RULET POD TOČKOVIMA

RULET POD TOČKOVIMA


Učestale eksplozije podmetnutih bombi u obračunima među kriminalcima šalju jasnu poruku – spremni su mnogo da potroše da uklone konkurenciju i nije ih briga ni za vreme ni za mesto, niti koliko je to opasno po slučajne prolaznike

Pištolji, „hekleri“, snajperi, ubistva iz zasede, hici ispaljeni s motora ili iz vozila u pokretu, ustaljeni su način na koji kriminalci direktno likvidiraju svoje suparnike. Ma koliko neobično zvučalo, u tako brutalnim ubistvima postoji nepisano pravilo – meta je jasno označena, a ispaljivanje hitaca ili više njih, pogotovo za nekog uvežbanog i sa iskustvom, ne ostavlja previše prostora da u obračunima strada ili bude povređen neko nedužan. Ukoliko do tako nečeg ipak dođe, i počinilac i izvršilac znaju da će policija učiniti dodatni napor kako bi slučaj bio rešen. Jednostavno, građani nipošto ne smeju lično da ispaštaju zbog namirivanja računa među kriminalnim grupama.

U poslednje vreme, međutim, kao svojevrsno novo „zaštitno obeležje“ organizovanog kriminala sve češće se pojavljuje podmetanje eksploziva pod automobil. Prva dva takva slučaja zabeležena su sredinom 90-ih prošlog veka u Beogradu. Posle toga je aktiviranje dinamita pod vozilima prestalo, mada je neuspelih pokušaja bilo. Kao, na primer, podmetanje eksploziva pod skupoceni „ferari“ u jednoj beogradskoj garaži. Policajci su uspeli da deaktiviraju paklenu mašinu pre detoniranja.

Foto: Ekspres/Marko Đoković

Foto: Ekspres/Marko Đoković

O nedužnima se ne vodi računa – detonacija u kojoj je stradao Siniša Milić dogodila se u 13 sati u jednom od najprometnijih delova Beograda

Nažalost, povratak mode obračuna s neprijateljima podmetanjem eksplozivnih naprava pod vozila u značajnom je zamahu. Ne samo u Beogradu već i u drugim gradovima u Srbiji. Naravno i u okruženju. Početkom nedelje usred dana, kod Autokomande u Beogradu, eksplodirao je automobil u kojem se nalazio Siniša Milić Boške (44). Eksplozija u kojoj je stradao dogodila se u 13 sati u jednom od najprometnijih delova grada. Tek pukom srećom niko drugi nije povređen, mada su se u neposrednoj blizini njegovog vozila, koje je zaustavio na semaforu, nalazili i drugi automobili. Milić je posle eksplozije ostao zarobljen u automobilu, a nedugo zatim je preminuo od posledica povrede.

„Toliko je odjeknulo da su nam se otvorila vrata lokala, a izlog i rešetke su se zatresle. Odmah smo izleteli da vidimo šta se dogodilo i zatekli smo automobil koji se dimi na semaforu“, ispričala je radnica obližnje pčelarske radnje.

Od posledice eksplozije Milić je ostao bez obe noge, a komšije iz obližnjih zgrada kažu da je kada su lekari stigli i dalje bio živ i u bolovima.

„Sve se desilo u sekundi, a blizu je bio i dečko na skuteru koji je valjda od detonacije odleteo. U tom metežu smo videli i vozača džipa kako pomera glavu i nešto govori, čovek je sigurno bio u strašnim bolovima“, prepričava žena iz komšiluka.

Veoma brzo se ispostavilo da je Milić, kako se uobičajeno kaže, odavno poznat policiji. U nezvaničnoj biografiji piše da je godinama bio telohranitelj i saradnik vođe barskobudvanskog klana Luke Đurovića, jednog od najbližih saradnika Luke Bojovića. Do 2009. godine Milić je formalno bio pripadnik specijalnih antiterorističkih jedinica Republike Srpske, a potom i Republike Srbije. U vreme dok je boravio u Beogradu radio je i u obezbeđenju Dragana Ace Bulića, u to vreme fudbalskog funkcionera i sina Juse Bulića, takođe nastradalog u obračunima devedesetih. Godinu dana kasnije zvanično je zaposlen u podgoričkoj agenciji za lično obezbeđenje „Conccot“, ali je, prema mišljenju crnogorske policije, to zaposlenje koristio kao masku za organizovanje kriminalnih poslova. Ispostavilo se da je Milić često viđan u društvu kriminalaca koji su preživeli ulične obračune devedesetih prošlog veka. Poslednje dve godine se više puta našao u žiži interesovanja zbog nedozvoljenih ulazaka u Crnu Goru.

Ma koliko se slika o podmetanju eksploziva banalno svodila na filmske scene u kojima je jedan klik na crveno dugme dovoljan za likvidiranje neprijatelja, realnost je znatno drugačija. Uprkos napretku tehnologije i mogućnosti da se paklena naprava daljinski aktivira, njeno pravljenje i postavljanje zahteva i znanje i iskustvo. Nekada se, kažu upućeni, aktiviranje može vremenski podesiti, što je najmanje pouzdano jer se trenutak detonacije mora unapred odrediti, nekada je to moguće učiniti s manje, ponekad sa veće razdaljine, postoji i mogućnost detoniranja pozivom preko podmetnutog mobilnog telefona… Bombe, ma kako njihova razorna moć bila ograničena i usmerena, ne vode previše računa o nedužnima. Likvidacije koje se vrše putem aktiviranja eksplozivnih naprava nisu karakteristične za obične kriminalce. Pribegavanje takvom načinu je sigurnije za počinioca ili naručioca, ne kompromituje ih previše jer nema svedoka zločina, ali nije lako za izvođenje kao potezanje pištolja. Ne postoji knjiga ili priručnik u kojem kriminalac može jednostavno da nauči kako se sve to čini u uklapa. Potrebni su i veština i obuka, ali je teško zamislivo da postoji neko ko drži „privatne časove“ ubicama i osvetnicima. Moguće je samo pretpostaviti da se ta opasna škola završava kod ljudi koji su iskustvo stekli obučavajući se po ratištima ili za to specijalizovanim jedinicama.

Mimo svoje volje stanovnici glavnog grada kao da su se navikli na ovakve naopake situacije. Oni koji su zaboravili na svakodnevna prašenja iz pištolja pre dvadesetak godina, sada se gotovo i ne uzbuđuju kada ih prodrma zvuk eksplozije. Tako je pre godinu dana u voždovačkom naselju Braća Jerković izvršen atentat na narko-dilera Ivana Ćirića, koji se do trenutka eksplozije duže vreme vozio automobilom ulicama naselja. Ipak, uspeo je da preživi napad u kojem je ostao bez jedne ruke. Pored njega, od detonacije bombe lakše je povređeno dvoje prolaznika koji su se nalazili u blizini. Na pogrešnom mestu, u pogrešno vreme… Napad je izvršen u popodnevnim satima. Koliko je sve delovalo bezobzirno za počinioca zločina, ilustruje blizina dve osnovne škole.

Opširniji tekst možete pročitati u najnovijem broju ekspresa, koji će se u petak naći u prodaji na kisocima

NE PROPUSTITE:

DAN POSLE BRUTALNOG UBISTVA SINIŠE MILIĆA BOŠKETA Očevici pričaju: Dečko na skuteru odleteo je od detonacije

(FOTO) UŽASNA LIKVIDACIJA U BEOGRADU

KO JE SINIŠA MILIĆ NASTRADAO U EKSPLOZIJI PODMETNUTE BOMBE NA AUTOKOMANDI: Bio član grupe Filipa Koraća i dovodili ga u vezu sa Lukom Bojovićem

RAZNET DŽIP NA AUTOKOMANDI: Nastradali muškarac pripadnik grupe Filipa Koraća?

ISPOVEST OČEVICA EKSPLOZIJE: Delovi vozila leteli su na sve strane

RAZNET DŽIP NA UGLU USTANIČKE I JUŽNOG BULEVARA

IZREŠETAN VOĐA RAKOVIČKOG KLANA: Stojke ranjen, meta je bio i Filip Korać

1 comment

Dodajte komentar
  1. 1
    Kos

    drzava je nemocna i nezainteresovan da resi ovo svi su zaokupljeni licnim bogacenjem sin se druzi sa navijacima i salje jasnu poruku da su oni elita srbije i sta se ocekivalo od kopileta srs nego haos i beznadje

+ Ostavite komentar