Biznis
30.11.2018. 14:02
R.E./Foto: Promo

UVODNA REČ PREDSEDNIKA IO DUNAV OSIGURANJA Mirko Petrović: Industrija osiguranja beleži rast

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Pozitivna ekonomska kretanja iskazana rastom društvenog proizvoda, povećanim brojem stranih investicija, otvaranjem novih radnih mesta, stvorila su poslovni ambijent koji je obezbedio razvoj industrije osiguranja u Srbiji u proteklih nekoliko godina, izjavio je danas Predsednik Upravnog odbora Udruženja osiguravača Srbije i predsednik Izvršnog odbora Dunav osiguranja Mirko Petrović. Na otvaranju konferencije “Srpski dani osiguranja” u Aranđelovcu, on je istakao da je prošle godine premija osiguranja iznosila 93,1 milijardu dinara, da je zaključeno 6,1 milion ugovora o osiguranju, rešeno blizu 700.000 zahteva i isplaćena šteta osiguranicima u vrednosti od 311 miliona evra.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Mere ekonomske politike i fiskalne konsolidacije Vlade Srbije, kao i mere monetarne politke Narodne banke Srbije obezedilie su privredni rast i finansijsku stabilnost u poslednjih nekoliko godina. Ta pozitivna ekonomska kretanja, iskazana rastom društvenog proizvoda, povećanju stranih direktnih investicija, otvaranju novih radnih mesta, stvorila su poslovni ambijent koji je obezbedio razvoj industriji osiguranja u poslednjih nekoliko godina", naglasio je Petrović.

Prema njegovoim rečima, i tehničke rezerve, koje su garant sabilnosti industrije osiguranja i sigurnost za osiguranike da će dobiti adekvatnu nadoknadu, u poslednjih deset godina povećane su za više od sedam puta i danas iznose 1,5 milijardi evra.

"Značajno brži rast tehničkih rezervi posledica je i promene strukture premije u korist životnih osiguranja i njihovog učešća sa 9,5 odsto u ukupnoj premiji u 2005. godini na 25 odsto danas. Sve je to pokazatelj i rasta životnog standarda stanovništva", istakao je Petrović.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Naveo je i podataka da je industrija osiguranja u državne hartije od vrednosti investirala nešto više od 1,2 milijardi evra.

Industrija osigurana beleži i porast premije po glavi stanovnika - 2016. iznosila je oko 100 evra po glavi stanovnika, a prošle godine iznosila je 112 evra.

Takođe, Petrović je ukazao da je industrija osiguranja prošle godine ostvarila pozitivan rezultat od 6,5 milijardi dinara, da zapošljava bilzu 11.000 ljudi, kao i da pokazuje visok stepen društvene odgovornosti.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Pomoćnik ministra finansija Filip Šanović rekao je na otvaranju konferencije da iako je finansijsko tržište bankocentrično, ne može se zanemariti uloga osiguranja u jednoj nacionalnoj ekonomiji.

"Osiguranje pruža značajnu podršku ukupnom blagostanju u društvu. Za našu državu je bitna kako socijalna, tako i finansijska funkcija osiguranja, jer s jedne strane obezbeđuje se potrebna sigurnost privrede i stanovništva, dok sa druge strane rast osiguravajućih fondova utiče na stabilnost i rast finansijskog tržišta", podvukao je Šanović.

Dodao je da razvijenost delatnosti osiguranja potpomaže izvozu jedne zemlje i njenoj konkurentnosti.

"Konsolidacija privrede, napredak u evopskim integracijama, strane investicije, reforme državne uprave, a kao posledica svega toga rast BDP-a za četiri i po odsto, predstavlja pozitivna signal čijom se punom realizacijom obezbeđuje još veći prostor za rast tržišta osiguranja", naglasio je pomoćnik ministra.

Ocenio je da se Srbija za šest godina tranformisala iz ekonomije koju je karakterisala stagnacija rasta i visoka stopa nezaposlenosti, u rastuću ekonomiju, s niskom inflacijom, eliminisanim fiskalnim deficitom, opadajućim javnim dugom i oporavkom tržišta rada.

"BDP je značajno nadmašio očekivanja u trećem kvartalu 2018. rastom od 4,5 odsto koji je vođen rastom investicija, a podržan potrošnjom i izvozom", rekao je Šanović.

Generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije (UOS) Duško Jovanović istakao je da su teme ovogodišnje konferencije katastrofalni rizici zbog klimatskih promena, osiguranje poljoprivrednih proizvoda i dobrovoljno zdravstveno osiguranje.

"UOS je uspelo drugu godinu zaredom da napravi regionalnu koferenciju i da okupi eksperte i stručnjake iz Zapadne Evrope i regiona, i uspeli smo da krenemo sa novim i aktuelnim temam vezanih za industriju osiguranja", rekao je Jovanović.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Naveo je da u oblasti katastrofalnih rizika postoji regionalna ideja da se u Beogradu formira regionalna grupa koja bi trebalo da reši probleme i eventualno razmišlja obaveznosti osiguranja vezanih za katastrofalne rizike.

Jovanović podseća da je tema o osiguranju poljoprivrednih proizvoda bila aktuelan i na prošlogodišnjoj konferenciji, ali da nisu zadovoljni rezulatima osiguranja poljoprivrednih proizvoda.

"Samo osam do deset odsto registrovanih poljoprivrednih domaćinstava uzima polisu osiguranja, bez obzira na subvenciju države od 40 odsto i što dobar deo lokalnih samouprava subvencioniše drugi deo vrednosti te polise. Nismo zadovoljni tim rezultatima, jer nismo uspeli da ubedimo poljoprivrednika da je osiguranje investicija, a ne trošak", ukazao je Jovanović.

Govoreći o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju, kaže da s obzirom na činjenicu da je stanovništvo Srbije sve starije i da ima sve više problema sa zdravljam, UOS, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, ima nameru da edukuje građane o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju.

NE PROPUSTITE:

MR MIRKO PETROVIĆ PREDSEDNIK IO ” DUNAV OSIGRURANJA”: U prvih devet meseci dobit Dunav osiguranja 1,44 milijarde dinara

(FOTO) SVEČANO OTVORENI DRUGI SRPSKI DANI OSIGURANJA U ARANĐELOVCU: Kompanija „Dunav osiguranje“ i dalje lider na tržištu osiguranja u Srbiji

ZORANA PEJČIĆ PREDSEDNICA IO DUNAV RE: Ekonomska šteta od poplava u Srbiji za 10 godina 1,7 milijardi, a od zemljotresa 100 miliona evra

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-6°C
24.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve