Biznis
09.04.2022. 07:10
R. E.

Banka Federalnih rezervi

Zauzdavanje inflacije: Amerika "steže kaiš"

Vintage,Us,Dollar.,Federal,Reserve,System.
Izvor: Shutterstock

Američka banka Federalnih rezervi objavila je prošle nedelje da će ove godine sprovesti plan o redukciji svog bilansnog stanja, odnosno da će smanjiti odnos svojih potraživanja i obaveza nekih 95 milijardi na mesečnom nivou u toku jedne kalendarske godine.

Ovih 95 milijardi sastojalo bi se od državnih i hipotekarnih obveznica, i to u odnosu 60 milijardi u korist državnih obveznica naspram 35 milijardi hipotekarnih.

Kako su izjavili u Federalnim rezervama, plan nije da se u budućnosti ove pozicije na bilansu stanja zanavljaju. Međutim, iako je plan predstavljen na sastanku borda direktora ove institucije, ipak odluka o njegovom pokretanju u formalnom smislu nije doneta. U svakom slučaju, američki analitičari smatraju da je neminovno da se to dogodi na sledećem sastanku borda Federalnih rezervi u maju mesecu.

Američke Federalne rezerve su inače podigle novčanu masu u vreme pandemije sa 4,7 triliona dolara na gotovo 9 triliona dolara koliko je Federal reserve balance sheet iznosio na kraju prošle godine.

U situaciji kada se američka privreda suočavala sa najvećom inflacijom u poslednjih četrdeset godina i poremećenim tržištem rada, ovakva nepopularna intervencija bila je neizbežna. Plan, inače, predviđa da se novčana masa redukuje u trideset meseci za gotovo 3 triliona dolara.

Ova redukcija je u praksi pokušana dva puta, i to 2017. i 2019. godine, ali je u oba navrata bila poprilično neuspešna, čak je u drugom slučaju banka Federalnih rezervi morala da interveniše na finansijskom tržištu i počne ponovo da kupuje obveznice jer su poremećaji na tržištu hartija od vrednosti pretili da ozbiljno naruše stabilnost poslovanja.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ovo su nove cene goriva
Gorivo

Srbija

08.04.2022. 13:46

Ovo su nove cene goriva

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija objavilo je da će nova maksimalna cena evro dizela, narednih sedam dana, biti 196,4 dinara, dok će evro premijum BMB koštati 174,20 dinara.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
30.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve