Biznis
14.11.2022. 17:29
Beta

InoBat

U Srbiji bi mogla da se otvori fabrika baterija za električna vozila

Električni automobili
Izvor: Shutterstock

Slovački proizvođač baterija InoBat saopštio je da je potpisao deklaraciju o namerama sa srpskom vladom o izgradnji pogona za proizvodnju baterija za električna vozila u Srbiji sa kapacitetom do 32 gigavatsata.

Kako prenosi Rojters, pogon bi bio otvoren u 2025. godini sa prvobitnim kapacitetom od četiri gigavatsata.

Srpska vlada se složila da obezbedi finansiranje do 419 miliona evra uključujući grantove i poreske olakšice da podrži projekat, saopštila je kompanija InoBat.

Iako sporazum nije konačan, izvor blizak sa tim rekao je da je blizu toga. 

Kompanija InoBat je navela da želi da izgradi jednu giga-fabriku u zapadnoj Evropi i jednu u istočnoj.

Prošlog meseca InoBat je saopštio da je potpisao deklaraciju o namerama sa španskom vladom o izgradnji giga-fabrike u Valjadolidu. 

Deklaracija nije finalizovan sporazum, pa su druge lokacije, uključujući i one u Velikoj Britaniji, i dalje u razmatranju za zapadnoevropsku fabriku InoBata.

Neki evropski startapovi za fabrike baterija imali su teškoće da prikupe velike sume potrebne za ogromne giga-fabrike, dok su drugi kao InoBat usmereni na polaganom širenju kako se sklapaju ugovori sa kupcima.

InoBat će otvoriti pilotski pogon od 45 megavat sati u Bratislavi početkom iduće godine za baterije visokih performansi za kupce radi testiranja i saopštava da je potpisao sporazume sa kupcima, medju kojima i sa nemačkom firmom Lilijum vredan 500 miliona evra do 2030. godine.

Kompanija planira da izgradi pogon za proizvodnju baterija, čiji će se kapacitet povećavati za po četiri gigavatsata, počevši od 2025. godine, od kojih će svaki koštati oko 350 miliona evra, kako ugovori budu potpisivani.  

InoBat takođe planira pogon za istraživanje i razvoj u američkoj državi Indijani, koji bi mogao da se proširi u giga-fabriku, u zajedničkom ulaganju sa kompanijom Ideanomiks (Ideanomics). 

Kompanija Ideanomiks je investitor u InoBatu zajedno sa rudarskom grupom RioTinto. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Električni automobili više nisu budućnost, već stvarnost
električni auto

Kina

10.10.2022. 14:05

Električni automobili više nisu budućnost, već stvarnost

Četvrtina svih novih automobila kupljenih u Kini ove godine biće potpuno električna vozila (EV) ili plug-in hibridi, pokazuju najnovije procene.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
2°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve