Biznis
04.04.2023. 14:46
Beta

O čemu su razgovarali

Vučić sa predstavnicima MMF-a

MMF
Izvor: Shutterstock

Predstavnici Međunarodnog monetranog fonda (MMF) su u razgovoru sa predsednikom Srbije istakli da su fiskalni rezultati budžeta Srbije izuzetno dobri, kao i da pokazatelji govore o stabilnom trendu ekonomskih kretanja, iako je procenjeno da su trenutne prognoze rasta u tekućoj godini nešto optimističnije od procene MMF-a.

Vučić je sa delegacijom MMF-a koju je predvodio Donal Makgetigen razgovarao o napretku realizacije stendbaj aranžmana, restrukturiranju javnih preduzeća, merama fiskalne politike za smanjenje inflatornih pritisaka, kao i o projektovanom rastu Srbije u predstojećem periodu.

Srbija je, kako je rekao Vučić, već posle prvog kvartala ove godine na dobrom putu da ostvari predviđeni rast, budući da nastavlja sa politikom ulaganja u velike infrastrukturne projekte i intenziviranje rada na privlačenju direktnih stranih investicija, te je izrazio očekivanje i da će se kontrolisani rast plata i penzija nastaviti i u 2023. godini, saopštila je pres služba Predsedništva.

On je poručio da će Vlada Srbije usvojiti plan investicija za energetski sektor sa definisanim prioritetima, troškovima i projektima koji se mogu realizovati tokom narednih 2–5 godina. Na taj način, kako  je ocenio, Srbija će ne samo stabilizovati domaće tržište energentima, već će doprineti rešavanju i dalje gorućeg pitanja enrgetske bezbednosti na nivou regiona.

Sagovornici su se saglasili da je potrebno posvetiti posebnu pažnju funkcionisanju javnih preduzeća, pri čemu će se kontrola i sistem njihovog rada sprovoditi pod nadzorom MMF-a u saradnji sa nadležnim ministarstvima, navodi se u saopštenju.

Procenjeno je tokom drugog kvartala inflacija biti u padu, ali da se znatno osetniji pad očekuje tokom druge polovine godine, a predlog MMF-a je da se kroz mere fiskalne politike dodatno smanje inflatorni pritisci.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Najniži promet na Beogradskoj berzi od početka godine
Berza

29,7 miliona dinara

03.04.2023. 11:45

Najniži promet na Beogradskoj berzi od početka godine

Promet u trgovanju akcijama na Beogradskoj berzi protekle nedelje iznosio je 29,7 miliona dinara i bio je najniži u tekućoj godini, a indeks najlikvidnijih akcija Beleks15 iznosio je 891,3 poena, saopštila je brokerska kuća Momentum Securities.
Close
Vremenska prognoza
light rain
15°C
23.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve