Biznis
14.12.2021. 13:45
Tanjug

Automobilski gigant

"Tojota" ulaže neverovatnu sumu u električna vozila na baterije

Tojota
Izvor: Shutterstock

Japanska "Tojota", jedan od najvećih svetskih proizvođača automobila, planira da uloži 4.000 milijardi jena (35 milijardi dolara) u izgradnju kompletne linije za 30 modela električnih vozila na baterije do 2030.

Kompanija takođe namerava da poveća prodaju električnih vozila na baterije širom sveta za 3,5 miliona jedinica godišnje do kraja decenije, saopštio je danas glavni izvršni direktor Akio Tojoda, prenosi CNBC.

Većina sadašnje "Tojotine" prodaje električnih vozila su hibridi s kombinovanim pogonom s motorom sa unutrašnjim sagorevanjem i električnim motorom na baterije. Električna vozila s pogonom samo na baterije imaju mali udeo u trenutnoj prodaji.

Japanski automobilski gigant će povećati nova ulaganja u tehnologiju baterija za 500 milijardi jena (4,4 milijarde dolara) na 2,0 biliona jena (17,6 milijardi dolara), naveo je Tojoda.

To će biti deo "Tojotinih" ukupnih ulaganja od 4,0 biliona jena u baterijska električna vozila, koja će uključiti i kapitalne izdatke kao i istraživanje i razvoj.

Kompanija planira da njen luksuzni brend električnih vozila na baterije, Leksus, do 2030. godine učestvuje sa 100-procentnim udelom u ukupnoj "Tojotinoj" prodaji vozila u Evropi, Severnoj Americi i Kini, a u globalnoj prodaji do 2035. godine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Najbrži električni automobil: Sve je nemoguće dok to neko ne uradi
automobili

Mate Rimac

18.09.2021. 06:05

Najbrži električni automobil: Sve je nemoguće dok to neko ne uradi

Za kratko vreme prošao je put od kućne garaže do većinskog vlasnika "Bugatija“ i čoveka čija firma proizvodi najbrži električni automobil na svetu. Međutim, ono što ga izdvaja od drugih i što je njegov lični pečat nalazi se unutar samog vozila. Reč je o snažnom paketu baterija koji ne može da se meri ni sa jednim drugim.
Close
Vremenska prognoza
mist
-1°C
09.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve