Život
19.01.2023. 07:05
Promo

Predlozi...

Šta pokloniti strancu kao uspomenu iz Srbije

suveniri
Izvor: Shutterstock

Dolazi vam prijatelj, rođak ili poslovni partner iz inostranstva i želeli biste da mu poklonite nešto autentično srpsko, ali ne znate šta bi to moglo da bude? Pogledajte naše predloge...

#1 Maketa znamenitosti koja mu se najviše dopala - originalan poklon kome bi se svako obradovao

Makete su poklon koji je, priznaćete, za nijansu originalniji od magneta za frižider.

Postoje specijalizovane prodavnice u kojima je moguća profesionalna izrada maketa i u kojima su stručnjaci u stanju da naprave minijaturnu verziju bilo koje zgrade ili lokacije u Srbiji.

Hram Svetog Save, Kalemegdanska tvrđava, Gardoš, Golubac, novosadska katedrala ili možda neki od naših čuvenih manastira… Izbor je zaista veliki i stoga je dobro pokloniti im maketu onog mesta na kom ste bili zajedno i za koje znate da je ostavilo najjači utisak na gosta.

#2 Rakija - za ljubitelje dobrog pića

Šljiva, dunja, medovača…

Naše tradicionalno alkoholno piće veoma je čuveno i cenjeno u svetu, a većina stranaca čula je za njega i pre nego što je kročila na srpsko tlo.

Sigurni smo da ste svog gosta iz inostranstva poslužili rakijom ubrzo po njegovom dolasku. Ukoliko mu se ona dopala, znate šta vam je činiti. Poklonite mu u znak sećanja na vas flašu novog omiljenog pića.

Mogu se pronaći mnoga autentična pakovanja sa tradicionalnim srpskim etno motivima, srpskom zastavom ili šaljivim natpisima na flaši. Preporučujemo da uz rakiju darujete prijatelju i čašice za rakiju ili čokanjče.

suveniri
Izvor: Shutterstock

#3 Muzički instrument - izvorni zvukovi Balkana na poklon

Ako je vaš gost ljubitelj muzike i tradicije imaće mnogo toga da vidi i iskusi tokom posete Srbiji, a bogami i da odnese kući.

Tradicionalni srpski instrumenti važan su deo naše kulture i istorije. Iz tog razloga će ovaj tip poklona, sigurni smo, biti poštovan od strane vašeg prijatelja ili kolege iz inostranstva. Imaće na umu koliko je taj predmet poseban.

Možete se odlučiti za frulu ili gusle. Oba instrumenta mogu biti izrezbarena ili veoma lepo ukrašena različitim srpskim motivima.

#4 Tegla domaćeg ajvara - jer nema gurmana koji mu može odoleti

Gotovo svaki turista se oduševi ukusom domaćeg ajvara, te je ovo sjajan izbor poklona ukoliko je vaš prijatelj gurman i uživa u dobroj hrani.

Sigurni smo da nećete pogrešiti ukoliko mu darujete teglu domaćeg ajvara.

Možete mu pokloniti svoj domaći u slučaju da imate proveren recept i inače pravite ovaj specijalitet srpske kuhinje. To će ga zasigurno najviše oduševiti.

Međutim, ukoliko niste tako vešti u kuhinji, ne brinite, zamolite baku, tetku ili komšinicu za jednu teglu, ili se raspitajte kod koga se može kupiti kvalitetan domaći ajvar. Izbegnite kupovne ukoliko je moguće jer oni nemaju autentičnost ukusa kao domaći.

#5 Vunene čarape - setiće se vas kad god ih obuje

Vunene čarape, verovali ili ne, oduševljavaju turiste koji posete Srbiju i kupuju ih mnogo češće nego što bismo pretpostavili.

Odličan su poklon za goste koji dolaze prvi put kod vas jer su deo tradicionalne nošnje, ručna radinost, napravljene od finog prirodnog materijala i neverovatno izdržljive, a o toploti da ne govorimo!

Bilo da vaš prijatelj dolazi iz toplijih krajeva u kojima nema potrebe za čarapama ili onih sa nešto hladnijom klimom, čarape su originalan poklon. Pogotovo ukoliko se potrefi da vas poseti u zimskim mesecima.

#6 Knjiga - najlepša uspomena koju čovek može poneti

Vaš gost je izrazio želju da nauči više o srpskoj istoriji?

Poklonite mu knjigu o našoj istoriji ili običajima. Sigurni smo da će se oduševiti, a i to će biti način da produži svoj boravak u Srbiji još malo, čitanjem i saznavanjem stvari o našoj zemlji.

Takođe možete odabrati kuvar sa tradicionalnim srpskim receptima, roman naših književnih velikana ili recimo biografiju značajnih Srba - na primer, Nikole Tesle.

U zavisnosti od njegovog poznavanja jezika, odaberite za prijatelja knjigu na srpskom, engleskom ili njegovom maternjem. Danas je veliki broj knjiga preveden na svetske jezike i mogu se pronaći u svim većim i bolje snabdevenim knjižarama.

#7 Pirotski ćilim - atipični poklon iz Srbije

Ne postoji autentičniji poklon od pirotskog ćilima. U pitanju je tradicionalni zanatski proizvod sa jugoistoka Srbije. U svaki ćilim uloženo je mnogo truda i vremena, a njegova specifičnost je u tome što nema lice i naličje, već dva identična lica. Za njegovu izradu potrebno je mnogo veštine i spretnosti.

Verujemo da će svaki stranac umeti da ceni posebnost ovakvog poklona - ne postoje ćilimi slične izrade nigde na svetu.

Pre nego što se odlučite na kupovinu ovog poklona, zbog njegove glomaznosti, važno je proveriti da li vaš prijatelj ima dovoljno prostora da ga bezbedno ponese, kao i da li ima gde da ga drži kod kuće.

Nadamo se da vam je naša lista poklona bila od koristi i da već sada imate predstavu šta ćete pokloniti svojim dragim gostima.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Novogodišnji pokloni za svaki horoskopski znak
Jelka, pokloni, Nova godina

Zvezde govore

25.12.2023. 04:00

Novogodišnji pokloni za svaki horoskopski znak

Ukoliko još niste završili tu lepu obavezi koja se zove - kupovina novogodišnjih poklona, pročitajte tekst koji može da vam pomogne.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
37°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve