Biznis
22.04.2022. 14:25
R.E.

Nemačka

Uzrujanost u pivarskoj branši...

Pivo
Izvor: Shutterstock

Nemački proizvođači piva svoj dan - Dan nemačkog piva, u subotu 23. aprila- ponovo čekaju mračno raspoloženi. Optimizam im ne zagreva ni otvaranje restorana, barova i klubova posle dve godine pandemije, jer će podivljale cene da utiču i na njihovu prodaju. Pritom, efekti rata u Ukrajini još nisu ušli u račune.

"Godina 505. od 'Rajnhajtsgebota' biće u istoriji proizvodnje piva zapamćena po troškovima," rekao je direktor pivare Veltins, Mihael Huber (Michael). "Mnoge regionalne pivare su pod ogromnim pritiskom knjigovođa."

Rajnhajtsgebot je niz propisa o čistoći piva koje je u 16. veku doneo bavarski kralj Vilhelm Drugi.

Analitičari odavno procenjuju da će pivo poskupeti u trgovinama. Pritom, u to nisu uračunali efekat ukrajinskog rata, koji sada počinje da se preliva na cene.

Poput drugih branši, i proizvođači piva su dospeli pod udar eksplodirajućih cena energenata i strahuju od mogućeg iznenadnog prekida u snabdevanju gasom i potonjim opštim talasom poskupljenja.

"Na uska grla u lancu isporuka i poskupljenja smo, nažalost, već navikli pod pandemijom. Ali ovo sada iskače iz tog okvira," rekao je direktor Saveza nemačkih pivara Holger Ajhele, a prenosi DPA.

"Samo posmatramo kako sirovine, ambalaže, energenti i logistika poskupljuju tempom bez presedana," rekao je.

U novim ugovorima posebno su poskupeli pivski slad i staklo, ali dobavljači kopaju po klauzulama važećih ugovora da, ako mogu, koriguju cenu.

"Svi su se ustrčali," navodi kolumnista magazina Insajder Niklas Oter opisujući uzrujanost u pivarskoj branši. Posebno se vlasnici malih pivara bez dugoročnih ugovora muče da nos zadrže iznad plime poskupljenja i nabave sve nedostupnije sirovine.

Dakle, pivari su iz krize tražnje zbog pandemijskog zaključavanja ugostiteljstva uskočili direktno u krizu snabdevanja.

Stanje lako može da se pogorša. Većina pivara je poslednjih par decenija svoje kazane za vrenje prebacila na gas.

Sada energiju plaćaju dramatično više, a uz to strahuju da zbog ukrajinskog rata i ruskih sankcija mogu da ostanu potpuno bez nje, jer njihova industrija neće ući u sistem prioritetnog snabdevanja.

Rat je nemačke pivare koštao i tržišta - Rusija je bila drugi kupac, iza Italije, sa potencijalom za snažan rast izvoza.

Prema podacima Saveza pivara, prošle godine Rusija je upila dva miliona hektolitara nemačkog piva, odnosno 13 odsto svog izvoza. Od početka rata i embarga, izvoz je praktično potpuno stao.

"Izvoz u Rusiju je zaustavljen zbog mnogo čega," rekao je Ajhele. Velike fabrike su same prekinule izvoz u Rusiju zbog napada na Ukrajinu, a pad rublje i nepremostivi problemi u transportu onemogućavaju druge.

"Po izbijanju rata u Ukrajini, zaustavili smo sva ulaganja u rusko tržište i sav izvoz," rekao je portparol pivarske grupacije Bitburger Aksel Dam.

Fabrike Bitburgera u Nemačkoj i izvan nje su, uz to, prekinule i sve poslovne odnose sa partnerima u Rusiji. Grupacija time "sopstvenim resursima podržava politiku sankcija," rekao je Dam.

Isto ili slično su uradile druge velike pivare, poput Erdingera, Krombahera (Krombacher) i Radingera.

Savez nemačkih pivara za sada ne može da proceni koliko će piva prodati u zemlji i inostranstvu. "Vozimo mnogo brzo kroz mnogo gustu maglu", rekao je Ajhele.

Nada proizvođača piva da će se promet podići sa dna na koji se spustio zbog pandemije većini se za sada nije ostvarila. Gosti se, doduše, vraćaju u restorane i barove i naručuju krigle. To pivarima šalje dobar znak, ali poseta još nije ni blizu predpandemijskoj.

Loše je što predstoji poskupljenje svog proizvoda. Još gore jer su pivari poskupljenja najavili pre ukrajinskog rata, tada naravno ne znajući da će ih sukob primorati na mnogo snažniju korekciju.

"Kupce već od Uskrsa lako uočavaju nove cene," rekao je tržišni analitičar Markus Štrobl (Marcus Strobl) iz agencije NielsenIQ.

Praznik je prošao uz akcije u mnogim marketima i diskontima, ali sanduk sa 20 polulitarskih flaša nekog većeg brenda u supermarketu sada uglavnom već košta oko evro, odnosno desetak odsto više - a to je tek prvo poskupljenje.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

I kavijar pod sankcijama
kavijar

Rat u Ukrajini

22.04.2022. 09:06

I kavijar pod sankcijama

Velika Britanija uvela je sankcije ruskim ratnim vođama koje, kako kaže "imaju ruke uprljane krvlju" i najavila nove zabrane za uvoz posebno za rusko srebro i kavijar, kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine.
Close
Vremenska prognoza
light rain
16°C
22.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve