PORODIČNI BIZNIS: Hotel “Golf” – poruka o osveti za Petino ubistvo

PORODIČNI BIZNIS: Hotel “Golf” – poruka o osveti za Petino ubistvo


Posle decenije i po u apsani, Zoran Jotić Jotka (64) na slobodu je, u martu prošle godine izašao vidno narušenog zdravlja i potpuno slep, ali sa vrlo jasnim ciljem – da ponovo preuzme vođstvo nad kruševačkim podzemljem, koje mu je u međuvremenu, sa ubistvom njegovog glavnog generala Gorana Petrovića Pete, preuzeo klan Ždrokinaca. U nameri da povrati titulu mafijaškog bosa, smislio je osvetnički plan u koji je uvukao i udovicu ubijenog Petrovića i njihovu decu, sina i ćerku, dok je ulogu ubice Ždrokinaca poverio mladiću iz Kruševca koji se u to vreme zabavljao sa njegovom ćerkom. Nije se obazirao na pretnju ponovnog robijanja, ni na činjenicu da je jedna od njegovih ranijih žrtava iznuđivanja postao ni manje ni više nego šef BIA, kojem je u opisu posla da kriminalne grupe kakva je Jotkina drži pod posebnom prismotrom, a koja mu je od zločina bila stalno za petama.

U zločinačkom poduhvatu Jotka je za sobom ostavio više nego jasne tragove na osnovu kojih je policija u istrazi ubistva Dejana Stankovića Ždrokinca (71) vrlo brzo sklopila kockice. Ždrokinac je ubijen 6. juna prošle godine. Njegov sin Vojin ubijen je mecec dana ranije, 7. maja 2018. Obe likvidacije izvršene su u Kruševcu, i kao direktni izvršilac u oba slučaja označen je Jotkin zet Stefan Radulac (26), zvani Žuti, koji se posle zločina skrivao u Banjaluci. Sve do 18. jula ove godine, kada je lociran u štek stanu i uhapšen u zajedničkoj akciji policija RS i Srbije.

Jotka

Jotka

“DNK trag Stefana Radulca nađen je na mestu ubistva starijeg Ždrokinca, i to je glavni dokaz istrage koju je preuzelo Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu. Radulac je, sumnja se, ubio i mlađeg Ždrokinca, takođe po Jotkinom naređenju, ali se za taj zločin dokazi još prikupljaju. U slučaju ubistva starijeg Ždrokinca postoje konkretniji dokazi jer su se u to vreme i Jotka i članovi njegove grupe već nalazili pod merama prisluškivanja. Ti dokazi bili su dovoljni da se Jotka i njegov glavni saradnik Igor Gajić (46) uhapse još u avgustu prošle godine, upravo zbog ubistva Dejana Stankovića. Međutim, bilo je jasno da je u zločin umešano još ljudi, za Radulcem se tada tragalo, pa su Jotka i Gajić pušteni posle dva meseca pritvora. Samo sa jednim razlogom, da policiju dovedu i do ostalih saučesnika. Glavna meta policije bio je Radulac, za koga se u to vreme još nije znalo gde se krije. Jotka i Gajić su pušteni da bi se locirao Radulac, koji bez njihovog novca nije mogao dugo da izdrži u bekstvu”, kaže za “Ekspres” izvor uključen u istragu.

Povezane vesti – TAJNA OTKRIVENA TEK POSLE HAPŠENJA: Zlostavljao ćerkicu, silovao i majku

Upravo je tajno praćenje Jotkinih aktivnosti i dovelo do razotkrivanja Radulca u Banjaluci, gde se krio pod lažnim identitetom.

“Istog dana kada je Radulac uhapšen u Banjaluci, u Kruševcu je policija uhapsila Jotku i petoricu njegovih saradnika, i to zbog sumnje da su pratili suprugu muškarca koji važi za jednog od Jotkinih kruševačkih suparnika. Obe akcije, i ona u Banjaluci i ona u Kruševcu, bile su unapred planirane i dogovorene”, kaže naš izvor.

Jotka i njegovi kruševački kompanjoni pušteni su ubrzo da se brane sa slobode. Ali, ako je kruševački bos mislio da se dva puta za poslednjih godinu dana izvukao sa robije, grdno se prevario. Policija je samo čekala pogodan trenutak da, osim njega, uhapsi i sve ostale koji su umešani u ubistvo Dejana Stankovića. A onda su 15. avgusta specijalci, kao i u vreme “Sablje”, ponovo upali u Kruševac.
Jotka je ponovo uhapšen, a sa njim ponovo i njegov glavni kompanjon Igor Gajić, kao i ostali saradnici – Nenad Jovanović (57) poznatiji kao Mali Bidža iz okoline Boljevca, Miodrag Vasiljević (56) iz Kruševca i Saša Zoraja (43) iz Beograda.

foto: Shutterstock

foto: Shutterstock

Međutim, tu nije bilo kraja iznenađenjima. Sa Jotkom je uhapšena i njegova supruga Marija Jotić (36), ali i udovica ubijenog Gorana Petrovića Pete, Sandra Petrović (44) i njihova deca Vuk (25) i Iva Petrović (23). Svi se sumnjiče da su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe počinili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, ubistvo, iznuda i pranje novca. Krivičnom prijavom obuhvaćen je i Stefan Radulac, čije se izručenje iz Banjaluke čeka.

“Jotka je krivičnom prijavom označen kao organizator kriminalne grupe, čiji je član Radulac izvršio ubistvo Dejana Stankovića. Gajić se tereti da je Radulca dovezao na mesto ubistva, a zatim je Jotka organizovao njegovo skrivanje i prebacivanje u Bosnu i Hercegovinu. Osumnjičeni Zoraja, Iva i Vuk Petrović su takođe osumnjičeni da su Radulcu pomogli posle zločina”, navodi naš izvor.
Hapšenje Petrovićeve udovice i njihove dece potvrdilo je saznanja “Ekspresa”, ekskluzivno objavljena u oktobru prošle godine, da je ubistva sina i oca, Vojina i Dejana Stankovića, Jotka naredio kako bi osvetio brutalnu likvidaciju svog najbližeg i najvernijeg saradnika Gorana Petrovića Pete.

Jotka je bio potpuno siguran da su Ždrokinci, Dejan i Vojin, organizovali Petinu likvidaciju, i jedini cilj mu je bio da se za taj gubitak osveti.

Zato je u celu priču umešao i Petinu porodicu, koja je takođe žudela za osvetom.

Goran Petrović Peta

Goran Petrović Peta

Ubistvo Pete u teretani hotela

Goran Petrović Peta (50), koji je važio za Jotkinog generala, ubijen je 17. septembra 2015. godine u teretani kruševačkog hotela “Golf” gde je svakog dana trenirao. Prema snimcima nadzornih kamera, u ubistvu Petrovića učestvovala su dvojica muškaraca, koji su hotelu prišli obučeni u specijalne maskirne uniforme, sa fantomkama, preko kojih su imali mrežice kakve su koristili pripadnici nekadašnje JSO. Njihova okretnost, koja je ostala zabeležena na snimcima, policiji je ukazala na vrhunske profesionalce, obučene i istrenirane za specijalne akcije.

Povezane vesti – AFERA REKET: Gej, premijer, terorista savetnik…

Upravo takav životni trening imao je iza sebe stariji Ždrokinac, Dejan Stanković, koji je davno, sa bratom blizancem Vojinom otišao iz Srbije, najpre u francusku Legiju stranaca, a zatim u Južnoafričku Republiku gde je bio upetljan u međunarodne špijunske poslove.
Fizički, uprkos godinama, bio je spreman, istreniran. Borilačkim veštinama naučio je i sina Vojina.

U momentu kada je ubijen, Petrović je na slobodi bio nešto više od dve godine.

Iza sebe je imao bogatu kriminalnu karijeru. Sa Jotkom je bio uhapšen 2003. godine u akciji “Sablja”, a godinu dana kasnije osuđen na 11 godina robije kao član kruševačke kriminalne grupe, koja je reketirala lokalne biznismene. Iz zatvora je pušten 2013. na uslovni otpust posle odsluženih 10 godina robije.

Njegovo ubistvo zvanično do sada nije rasvetljeno.

Foto: Marko Đoković

Foto: Marko Đoković

Kobni hitac u čelo

Zoran Jotić Jotka, koji je od akcije “Sablja” robijao kao vođa kruševačkog kriminalnog klana, a zatim i zbog podmićivanja sudije Vrhovnog suda Ljubomira Vučkovića, preko koga je pokušavao da se dokopa slobode, iz “Zabele” je izašao krajem marta 2018. godine. A onda je usledila osveta. Mesec i po dana kasnije, u Kruševcu je u po bela dana ubijen Vojin Stanković, koji je poslednjih godina preuzeo titulu jednog od šefova kruševačkog podzemlja, i to najviše zahvaljujući uticaju svog oca Dejana Stankovića.
Mlađi Stanković ubijen je 7. maja nakon što je popio piće u kafiću u centru grada. U trenutku kada je ustao i krenuo ka svom automobilu, presreo ga je mladić koji je u njega ispalio pet hitaca, naočigled mnogobrojnih prolaznika. Za Vojina je bio koban jedan hitac. Da bi se zaštitio od napadača, on je podigao jednu ruku uvis, ali mu je metak probio šaku i pogodio ga direktno u čelo.
Policija je istog dana identifikovala Stefana Radulca kao ubicu, ali se njemu već izgubio svaki trag… A onda se u istoj ulozi u Kruševcu pojavio mesec dana kasnije, 6. juna. Ovoga puta na meti mu se našao stariji Ždrokinac – Dejan Stanković.

Povezane vesti – Ističe vreme za nevine i nedostupne

“Stankovića je Jotkina ekipa pratila. Čekalo se da dođe do hotela “Golf” kako bi tu bila izvršena likvidacija. Biranje lokacije na kojoj je 2015. ubijen Peta bila je poruka o osveti za njegovo ubistvo. Potpis ubice… Stanković je ubijen preko dana, a ubica je posle zločina pobegao u poprečnu ulicu, gde ga je, kako se veruje, u automobilu čekao saučesnik”, kaže naš sagovornik.

Goran-Petrović-Peta

Goran-Petrović-Peta

Kriminalni kapacitet starijeg Ždrokinca i njegova pozicija u međunarodnim mafijaškim krugovima obelodanjeni su četiri dana nakon njegove smrti, kada je srpski MUP saopštio da je upravo on bio osumnjičen da je sa još jednim saučesnikom likvidirao misterioznog državljanina Crne Gore Gorga Darmanovića na Novom Beogradu.

I to samo dan pre nego što je ubijen Vojin, Stankovićev sin jedinac.

Darmanović je ubijen 6. maja u blizini Prvog osnovnog suda na Novom Beogradu, a zbog sumnje da su kao pomagači učestvovali u ovom zločinu uhapšeni su Kruševljani S. M. (64) i S. Đ. (45). Stariji Ždrokinac, prema saopštenju policije, označen je kao direktni izvršilac zločina.

Darmanović je ubijen sa četiri hica iz vatrenog oružja, pogođen je u glavu, a preminuo je nekoliko sati kasnije u Zemunskoj bolnici.
Njegovo ubistvo dovodi se u vezu sa organizovanim kriminalnim grupama koje se u JAR bave švercom i prodajom narkotika.

 

Motiv ubistva stomatologa ostao tajna

Na dušu starijeg Ždrokinca stavlja se još jedno ubistvo, iz koga se on u sudskom postupku izvukao zahvaljujući identičnom DNK sa bratom blizancem Vojinom Stankovićem, koji je u međuvremenu preminuo.

Ovo ubistvo po motivu i dalje je misterija i za policiju i za Kruševljane. Naime, 2. marta 2014. u prizemlju zgrade u Čupićevoj ulici u Kruševcu ubijen je stomatolog Milutin Rokić (65). Pogođen je jednim hicem u grudi i, uprkos naporima lekara, preminuo je nekoliko sati kasnije.

Istraga je mesecima tapkala u mestu, a onda je policija dobila informaciju da su se u gradu pojavila izvesna braća Ždrokinci, blizanci, koji su vrlo uticajni u inostranstvu… Krenulo se u njihovom pravcu. Dejan Stanković je u to vreme živeo na Umki, a Vojin bio u Švedskoj. Čekalo se da dođe u Srbiju kako bi se izvelo hapšenje. Godinu dana posle zločina i Dejan i Vojin su uhapšeni u jednoj kladionici u Kruševcu. Policija je sumnjala da je Dejan ubica jer je šepao na jednu nogu, a nadzorne kamere u blizini Rokićeve zgrade su snimile maskiranog ubicu koji je otežano hodao na desnu nogu. Taj dokaz, medutim, nije bio dovoljno validan s obzirom na to da su Ždrokinci bili jednojajčani blizanci, pa sud nije mogao da utvrdi ko je od njih dvojice ubica, zbog čega su obojica oslobođena i puštena na slobodu.

 

Ubistvo za ubistvom

Zoran Jotić Jotka bio je uhapšen u akciji “Sablja” zbog udruživanja radi vršenja krivičnih dela, reketiranja i iznuđivanja novca. Osuđen je na 12 godina robije, a potom na još četiri zbog pokušaja podmićivanja sudije Ljubomira Vučkovića.
Ubistva u Kruševcu ređala su se i dok je Jotka bio na robiji. Ubijeni su Ivan Stanić Džeri, član Jotkinog klana, pa Dika Džodinac, Mule Džodinac i njegova supruga, Srđan Marjanac, Goran Obradović Suša…

I Marija Jotić iza rešetaka

U poslednjoj akciji policije uhapšena je i Jotkina supruga Marija Jotić. Prema saopštenju policije, Jotka je tokom 2018. godine od jednog muškarca iz okoline Kruševca, uz primenu fizičke sile i zastrašivanja, tražio novac na ime navodnog duga.

“Marija Jotić, u nameri da prikrije nezakonito poreklo novca, zaključila je ugovor o zajmu 300.000 evra sa uhapšenim Nenadom Jovanovićem, sa obavezom plaćanja mesečne kamate. Ona se sumnjiči i da je zemljište, koje je dobila na poklon, prodala jednoj firmi čiji je direktor otac osumnjičenog Jovanovića i to za iznos daleko veći od procenjene tržišne vrednosti.”

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar