vakcinacije protiv dečje paralize za decu mlađu od 5 godina

Tokom protekle tri godine pre nego što su preuzeli kontrolu nad Avganistanom, talibani su zabranjivali timovima za vakcinaciju koje su organizovale UN da sprovode kampanju od vrata do vrata u delovima zemlje koje su kontrolisali, zbog sumnji da bi članovi tima mogli biti špijuni prethodne vlade ili Zapada, prenosi AP.

Zbog te zabrane, previranja i borbi koje su vođene, oko 3,3 miliona dece u protekle tri godine nije vakcinisano.

"Nema sumnje da je dečija paraliza bolest koja će bez lečenja ubiti našu decu ili ih odvesti u trajni invaliditet, tako da je u ovom slučaju jedini ispravan pristup da se sprovede vakcinacija'', rekao je dr Kalandar Ebad, vršilac dužnosti ministra za javno zdravstvo u talibanskoj vladi.

Avganistan i susedni Pakistan jedine su zemlje na svetu u kojima je dečija paraliza i dalje endemska i bolest može izazvati delimičnu paralizu kod dece.

Od 2010. godine u toj zemlji se sprovode redovne kampanje vakcinacije u kojima radnici idu od vrata do vrata i vakcinišu decu, a većinu medicinskih radnika čine žene koje imaju bolji pristup majkama i deci.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Glad u Avganistanu možda usmrti milion ljudi
Glad, hrana

Potrebne hitne mere

25.10.2021. 18:05

Glad u Avganistanu možda usmrti milion ljudi

Milioni Avganistanaca, uključujući decu, mogli bi umreti od gladi ukoliko se ne preduzmu hitne mere da se njihova zemlja vrati sa ivice kolapsa, upozorio je danas izvršni direktor Svetskog programa za hranu (WFP) Dejvid Bizli, uputivši poziv da se zamrznuta sredstva oslobode u humanitarne svrhe.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
15°C
22.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve