Biznis
31.05.2022. 14:10
R.E.

Putovanja

Važno: Šta raditi ako agencija poveća cenu uplaćenog aranžmana

kofer, putovanja
Izvor: Shutterstock

Turistička agencija ima zakonsko pravo da menja cenu putovanja zbog promene cene goriva, ali i putnik ima pravo da tu promenu cene ne prihvati, saoppštilo je Uruženje potrošača Efektiva.

"Agencija mora dokumentovano i uz matematički obračun da prikaže putniku razloge za povećanje cene, a to iz razloga kako bi agencije bile sprečene da paušalno i neopravdano povećaju cenu. Bez toga, putnik nema obavezu plaćanja doplate", navodi se u saopštenju Efektive.

Dodaje se da obaveštenje o poskupljenju aranžmana agencija mora putniku da dostavi najmanje 20 dana pred put, u pisanom obliku, i da, ako je povećanje cene veće od osam odsto od cene aranžmana, agencija nema pravo na jednostranu korekciju.

"Uz to, agencija se na takav potez može odlučiti samo ako je o toj mogućnosti putnika obavestila pre potpisivanja ugovora, kao i odredbom u samom ugovoru, koja mora da predvidi povećanje, ali i smanjenje cene. Bez ispunjenja ta dva uslova, putnik nema obavezu plaćanja doplate", ukazala je Efektiva.

Ugovorom o putovanju, po tumačenju tog udruženja, moraju biti predviđeni uslovi za raskid ugovora, pa tako putnik mora da bude obavešten o mogućnosti da raskine ugovor bez plaćanja penala ako dođe do povećanja cene. U tom slučaju, agencija mora da vrati novac u roku od 15 dana.

Efektiva je navela da dobija informacije od putnika da pojedine agencije sada mešetare i koriste priliku da povećaju cene aranžmana iako nisu ispunile neke od zakonskih uslova.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dugoročna prognoza za celo leto
termometar, vrućine

Jugoslav Nikolić

13.05.2022. 09:58

Dugoročna prognoza za celo leto

Kako se sada može videti po prognozama čeka nas sušno i toplo leto.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
23.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve