Vesti
28.09.2022. 13:30
Beta

Panel diskusija

Momirović o rešenju za gužve, električnim automobilima...

Saobraćaj, automobili
Izvor: Shutterstock

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović izjavio je u sredu da je ministarstvo, nakon analizirane uporedne prakse i različitih pilot projekata, uputilo "Putevima Srbije" inicijativu za izradu studije o zabrani preticanja za teretna vozila na auto-putevima u određenim vremenskim intervalima kada je pojačan intenzitet saobraćaja.

"Cilj nam je da ubrzamo saobraćaj kako bi ljudi putujući auto-putevima do svojih odredišta stizali brže. Zabranom preticanja za teretna vozila na auto-putevima će se smanjiti gužve, ubrzati saobraćaj i dodatno povećati bezbednost učesnika u saobraćaju", istakao je ministar nakon održane panel diskusije "Električni automobili – prilike, prepreke i globalni trendovi", prenelo je ministarstvo.

Momirović je dodao da je Srbija važna tranzitna zemlja u Istočnoj Evropi, a da ministarstvo trenutno radi na izradi Nacionalne strategije razvoja saobraćaja.

"Кada je reč o daljem razvoju e-mobilnosti Vlada Srbije daje podršku putem subvencija za javni prevoz (taksi prevoz) od 8.000 evra za kupovinu novog automobila s električnim ili hibridnim pogonom, a obezbeđene su i subvencije do 5.000 evra za građane za kupovinu vozila na električni ili hibridni pogon", kazao je on.
 

Dodao je da očekuje da se privatni sektor dodatno aktivira i uključi kada je reč o obezbeđivanju i uvođenju punjača za električne automobile na mestima gde su hoteli, moteli, odmarališta ili pumpe na putevima u Srbiji.

Momirović je na panelu s ostalim učesnicima razgovarao i o raspoloživoj infrastrukturi za električne automobile, uvođenju zajedničkog sistema elektronske naplate putarine u zemljama "Otvorenog Balkana", aktuelnim projektima i strateškim okvirima, ali i o budućim koracima u pravcu ubrzanja saobraćaja i povećanja bezbednosti, navedeno je u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

VAŽNO, PROČITAJTE - da nijedno dete ne strada u saobraćaju
dete, automobil, saobraćaj

MUP

09.07.2022. 19:15

VAŽNO, PROČITAJTE - da nijedno dete ne strada u saobraćaju

"Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na roditelje i organizatore putovanja da poštuju saobraćajne propise, decu prevoze u dečijim sedištima i koriste sigurnosne pojaseve, kao i da decu mlađu od 12 godina ne prevoze na prednjem sedištu, izjavio je načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve