Hronika
25.07.2020. 13:12
Tamara Marković Subota

Akcija "Braća Grim"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Rumunsko tužilaštvo podiglo je optužnice protiv 14 osoba okrivljenih da su organizovali i učestvovali u švercu kokaina koji je u martu prošle godine zaplenjen u delti Dunava. Optužnica tužilaštva iz Bukurešta otkriva do sada nepoznate i neverovatne detalje šverca ukupno tri tone kokaina, koje je, kako se navodi, naručio balkanski kartel iz Srbije, ali navodi i imena nekoliko okrivljenih koji vode do samog vrha brazilskog narko-carstva, odnosno prodavca - brazilskog bosa Jozefa Nura Edina Nasralaha, zatim Španca Leona Palasiosa Rubena Pedra, koji je bio zadužen za angažovanje grupe ronilaca, i Srbina Predraga Stojića, čije ime do sada nije bilo poznato u javnosti.

Vest o paketima kokaina koji su u martu prošle godine isplivali na obali Crnog mora obišla je ceo svet, ali se najviše pisalo u srpskim i crnogorskim medijima, zbog sumnje da iza ovog šverca stoji škaljarski kriminalni klan udružen sa saradnicima iz Srbije, ponajviše sa narko-grupom iz Vranja.

Povezane vesti - Padaće glave zbog gubitka 20 tona kokaina

Rumunska policija je u do tada neviđenoj potrazi za kokainom angažovala tri stotine policajaca, a akcija je nakon čišćenja obale okončana zaplenom 1,8 tona belog praha, ukupne vrednosti oko 600 miliona evra.
Istraga vođena pod kodnim nazivom „Braća Grim” je završena prošle nedelje podizanjem optužnice protiv 14 okrivljenih, od kojih je prvooptuženi upravo brazilski narko-bos Nasralah. Optuženi Nasralah se od oktobra prošle godine nalazi u zatvoru u Brazilu, gde je uhapšen zbog drugih krivičnih dela.

"U operaciji ’Braća Grim’ vođena je istraga protiv organizovane kriminalne grupe zbog šverca droge morskim putem u Rumuniju, odnosno do delte Crnog mora. Krajnje odredište kokaina bio je zapadni Balkan, ali i zapadna Evropa, odnosno države Holandija, Belgija i Španija“, izjavili su rumunski tužioci.

Oni su naveli i da je ceo biznis počeo kada je narko-bos Nasralah u decembru 2018. svojim saradnicima saopštio da želi da proda veliku količinu kokaina. U tom momentu Nasralah je imao tri tone kokaina iz Brazila i Kolumbije koji je bio skladišten u magacinu.
„Samo mu je bio potreban kupac“, izjavili su tužioci iz Bukurešta.

Povezane vesti - Borba za dominaciju i saveznike

Daljom istragom utvrđeno je da je Nasralah do januara pronašao kupce za njegov kokain.
„U pitanju je balkanski kartel iz Srbije. Početkom februara članovi Nasralahove bande su preuzeli kokain iz magacina, koji se nalazio u blizini brazilske luke Belem, utovarili su džakove sa kokainom na male čamce, a zatim ih prebacili na teretni brod ’RB Eden’. Brod je uskoro napustio Brazil, da bi u Tursku stigao 1. marta“, navode tužioci.
Šta se dalje događalo, nije u potpunosti rasvetljeno, ali rumunski tužioci smatraju da je oko 300 kilograma kokaina završilo u rukama jedne turske organizovane kriminalne grupe. Ostatak je zatim natovaren na drugi brod – “Sormovski 121”, koji je preko Crnog mora prešao u rumunske vode.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Droga je, kako se navodi u optužnici, već bila podeljena u kilogramskim vrećama sa različitim logotipom, uključujući “Fleur de Lis”, „Cartier”, „4G“, „Louis Vuitton“ ali i nacionalni grb Albanije. Tužioci tvrde da su paketi bili nabijeni u vreće, vezane prslucima za spasavanje - u kojima su neke nosile brazilsku zastavu - i da su oko ponoći 17. marta ostavljene da plutaju nedaleko od rumunske obale.

Prema sudskim dokumentima, vreće kokaina pokupio je drugi tim angažovan od strane balkanskog kartela, a koji je bio predvođen Špancem Leonom Palasiosom Rubenom Pedrom. U Pedrovoj grupi bilo je nekoliko Španaca, Rumuna i Ukrajinaca, a grupa je odranije u podzemlju poznata po svojim veštinama izvlačenja droge iz mora.

"Ovo je grupa profesionalnih ronilaca koji su toliko specijalizovani za ovaj posao da su ih španske kriminalne grupe često koristile za ovu vrstu akcije u tamošnjim vodama“, rekli su tužioci iz Bukurešta.

Oni smatraju i da je tim pod Pedrovim rukovodstvom pronašao kokain i da je počeo da utovaruje pakete u brze brodove, ali da se ogromni transport pokazao previše teškim. Jedan od brodova se istovremeno prevrnuo u blizini mesta Sveti Đorđe, iz koga je najmanje 1,8 tona kokaina palo u vodu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Oko 16 sati 18. marta, znači nešto više od 24 sata nakon što su džakovi sa kokainom isplivali, graničarska patrola Dunava uočila je dva čamca koja su prolazila kroz močvarnu deltu gde se Dunav susreće sa slanim vodama Crnog mora.

Za to vreme, ronilačka ekipa, nemoćna da odradi posao za koji je bila angažovana, zgrabila je ono što je mogla i vratila se na obalu. Tamo su u kombi ukrcali oko 30 džakova kokaina i odvezli ga na parking u malom selu na delti, gde su ga pokupila dvojica vozača koji su radili za srpskog gangstera Predraga Stojića, za koga se u sudskim dokumentima navodi da je radio za balkanski kartel.

Povezane vesti - Pa, koliko su kokaina izgubili? U Rumuniji nađeno još 152 kg

Uveče 21. marta srpski vozači, koje je angažovao Stojić, stigli su sa namerom da drogu prevezu dalje, ali nakon što su pronašli samo 30 kesa, izbila je svađa nakon čega su pobegli, ostavivši drogu u kombiju s ključevima na prednjem točku. Ono što dvojica srpskih vozača nisu primetili jeste da je celu njihovu akciju video jedan radnik obezbeđenja, koji je nakon njihovog odlaska pronašao kokain i pozvao policiju, ali su se Srbi vratili i uzeli džakove kokaina pre dolaska policijske patrole. Međutim, nisu uspeli da pobegnu.

Dva dana kasnije policija je uhapsila jednog vozača, u čijem kamionu nije pronađeno ništa sumnjivo, dok je drugi zaustavljen u momentu kada je pokušao da pređe granicu prema Srbiji. Rumunsko tužilaštvo smatra da je on prevozio drogu, ali da je džakove sa kokainom ostavio negde na jugu Rumunije nakon što je čuo da je njegov kolega uhapšen.

Obojica vozača, kao članovi organizovane kriminalne grupe, čekaju suđenje u Rumuniji pod optužbom da su učestvovali u švercu droge.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Shutterstock

Imena uhapšenih srpskih vozača nisu zvanično saopštena, kao ni imena ostalih Srba koji su se našli na optužnici rumunskog tužilaštva.

Ono što je odranije poznato jeste da su uhapšeni Srbi - Vranjanci Tode Krstić (51) i Nenad Cvetković (43), zaposleni u jednom transportnom preduzeću, a koje se povezuje sa Vranjancem Davorom T., koji se prema sumnjama srpske policije i vodi kao naručilac kokaina, zajedno sa „škaljarcem“ Igorom Dedovićem, koji je u februaru ove godine ubijen u Atini.

Povezane vesti - Od Sezana do kokainske mreže

Prema operativnim podacima srpske policije, Davor T. (32) i Dedović su naručioci celokupne količine kokaina, koju su uzeli po pola.
Njihov plan je propao kada su sa nasukanog broda ispali džakovi kokaina, a zatim i kada je zbog svađe dvojice vozača na parkingu u okrugu Tulca ostao paket od jednog kilograma kokaina. Akcija koja je usledila okončana je najpre hapšenjem jednog vozača u okrugu Prahova, severno od Bukurešta, a zatim i hapšenjem drugog vozača koji je granicu sa Srbijom pokušao da pređe kao suvozač u automobilu. U međuvremenu, policija je od meštanina dobila dojavu da na jednoj od divljih plaža u mestu Sveti Đorđe, dva kilometra od delte Dunava, plutaju džakovi ispali iz prevrnutog čamca. Policajci koji su izašli na teren zatekli su 36 džakova koji su plutali u vodi, kao i džakove nasukane na obali. Svi identični džaku koji je tri dana ranije nađen na parkingu. Cela akcija završena je zaplenom 1,8 tona kokaina.

Vranjanac Davor T. inače poslednjih godina živi u inostranstvu i samo povremeno dolazi u rodni grad. Operativni podaci policije ukazuju da Davor T. rukovodi kriminalnom grupom koja švercuje kokain iz Južne Amerike u zemlje EU, i da u inostranstvu poseduje restorane, firme, skupocene nekretnine. Potiče iz imućne vranjanske porodice, ali je verovatno zbog kriminalnih poslova promenio prezime.

Povezane vesti - Vranjanac – ključna figura krađe kokaina u Valensiji

U narko-poslovima sarađuje sa škaljarskim klanom i veruje se da je upravo on bio ključna figura čuvene krađe 200 kilograma kokaina u Valensiji 2014. godine, zbog koje je počeo najkrvaviji obračun u istoriji balkanske mafije, rat škaljarskog i kavačkog klana.
Upravo je Davor T. ukrao 200 kilograma kokaina i preneo tovar u stan Gorana Radomana u Valensiji. Droga je ostala tu sve do Radomanovog povratka sa Kube, nakon čega su prodali kokain i zadržali novac, ali time i navukli bes dotadašnjih partnera, koji su oformili kavački klan. Radoman je bio prva žrtva zaraćenih kotorskih klanova. Ubijen je na Novom Beogradu u januaru 2015, dok podaci o Davoru T. ukazuju da se kreće na relaciji zapadna Evropa – Latinska Amerika.

Rumunski tužioci nisu saopštili da li je njegovi ime na optužnici, kao ni da li je za njim raspisana poternica Interpola.

Španac podmitio rumunske policajce sa 2.000 evra

Španac Leon Palasios Ruben Pedro se posle neuspelog posla u Rumuniji vratio u domovinu gde je uhapšen zbog prevare, falsifikovanja i kriminala u vožnji. Tako će se postupak koji je protiv njega pokrenut u Rumuniji voditi u njegovom odsustvu.
Interesantno je da je Ruben iz Rumunije pobegao nakon što je njega i njegovu devojku zaustavila saobraćajna policija zbog vuče čamca bez dozvole. Oni su tada, kako navodi rumunsko tužilaštvo, uspeli da se izvuku iz nevolje tako što su policajcima platili 2.000 evra. Oni su nakon davanja mita napustili čamac u kome su bili, a u njemu je kasnije nađeno tri kilograma kokaina.
I protiv ove dvojice policajaca podignuta je optužnica, tako da je u celom ovom postupku ukupno 16 optuženih.

 

Brazilski bos ima pet doživotnih robija

Brazilski narko-bos Nasralah poznat je po nadimku Šeik i iza sebe ima dugu kriminalnu istoriju. U oktobru prošle godine uhapšen je u Brazilu, a zatim osuđen na 22 godine zatvora i to je poslednje u nizu hapšenja, osuđujućih presuda i puštanja na slobodu zbog krivičnih dela šverca narkotika koja ga prate od 2007. godine. U rodnom Libanu Nasralah je zbog ovih dela osuđen na pet doživotnih robija.

 

Koordinacija Eurojusta

Evropska agencija za pravosudnu saradnju Eurojust, koja je takođe bila uključena u istragu ovog slučaja, saopštila je da je u julu 2019. godine uspostavljen zajednički tim između Rumunije i Srbije, koji je imao finansijske i operativne podrške ove agencije i Europola.
„Većina osumnjičenih bila je aktivna u Rumuniji i koordinirala je transportom droge ka zapadnom Balkanu i drugim evropskim zemljama sa kriminalnom ćelijom u Srbiji. Neki od osumnjičenih pobegli su u Španiju nakon što su izgubili veći deo tereta“, saopštio je Eurojust, navodeći da je član kriminalne grupe koji je bio zadužen za kupovinu kokaina kod različitih dobavljača u Latinskoj Americi, u vreme dogovora bio smešten u Brazilu. Eurojust nije saopštio nijedno ime optuženih.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
01.07.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve