OKO ČEGA SLOVENAČKO-SRPSKA VLADA NEMA ZAJEDNIČKI JEZIK: Slovenija traži umetnine, a Srbija Titove automobile

OKO ČEGA SLOVENAČKO-SRPSKA VLADA NEMA ZAJEDNIČKI JEZIK: Slovenija traži umetnine, a Srbija Titove automobile


Slovenačka i srpska strana na zajedničkoj sednici koja je juče održana na Brdu kod Kranja su govorili o dobroj saradnji na brojnim područjima, ali nisu izbegli da govore i o nerešenim pitanjima kao što su podela nekadašnje zajedničke imovine, pre svega umetnina i drugog kulturnog nasleđa.

Sporazum o nasleđu dve države potpisale su 2001. godine i formirale posebnu stručnu grupu za podelu umetnina u kojoj se nalaze stručnjaci iz svake od naslednica SFRJ. Ova grupa sastavila je dosta tačan popis dela, stavovi o tome kome šta pripada, međutim nisu ista.

Slovenija je Srbiji 2015. godine predala 313 predmeta pokretnog kulturnog nasleđa i zadržala pravo da to promeni na podlozi kasnijih utvrđivanja. Na listi se nalazi 211 slika, 51 kip, 21 film i 30 drugih predmeta. Radi se uglavnom o delima slovenačkih autora: Božidara Jakca, Matije Jame, Riharda Jakopiča, Lajčija Pandurja, Nikolaja Omerze, Ivane Kobilce i drugih, čija dela su uglavnom krasila ambasade, rezidencije i stanove slovenačkih funkcionera u Beogradu.

Kod umetnina iz diplomatskih predstavništava važi načelo, da svakoj od država naslednica pripadaju dela onih autora, koji su bili njene narodnosti, odnosno slovenački autori pripadaju Slovencima, hrvatski Hrvatima.. Ako su autori većinu svog radnog i stvaralačkog veka preživeli negde drugde, ne važi načelo narodnosti, nego njihova dela pripadaju naslednici, u kojoj su većinom stvarali.

Barbara Jaki, članica grupe za podelu imovine za slovenačko Delo kaže da prilikom podele imovine, nisu imali većih problema. U Sloveniju se tako vratilo 200 umetnina.

Na listi predmeta osim umetnina su i “negovska kaciga” i 4. veka p.n.e., poštanska kočija, ostaci letelice “Eda V” Edvarda Rusijana i originali slovenačkih filmova Kekec, Na svojoj zemlji, Jara gospoda i drugi. Naime, radi se o filmovima koje je slovenački “Triglav film” dao na čuvanje “Jugoslovenskoj kinoteci”, jer tada Slovenija nije imala odgovarajuće depoe za čuvanje. Prema pisanju Dela Srbija se na ove zahteve još nije odazvala.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je prilikom susreta rekla da je to komplikovano pitanje i da nema nikakve sumnje da je Kekec slovenački film. Takođe Slovenija traži i kopije devet filmova, koje je kao koproducent sufinansirao “Viba film”, među kojima je i Bitka na Neretvi.

Slovenija nema pravo na sve predmete koje traži, ali ih je svejedno svrstala na listu zbog evidencije. Tako na primer Slovenija ne može zahtevati umetnine, koje su slovenački umetnici poklonili srpskim muzejima ili su ih ti odkupili.

Veliki napredak je ostvaren u pogledu arhive, pa tako sada slovenački stručnjaci često pregledaju arhivsku građu u državnim institucijama Srbije, ali još uvek nema otvorenog pristupa do svih zajedničkih arhiva. Slovenija je uspela da dobije nešto arhivskog gradiva koje se odnosilo na nju.

Srbija, takođe ima svoje želje. Tako od Slovenije, Srbija traži povraćaj 15 automobila, koje je koristio Tito i nalaze se u Tehničkom muzeju Bistra.

S druge strane slovenačko ministarstvo za spoljne poslove tvrdi da tu važi drugačije pravilo nego kod kulturnog nasledstva nacionalnog značaja. Tu važi teritorijalno načelo po kome pokretna državna imovina SFRJ prelazi na državu naslednicu, na čijoj teritoriji se nalazilo na dan kada je proglašena nezavisnost.

Titovi automobili su po tome prilikom raspada SFRJ bili u Tehničkom muzeju Bistra, pa zato po stavu Slovenije nisu nasledstvo nijedne od država naslednica, jer je to bila imovina nekadašnjeg predsednika SFRJ i imovina celokupne savezne države. Automobili i ustanove, koje su ih predale muzeju nisu bile srpske, nego jugoslovenske, tvrde Slovenci i navode da je većina titovih automobila od njih 200 ostalo u Beogradu.

Prodaja nekih nekadašnjih diplomatskih predstavništava SFRJ je u toku, a Sloveniji pripada 14 porocenata novca od prodaje.

NE PROPUSTITE:

ZADRUŽNI STAN NA MENHETNU

KUPIO NAM TITO…

NISKE STRASTI

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar