Hronika
31.08.2021. 09:05
Tamara Marković Subota

Kazna za cinkaroša

Belivukov portfolio: Smrt, mučenja i silovanja

Mučenje, zlostavljanje, otmica 30.8.2021.
Izvor: Shutterstock

Na spisku žrtava klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića bilo je i onih koji su uspeli da izbegnu smrt, ali ne i svirepo zlostavljanje, pa čak i silovanje. Ovoj brutalnosti u avgustu prošle godine bio je izložen mladić iz Kostolca – Ilija S. za koga su Belivukovi saradnici posumnjali da ih cinkari suparničkoj navijačkoj ekipi „Alkatraz“.

Zloglasni klan Veljka Belivuka i Marka Miljkovića za sada se optužnicom Tužilaštva za organizovani kriminal tereti za pet teških ubistava – Gorana Veličkovića Goksija, Milana Ljepoje, Zdravka Radojevića, Lazara Vukićevića i Aleksandra Gligorijevića Pukija, koji su svi u mukama ubijeni u kući strave u Ritopeku. Na spisku za likvidacije, kako se za sada samo sumnja, bili su i Aleksandar Šarac, Bojan Mirković i Ljubomir Marković Kića, koji su sukob sa Belivukom i kavačkim klanom platili glavom. Ali na spisku žrtava klana bilo je i onih koji su uspeli da izbegnu smrt, ali ne i svirepo zlostavljanje, pa čak i silovanje.

Ovoj brutalnosti klana Belivuk–Miljković u avgustu prošle godine bio je izložen mladić iz Kostolca – Ilija S. za koga su Belivukovi saradnici posumnjali da ih cinkari suparničkoj navijačkoj ekipi „Alkatraz“. Nesrećnog mladića pripadnici Belivukovog klana oteli su ispred Partizanovog stadiona, a zatim ga tri dana držali u svom bunkeru ispod južne tribine gde su ga najpre silovali bilijarskim štapom da bi ga na kraju na seksualni odnos navodno primorao i optuženi konobar iz Vladičinog Hana Aleksa Šejić (21).

Mučenje, zlostavljanje, otmica 30.8.2021.
Izvor: Shutterstock

U zlostavljanju nad Ilijom S., prema navodima iz optužnice, prednjačio je sedamnaestogodišnji mladić kojem će se suditi pred sudom za maloletnike. A sve je počelo 8. avgusta prošle godine kada su sada okrivljeni Šejić i Mijat Simeunović (21) iz Ugrinovaca, kao i student arapskog jezika na Filološkom fakultetu Miloš Lukić Selak (21) iz Odžaka videli Iliju S. ispred restorana na južnoj strani stadiona sa telefonom u ruci pa su ga na silu uvukli u zatvorenu baštu.

„Udarali su ga rukama i nogama po telu zahtevajući da im kaže zašto snima njihov prostor i ko ga je poslao da ih prati. Tražili su mu da im preda mobilni telefon. Kad su videli sadržaj telefona, optužili su ga da je cinkaroš i o tome odmah obavestili Belivuka i Marka Miljkovića. Po njihovom naređenju, Ilija S. je na silu zadržan u restoranu ispod južne tribine gde je zaključan držan tri dana tokom kojih su se Belivuk, Miljković, Srđan Lalić, Milovan Tadić Miksa, Vladimir Grek, Aleksandar Vučeljić, Filip Ivanovski, Šejić, Mijat Simeunović, Lukić Selak i maloletni sedamnaestogodišnjak naizmenično iživljavali nad njim i to dok su Iliji S. sve vreme ruke i noge bile oblepljene izolir-trakom i vezane lisicama“, piše u optužnici. Mladiću su sve to vreme pretili nožem da će ga ubiti.

„U jednom momentu su ga prisilili da skine odeću, tukli su ga rukama i nogama, velikim i malim drškama od sekira i drvenim bilijarskim štapom koji su mu gurali u analni otvor, od čega je zadobio teške povrede. Zahtevali su od njega da im kaže ko ga je poslao da ih prati i snima, kome je javljao njihovo kretanje i kome ʼnameštaʼ Belivuka i Miljkovića. U toku druge noći Aleksa Šejić ga je silovao, a onda su ga trećeg dana pustili. Belivuk i Miljković su mu tada rekli da se ne pojavljuje više u Beogradu jer će ga u protivnom ubiti“, piše u optužnici.

U istrazi ovog slučaja optuženi Vojislav Đorđević Voja (19) detaljno je opisao kako je Ilija S. mučen. On je naveo da je mladić ranije dolazio na utakmice i da su mu uglavnom pomagali jer je bio bez para, a roditelji su mu bolesni. Ispričao je i da je optuženi maloletnik poznavao Iliju S. odranije i da su ga Šejić i on pitali zašto je tog 8. avgusta došao u tri sata ujutru. Onda su mu oduzeli telefon iz koga su, kako je Đorđević tvrdio na saslušanju, videli da je dolazio da špijunira za „Alkatraz“. Maloletnik je zatim više od sat vremena pričao sa Ilijom.

„Ilija mu je govorio da to nije radio. Negde pred polazak kući, oko 5.30 sati, vezao ga je i zaključao u jednu sobu. Nekoliko sati kasnije došli su stariji pripadnici navijača: Belivuk, Miljković, Srđan i čovek sa nadimkom Deda. Oni su ga tukli i u telefonu pronašli snimke glasova. Pretukli su ga bilijarskim štapom i taj štap su mu gurali u analni otvor. To sam saznao kad sam oko 15 sati došao na stadion. Tu je bio N. S., devojke K. M., D. J. i D. V., Simeunović, Miloš Lukić Selak i Stefan Vuletić. Hteo sam da ga vidim, a Ilija S. mi je rekao da ga boli glava i analni otvor. Nakon toga smo se sreli u restoranu i odveo sam ga da se umije i pokušavao sam da razgovaram sa njim. Kupio sam mu sok i vodu i da jede pa sam ostao sa njim da gledam televizor. Sutradan sam došao po podne i od Stefana Vuletića Vuleta saznao da je Ilija otišao za Aranđelovac i da ga je odvezao neki čovek u crnom džipu iz Mladenovca“, ispričao je Đorđević kod tužioca tvrdeći da nije znao da je Ilija S. i seksualno zlostavljan.
 
Mučenje, zlostavljanje, otmica 30.8.2021.
Izvor: Shutterstock

Đorđević je naveo da mu je Ilija ispričao da su mu gurali bilijarski štap u analni otvor. Rekao je da su mu Mijat i Vuletić ispričali da su Iliju S. prebili stariji navijači „Principa“ i da su ga najviše tukli Srđan koji je stalno sedeo sa Belivukom i Miljkovićem i stariji navijač po nadimku Deda, a za koga zna da se zove Nenad i da ima oko 50 godina i da je krupnije građe.

Poslednje operativne informacije policije, inače, ukazuju i da je Belivuk poslednjih meseci pre hapšenja nameravao da se uzdigne u poslu sa švercom narkotika i da od preprodavca i posrednika u prodaji kokaina postane glavni nabavljač u Srbiji. Srpska policija došla je do informacije da je Belivuk pre hapšenja 4. februara uložio ogroman novac u kupovinu kokaina iz Južne Amerike.

„Neposredno pre hapšenja Belivuk je skupio veću količinu novca i od kartela iz Latinske Amerike naručio desetine kilograma kokaina. Planirao je da tom količinom preuzme i uspostavi kontrolu nad tržištem droge, najpre u Beogradu, a potom i u Srbiji. I u taj plan je uložio novac koji je dobio od šefa za obavljene egzekucije, ali i onaj koji je dobio otimajući od svojih žrtava, kao i novac koji je klan zarađivao na prodaji narkotika po Beogradu, ali i drugim kriminalnim grupama u unutrašnjosti. Međutim, to je bila droga koju je Belivuk dobijao od kavačkog klana, a Belivuk je naravno u jednom momentu poželeo veći deo i potpunu samostalnost. Naručena pošiljka, međutim, nije stigla do njega. Uhapšen je 4. februara, pre nego što je naručeni i plaćeni kokain stigao do njegovog klana“, kaže za „Ekspres“ sagovornik iz MUP-a Srbije.
 

On navodi da se od tada dve zaplene kokaina operativno dovode u vezu sa Belivukom.

„Najpre je u aprilu u hrvatskoj luci Ploče pronađeno 500 kilograma kokaina u bananama. Policija je u tajnosti danima čekala ko će da dođe po drogu, ali niko nije došao, zbog čega se i posumnjalo da su naručioci u međuvremenu pohapšeni. Hrvatska policija došla je do određenih podataka na osnovu kojih je saopštila da zaplenjeni kokain nije bio namenjen tržištu Hrvatske, već je trebalo da se distribuira u Srbiju i Bosnu“, kaže naš sagovornik navodeći da je interesantno to što je Vlada Draganić, uhapšeni član Belivukovog klana, koji je vlasnik kuće strave u Ritopeku, rodom baš iz hrvatskog mesta Ploče.
 

Druga zaplena narkotika koja se dovodi u vezu sa Belivukom izvršena je nedavno, 12. avgusta, u Peruu. I za nju se pretpostavlja se da je bila namenjena srpskoj mafiji. Peruanska policija je tog dana zaplenila dve tone čistog kokaina u tovaru sa kafom. Ni prilikom ove zaplene niko nije uhapšen.

Slika Gavrila Principa

„Naravno da nije sva ta zaplenjena droga pripadala Belivuku. Navodno, on je finansirao manji deo ove pošiljke, a ostatak je pripadao drugim kriminalnim grupama. Zbog toga su paketi sa kokainom imali različite oznake na pakovanjima da bi, kada stignu u Evropu, kupci tačno znali koji su čiji paketi.“ Inače, policija je u kriptovanim telefonima pohapšenih članova Belivukove grupe pronašla fotografije „robe“, odnosno kokaina sa utisnutim tribalima i oznakama KCK.

Belivuka i njegov klan optužnica dovodi samo u vezu sa manjom količinom narkotika koja je prilikom njihovog hapšenja zaplenjena na stadionu Partizana. Operativno, klan Belivuka odranije se povezuje sa zaplenom 800 kilograma kokaina, u septembru 2019. na Azorskim ostrvima u Atlantskom okeanu. Na nekoliko paketa tada zaplenjenog kokaina bila je slika Gavrila Principa, a u akciji španske policije tada je uhapšeno nekoliko državljana Srbije koji se sumnjiče da su učestvovali u švercu. Nakon Belivukovog hapšenja, otkriveno je da je deo ove droge bio njemu namenjen, ali zvanično on nije optužen u ovom slučaju.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je policija imala poseban plan za saslušanje Belivuka i Miljkovića, koji je inače poznat pod nadimkom Mare Mesar. „Uglavnom su bili hladni, ništa nisu odgovarali, a onda kad smo postavili eksplicitno pitanje: ʼJesi ti Mesar o kome se govori?ʼ, onda smo videli reakciju besa, gneva, iznenađenja. To se nekad planski radi. Kad su izašli, bili su ubeđeni da nemamo ništa, osetili su se bolje i mirnije, rekli su: ʼNemaju ništa, inače bi nas zadržali.ʼ To znamo iz njihovih međusobnih komunikacija. Pohapsili smo ih, a kad su videli da će izaći, onda su mislili da nemamo ništa, pa nisu požurili da sklone baš sve dokaze, onda nisu požurili da završe sve ono što su inače radili, da vrlo pažljivo i precizno uklanjaju sve tragove i svedoke“, ispričao je Vulin. Ministar je naveo da je Belivuk dao izjavu pre nego što su mu predočeni dokazi, a Miljković nakon toga, zbog čega je izgubio živce i počeo da preti.

„Dogovor između njih je bio da će izjave dati samo Belivuk i Miljković, ostali će se braniti ćutanjem. I izjave Belivuka i Miljkovića trebalo je da budu identične da bi imale veću težinu. Belivukova izjava je mnogo umerenija, on se viđao sa mnom, izmišljali su da se Aleksandar Vučić viđao po nekim stanovima po Zvezdari… Miljković je izgubio živce, on je rekao da je meni našao kuću u Ritopeku gde sam mu ja rekao: ʼNemoj da ulaziš u garažu.ʼ U garaži je bila tajna prostorija gde je bila klanica“, rekao je Vulin i nastavio da citira Miljkovićevu izjavu: „Samo kad sam ja tu, Aleksandar Vulin, ti Miljkoviću možeš da uđeš sa mnom u garažu, inače ne.“ Ministar Vulin je zatim dodao: „Takve stvari kad već počne da lupeta, onda je jasno… Znate zašto? On je dao izjavu kada su predočeni dokazi, a Belivuk je pre toga, pre nego što su videli čime raspolažemo. U tom trenutku, on je izgubio živce i počeo da preti, da mrzi u toj nemoći.“

 

Opelo Vukićeviću

Porodica ubijenog Lazara Vukićevića, žrtve Veljka Belivuka i njegove ekipe, organizovala je u ponedeljak opelo u Crkvi Svetog kneza Lazara na Zvezdari, na kome se okupilo stotinak Vukićevićevih rođaka i prijatelja. Vukićević je bio navijač Crvene zvezde, a nestao je 16. oktobra prošle godine. Poslednji put lociran je na Banovom brdu, od kada mu se izgubio svaki trag.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ekspres saznaje: Novi slučajevi za koje se tereti Belivuk
Scena zločina, dokazi, istraga

Spisak zločina sve duži

18.08.2021. 08:05

Ekspres saznaje: Novi slučajevi za koje se tereti Belivuk

Kriminalni klan kojim su rukovodili Veljko Belivuk i Marko Miljković zvanično je optužen za pet ubistava, ali Tužilaštvo vodi istragu za još četiri nerasvetljena zločina.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
4°C
31.01.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve