Ekonomija
10.04.2018. 10:07
R.E/b92.net

TEŽAK DAN ZA RUBLJU: Za ovu valutu još gori

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Iran je odredio fiksni kurs svoje valute prema dolaru i zabranio svo neregulisano trgovanje pošto je rijal pao na rekordno nisku vrednost.

Potpredsednik Irana Eshak Džahangiri rekao je da će "od utorka cena američkog dolara biti 42.000 rijala".

Džahangiri je rekao da će trgovanje po drugom kursu biti zabranjeno i da će se smatrati "švercovanjem".

Odluka o fiksnom kursu je doneta u ponedeljak uveče posle dvodnevnog rasta cena stranih valuta čime je rijal pao na 62.000 za dolar - pad od 18 odsto u odnosu na subotu.

Portparol vlade je rekao da Iran ima priliv od 95 milijardi dolara u stranoj valuti, uglavnom od izvoza nafte koji je nastavljen posle nuklearnog sporazuma sa svetskim silama 2015. Istovremeno Iran potroši 80 milijardi dolara na uvoz.

Iran je, međutim, uglavnom odsečen od međunarodne finansijske mreže zbog američkih sankcija.

Smatra se da je pad riala povezan sa strahovima da bi administracija Donalda Trampa mogla da se povuče iz nuklearnog sporazuma i uvede nove sankcije.

Šef iranske centralne banke Valiolah Seif je u parlamentu, gde je obrazlagao nove mere, naišao na žestoke kritike, dok ga je u jednom trenutku grupa poslanika gurala tražeći ostavku, prenela je agencija Fars.

Seif je za rast cena optuži "manjak izvesnosti" u pogledu budućnosti i rekao da "neprijatelji znaju za problem i pokušavaju da iskoriste svaku priliku" da stvore nevolje Iranu. On je govorio o "tragovima zavere" regionalnih zemalja, medju kojima su Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, ali nije navodio detalje.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
15°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve