Udruženje banaka: Konverzija kredita u švajcarcima odvija se po zakonu

Udruženje banaka: Konverzija kredita u švajcarcima odvija se po zakonu


Banke u Srbiji rešavaju pitanja stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima u potpunosti u skladu sa Zakonom o konverziji, saopštilo je danas Udruženje banaka Srbije.

“U ovom trenutku banke sprovode složen postupak kalkulacije novih kreditnih uslova, u skladu sa zakonom, a taj proces, u zavisnosti od broja klijenata, traje različito u pojedinim bankama. Zbog toga su neke banke još prošle nedelje poslale ponude o konverziji, dok će druge to učiniti u narednim danima, a svakako u propisanom roku od 30 dana”, navodi se u saopštenju.

Povezane vesti – Krediti u švajcarcima, pakt sa đavolom

Kako je objašnjeno, u ponudi za konverziju kredita indeksiranih u švajcarskim francima, svaka banka će ponuditi kamatu koju bi klijent dobio u toj banci na dan 31. marta ove godine. U slučaju da je na taj dan banka u ponudi imala kredite u evrima sa višom kamatnom stopom, primeniće stopu koju je predvideo Zakon o konverziji, a ona iznosi 3,4 odsto.

Da bi se konverzija sprovela sa što manje gužvi banke zakazuju termine i predlažu poslovne jedinice u koje klijent može da se javi.

“Ovi termini imaju isključivu namenu da se konverzija obavi efikasno i na način najbolji za klijenta, a nikako se ne mogu tumačiti kao obaveza klijenta da se o ponudi izjasni pre zakonom predviđenog roka”, istaklo je Udruženje banaka.

Povezane vesti – Švajcarski rulet

Zakonom o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima, usvojenim krajem aprila ove ove godine, preostali dug korisicima tih kredita posle obračuna u evrima umanjuje se za 38 odsto. Leks specijalisom se rešava problem 15.785 građana Srbije koji imaju kredite u švajcarcima.

Za primenu tog zakona će iz republičkog budžeta biti izdvojeno približno 100 milione evra, a banke će za podršku građanima zaduženim u švajcarskim francima izdvojiti oko 130 miliona evra.

1 comment

Dodajte komentar
  1. 1
    redovni platiša

    A i da se odreknemo tužbi za obradu kredita, održavanje kredita i osiguranje kod NBS. I ta rečenica se nalazi u predlogu koji su nam poslali, a nije u skladu sa zakonom “lex specialis”. Samim tim je takva ponuda u startu ništavna.

+ Ostavite komentar