Biznis
28.04.2022. 14:20
Beta

Potpisan ugovor

Uskoro električni automobili iz Kragujevca

Vučić, kompanija Stelantis 28. 4. 2022.
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Predstavnici kompanije Stelantis i Vlade Srbije potpisali su u Predsedništvu Srbije ugovor o finansiranju proizvodnje električnog automobila u fabrici automobila Fijat-Krajsler u Kragujevcu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je posle potpisivanja ugovora rekao da time počinje nova era u investicijama u Srbiji.

"Danas počinje nova era u investicijama i u našem ponašanju. Potpisali smo ugovor o finansiranju proizvodnje električnog auomobila koji će se proizvoditi u Kragujevcu", rekao je Vučić.
 

Dodao je da će tranzicioni period trajati do 2023, jer je potrebno pripremiti nove mašine, a da će proizvodnja električnog automobila krenuti u trećem kvartalu 2024. 

Kako je objasnio, nova investcija u kragujevačkoj fabrici automobila biće u vrednosti 190 miliona evra, od čega će iz republičkog budžeta biti izdvojeno 48 miliona evra.

Novi model električnog automobila će, po rečima Vučića, biti srednje klase.

Vučić je rekao da je potrebno izgraditi mrežu stanica za električne punjače i da će ta činjenica izmeniti strateške planove vezane za energetiku.

"Moramo da razmišljamo o električenoj energiji koja mora biti jeftinija, a to znači da je moramo više proizvoditi iz obnovljivih izvora i hidrocentrala", rekao je Vučić i dodao da 2035. godine neće postojati nikakvo drugo, osim električnog vozila.

Istakao je da "baterije nose 40-50 odsto cene automobila".

On je rekao da je ta investicija važna kako za Kragujevac, tako za Šumadiju i Srbiju i da više nije pitanje koliko će se zaposliti ljudi, već i kolika je dodata vrednost stvorena.

Izvršni direktor kompanije "Stelantis" Karlos Tavareš rekao je da se mora u potpunosti promeni tehnologija vozila koje proizvode.

"Sve se menja u automobilskoj industriji, apsolutno sve", rekao je Tavareš.

On je rekao da je ugovor sa Srbijom, o proizvodnji električnog automobila u Kragujevcu, jasan pokazatelj poverenja između dve strane.

Ugovor sa Srbijom je, prema njegovim rečima, srž "Stelantisovog" plana do 2030. godine. Kompanija je, kako je rekao, uključujući i fabriku u Srbiji postigla izuzetne rezultate prošle godine. 

Tavareš je rekao da je partnerstvo sa Srbijom znak poverenja i da je ugovor jasan i konkretan znak njihove namere da tu transformaciju učine uspešnom, prelaskom sa konvencionalne na moderene tehnologije.

Dodao je da je kod električnih vozila ubrzanje veće, vozilo je tiše i sa manjim vibracija i lakše se njime upravlja, što povećava komfor.

Istakao je da će "Stelantis" do 2030. godine proizvesti, ne manje od 75 modela električnih vozila, od čaga 50 u Evropi.

"Da bi postali karbonski neutralna kompanija cilj je da proizvodimo 100 odsto električno vozilo do 2030. godine. To je srž našeg plana", rekao je Tavareš i dodao da će uraditi deo svog posla i da se nada da će i Srbija uraditi svoj deo posla.
 

Vučić je razgovarao sa rukovodstvom kompanije Stelantis, koje je predvodio Tavareš, a sastanku je prisustvovala i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Stelantis je multinacionalna korporacija za proizvodnju automobila, jedna od četiri najveće u svetu, a formirana je 2021. godine spajanjem italijansko-američkog konglomerata Fijat Krajsler Automobila i francuske Pežo Sitroen grupe (PSA).

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ništa od pojeftinjenja automobila: Vozite se peške
Saobraćaj, automobili

Rat, pandemija...

22.03.2022. 09:05

Ništa od pojeftinjenja automobila: Vozite se peške

Izvesno je da će u ovoj godini zbog porasta cena sirovina i narušenosti lanaca snabdevanja, cene automobila porasti i da ih na tržištu neće biti u dovoljnoj meri da se zadovolji tražnja
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
15°C
22.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve