Hronika
21.06.2021. 09:00
Tamara Marković Subota

Ko je kome gazda

Belivukova policijska mreža

Misteriozni čovek
Izvor: Shutterstock

Slovenačka policija 2019. i 2020. godine ubacivala je tajne agente među pripadnike tamošnje ćelije kavačkog klana i radila na prikupljanju dokaza o njihovim švercerskim narko-turama i pranju novca. Za to vreme, u srpskoj policiji je paradoksalno stvarana mreža saradnika Veljka Belivuka, glavne beogradske veze vođe ovog klana Radoja Zvicera. Trojica inspektora SBPOK-a su do sada uhapšena kao osobe na Belivukovom platnom spisku, četvrti zbog „naređenja odozgo“.

Dok je slovenačka policija 2019. i 2020. godine u najvećoj tajnosti radila na razotkrivanju članova tamošnje ćelije kavačkog klana, njihovih švercerskih narko-tura i pranja novca, i to sa čak tri prikrivena islednika koje je uspela da ubaci među slovenačke kavače, za to vreme u srpskoj policiji, pred čijim „nosom“ su se dešavala brojna mučna zlodela ovog klana, paradoksalno, stvarala se mreža saradnika Veljka Belivuka, glavnog saradnika vođe kavača Radoja Zvicera.

Kako se tek sada, posle hapšenja Belivukovog klana, ispostavlja, na njegovom platnom spisku bila su trojica pripadnika SBPOK-a – službe MUP-a koja bi trebalo da bude policijska perjanica u borbi protiv organizovanog kriminala. Sva trojica osumnjičenih pripadnika SBPOK-a su uhapšena, ali do sada nije u potpunosti razjašnjeno kako su, na koji način, preko koga i uz čiji „amin“ napravili kontakt i saradnju sa Belivukom, a iz svih do sada prikupljenih činjenica u istrazi jasno je da je Belivukova mreža saradnika na mnogo višem nivou od trojice do sada uhapšenih inspektora policije.

Belivuk je, očigledno paralelno sa širenjem saradnika na ulici, odnosno u srpskom podzemlju, podjednako vredno i uspešno radio i na širenju saradničke mreže u MUP-u Srbije. Do kog nivoa je ta saradnja išla ostaje da se vidi, ali je jasno da srpska policija u to vreme ne samo da nije radila ono što su radile njihove kolege u Sloveniji, nego je upravo zbog te saradnje na liniji Belivuk–MUP tek sada na početku onih istraga o kavačkom klanu i njihovim saradnicima u Beogradu koje je odavno trebalo da budu sprovedene i realizovane kroz sudske postupke.

Inspektor SBPOK-a Božidar Stolić poslednji je na listi trenutno otkrivenih „prljavih policajaca“ koji su bili na platnom spisku Veljka Belivuka. Stolić je uhapšen prošlog četvrtka zbog sumnje da je počinio zloupotrebu službenog položaja, odnosno da je Belivuku odavao policijske informacije i sabotirao istragu protiv kavačkog klana.

zaplena kokaina
Izvor: Carina MalteZaplena kokaina

Osim Stolića, u dosadašnjoj istrazi koja je pokrenuta 4. februara hapšenjem Belivuka, Marka Miljkovića i 20 pripadnika njihovog klana uhapšena su još dvojica policijskih inspektora za koje se sumnja da su pomagali ovoj kriminalnoj grupi. Neposredno nakon Belivukovog hapšenja lisice na ruke stavljene su Predragu Lajiću, bivšem načelniku odeljenja za suzbijanje organizovanog krijumčarenja opojnih droga, i Bojanu Vasiljevskom, inspektoru i v. d. šefa odseka za droge. Zatim je u martu uhapšen i Goran Papić, bivši zamenik načelnika SBPOK-a, kome se na teret stavlja trgovina uticajem, odnosno da je u aprilu prošle godine naredio da se vrati blindirani automobil tada oduzet od Marka Miljkovića, i to bez obaveznog pregleda vozila, a po naređenju „odozgo“. Čijem konkretno, još nije utvrđeno.

Prljavi inspektori

Na listi Belivukovih saradnika je i zatvorski čuvar Željko Kodžić, koji je kao deo njegove grupe uhapšen 4. februara i koji je posle hapšenja priznao da je u Okružnom zatvoru upoznao Belivuka i Miljkovića. Kao član klana uhapšen je i Kodžićev bivši kolega Nebojša Janković, a kao pripadnik klana – i bivši policajac Interventne jedinice u Loznici Dragan Sekulić, koji je u međuvremenu promenio ime u Vlado Georgiev.

Uhapšeni inspektor SBPOK-a Božidar Stolić, prema do sada poznatim informacijama, na vezi sa Belivukom bio je najmanje u poslednjih godinu dana i za to vreme je ovoj kriminalnoj grupi prenosio sve informacije iz svog odeljenja, MUP-a, ali i iz istraga u koje je bio uključen. Stolić je konkretno bio uključen u protok informacija koje su se odnosile na istragu kriminalnih aktivnosti Veljka Belivuka, njegove desne ruke Marka Miljkovića, kao i njihovog šefa – vođe kavačkog klana Radoja Zvicera.

Policijsko ispitivanje
Izvor: Shutterstock

Stolić je, takođe, posle hapšenja Belivuka direktno učestvovao i u prikupljanju dokaza o zverskim ubistvima u kući u Ritopeku i na tom slučaju je praktično radio sve do samog hapšenja.

„Stolić je među prvim inspektorima koji su ušli u kuću u kojoj su, kako se sumnja, ubijena trojica Belivukovih ’neprijatelja’. On je radio na prikupljanju dokaza i tragova, i bio upoznat sa svakom informacijom, svakim tragom koji policija ima protiv Belivuka i ostalih članova grupe“, kaže za „Ekspres“ izvor iz MUP-a, navodeći da se trenutno proverava da li je uhapšeni prenosio policijske informacije i posle akcije 4. februara, kao i kome, ali i da li je eventualno učestvovao i u prikrivanju tragova i ometanju istrage.

Sagovornik „Ekspresa“ navodi i da je Stolić učestvovao i u uzimanju izjava od porodica desetorice mladića koji se nalaze na spisku nestalih, i čije sudbine do sada nisu rešene.

„Stolić je vodio razgovore sa porodicama nestalih i tačno je znao da li i na koga sumnjaju“, kaže naš sagovornik.

Inspektor Stolić je posle hapšenja priveden na saslušanje u Posebno odeljenje Višeg javnog tužilaštva u Beogradu za suzbijanje korupcije, gde se branio ćutanjem. Konkretno, on se tereti za produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja, a sud mu je na predlog tužilaštva odredio pritvor do 30 dana.
 

Hapšenje, ispitivanje
Izvor: Shutterstock

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je posle ove akcije izjavio da je Stolić „pao na svim pitanjima poligrafskog ispitivanja“ i poručio da je on počinio akt izdaje i da će svi oni koji to učine proći isto kao i njihovi nalogodavci.

„Svi mi koji smo se borili i koji se borimo protiv svih organizovanih kriminalnih grupa u našoj zemlji, što se tiče kapetana policije, zaposlenog u Službi za borbu protiv organizovanog kriminala, Božidara Stolića, mogli smo da budemo likvidirani, uništeni, i mi i naše porodice“, istakao je ministar Vulin. Kako je naglasio, zahvaljujući njemu Radoje Zvicer, Veljko Belivuk i Marko Miljković dobijali su informacije, dok je Zvicera nastavio da obaveštava i nakon što je ova zloglasna, zločinačka organizacija Belivuk–Miljković konačno i definitivno pala.

„Za novac je odavao informacije o svojim prijateljima, o ljudima sa kojima je radio, sa kojima se borio ili su barem oni verovali da im je saborac. Od kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio rat protiv kriminala, nismo imali teži trenutak, a najteže je kada vidite da vas je čovek sa kojim ste delili hleb izdao i prodao za nešto novca“, rekao je ministar Vulin.

Kako je precizirao, Stolić je pao na svim pitanjima na poligrafu – da je radio za novac, da je prosleđivao poruke i da je znao o kome prosleđuje poruke.

„Naša borba se neće završiti, svako ko je bio na bilo koji način povezan sa ovim zlikovcima, svako ko ne razume da se može biti samo policajac, a nikako kriminalac, svakog takvog ćemo pronaći i otkriti, i svako od njih će biti kažnjen baš onako kao i oni kojima je prodavao informacije o životima, glavama, porodicama svojih saboraca“, poručio je ministar Vulin.

Sastanak u Ljoret de Maru

Istovremeno sa hapšenjem inspektora Stolića u javnost su isplivali novi detalji istrage slovenačke policije, koja je akcijom 14. i 15. maja privela 60 osoba, koje su se sumnjičile da su deo tamošnje ćelije kavačkog klana. Akcija je završena krivičnom prijavom na kojoj su 48 identifikovanih i više neidentifikovanih članova klana, među kojima su kao vođe navedeni Podgoričanin Milan Vujotić, Filip Vrzić i Klemen Kadivec. Novi podaci odnose se na detalje čuvene zaplene 800 kilograma kokaina pronađenog 24. avgusta 2019. godine na jedrilici „Seascope“ u Atlantskom okeanu. Kako je sada otkriveno javnosti, preuzimanje kokaina u luci Porto trebalo je da organizuju upravo članovi slovenačke ćelije kavačkog klana, ali su ih policajci preduhitrili i zaplenili skupoceni tovar. Kokain vredan najmanje 50 miliona evra tada je zaplenjen na jedrilici na kojoj su bili srpski državljanin Vladislav Funštajn, državljanin Rusije Sergej Rasohin i Meksika Emanuel Alehandro Aseves Kuevas.

„Neutvrđenog dana u avgustu 2019. godine Kadivec je Darku Nevzatoviću, koji je na aplikaciji ’Skaj’ koristio nadimak Casper, naredio da mora doći na sastanak u Španiju, u vezi sa dogovorom o transportu 800 kilograma kokaina. Nevzatović je dobio i zadatak da pre odlaska u Španiju od, njemu nepoznatog muškarca, člana kriminalne grupe ’kobre’, uzme 20.000 evra. ’Kobre’ su kriminalna grupa sastavljena od albanskih državljana, koja deluje na području obale. Nevzatović je, od jednog od njih, u Markovićima, u Kopru, uzeo 20.000 u gotovini i odneo ih u Španiju jer je navodno članovima klana Klemena Kadiveca, koji su bili tamo, već falilo novca“, navodi se u spisima slovenačke policije.

Zatim je usledio sastanak u Ljoret de Maru, gde su se sastali Kadivec, Nevzatović, Vrzić, Slađan Petrović (Phanex) i Danijel Mišljenović sa nadimkom Rossi na ’Skaj’ aplikaciji. Prva tema sastanka bila je hapšenje kurira za transport droge u Austriji Dragana Todorovića. Todorović, čiji je nadimak na aplikaciji ’Skaj’ bio Mazda, uhapšen je 26. avgusta te godine u Austriji, sa 37 kilograma marihuane.

"Sastanak je sazvan zbog detaljnog dogovora oko transporta 800 kilograma kokaina iz luke Porto u Barselonu, što je oko 1.200 kilometara. Precizirano je da skiper jedrilice Vladislav Funštajn, sa posadom i kokainom, stiže za nedelju dana u luku Porto. Dogovoreno je da čitava količina bude prevezena odjednom, u teretnjaku sa legalnim tovarom, koji će voziti Mišljenović i Slavko Tešić (Oko). Slađan Petrović je sugerisao da sa Tešićem vozi i Mišljenović. Mišljenović nije bio zadovoljan dodeljenom ulogom jer ima iskustva u vožnji kamiona. Ipak, vrh klana je odlučio da bude kako su oni tražili“, navodi se u spisima slovenačkih inspektora.

Pao je i dogovor da kamion sa belim prahom obezbeđuju četiri automobila.

„Jedan je trebalo da ide direktno ispred njega, drugi malo više napred, a dva direktno iza kamiona. Planirano je da se 720 kilograma kokaina istovari u Barseloni, a 80 kilograma odveze u Sloveniju. Nevzatović, u vreme sastanka, nije imao rezervisanu vožnju legalnog tereta niti tačne informacije kada će jedrilica sa kokainom uploviti u luku Porto.

Skiperu plaćeno ćutanje

U vreme sastanka u Ljoret de Maru slovenački kavčani nisu znali da je njihov skupoceni tovar dan ranije zaplenjen i da uzalud dogovaraju ko će ga i kuda voziti dalje od luke.

„Prevoz 800 kilograma kokaina nije izvršen jer je Vladislav Funštajn, sa članovima posade, na Atlantiku, u teritorijalnim vodama Portugala, jugozapadno od Azorskih ostrva, uhapšen zbog šverca 799,59 kilograma kokaina, na jedrilici ’Seascope’. Utvrđeno je da je sastanak u Ljoret de Maru organizovan nakon hapšenja, ali osumnjičeni u to vreme još nisu znali za hapšenje izvršeno 24. avgusta 2019. godine, na udaljenosti nekoliko dana plovidbe od obale“, piše u krivičnoj prijavi u kojoj se navodi i da je posle informacije o zapleni kriminalni klan odlučio da uhapšenom Funštajnu da novac, kako bi obezbedio njegovo ćutanje pred policijom o tome za koga je švercovao 800 kilograma kokaina. Koliko je novca plaćeno Funštajnu, nije poznato.

Nekoliko dana nakon zaplene 800 kilograma kokaina na jedrilici kojom je upravljao Funštajn, u Beogradu su uhapšeni otac i sin, Mirko i Dragan Đanković iz Šida, osumnjičeni da su učestvovali u tom švercu. U akciji je uhapšen i Borislav Istijanović.

Kako je tada utvrđeno, na pojedinim pakovanjima kokaina, skrivenim u specijalno napravljenim šupljinama jedrilice, bila je prelepljena slika Gavrila Principa, zbog čega se sumnjalo da su namenjena upravo Belivuku koji je, osim kriminalne grupe, osnivač i navijačke grupe sa nazivom „Principi“.

Inače, na spisku više desetina osumnjičenih članova slovenačke ćelije klana dominiraju državljani Slovenije, a prijavom su obuhvaćeni i državljani Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Dokazi protiv osumnjičenih prikupljeni su klasičnim radom, ali i prikrivenim istražnim metodama, među kojima je bila i tajna operacija trgovine droge. Među mnogobrojnim dokazima navodno su i sredstva za pakovanje i brojanje novca, snimci sa nadzornih kamera, oduzeti mobilni telefoni u kojima su članovi kriminalne grupe ostavili mnoštvo dokaza, kao i DNK tragovi sa svih oduzetih predmeta.
 

„Trojanski konj“ u Beču
 
Kavački klan nije bio samo pod prismotrom slovenačke policije. Mnogo ozbiljniju aktivnost vodio je američki FBI akcijom pod kodnim nazivom „Trojanski konj – Zeleni štit“, a u kojoj je ključni momenat bio prodavanje aplikacije „Anom“ za tajnu komunikaciju kriminalnim grupama. Aplikaciju je u podzemlju pre 18 meseci prodao prikriveni agent koji se infiltrirao među kriminalce. Od tada je policija „pročešljala“ 27 miliona poruka razmenjenih među 11.800 kriptovanih telefona. Među telefonima koje je nadgledao FBI bili su i telefoni koje su koristili pripadnici kavačkog klana, kao i njegovi saradnici u Beogradu – klan Veljka Belivuka. Praćenjem ove komunikacije, koja je prvo prodata u Austriji, došlo se i do podatka o Zvicerovom i Belivukovom saradniku u Beču, Dariju Đorđeviću, koji je prošle nedelje uhapšen sa 10 kilograma heroina. Uhapšeni Đorđević, prema operativnim podacima, bio je glavni čovek kavačkog klana za Austriju, a nadzirao je i Nemačku. Akcija na razotkrivanju ove ćelije kavačkog klana počela je mesec dana pre hapšenja Belivuka, kada je uhapšeno nekoliko članova Đorđevićeve grupe u Austriji. Interesantno je da se Đorđević u Srbiji inače nalazio na spisku nestalih mladića, i to po prijavi porodice.
Inače, Dorđevićevo ime je u medijima prvi put pomenuto 2008. godine nakon sukoba dve grupe muškaraca, u kome su smrtno stradali Vladimir Dosković i Dalibor Milenković. Među uhapšenima, osumnjičenima za teško ubistvo, tada se našao i Đorđević. A sada je o njegovoj kriminalnoj karijeri progovorio Franc Ruf, generalni direktor za javnu bezbednost Austrije.
„Za njim Srbija već traga zbog sumnje da je učestvovao u tri ubistva. On je jedan od vođa kriminalne grupe. Kada je uhapšen, zaplenjeno je 10 kilograma heroina. Njegovim pritvaranjem rešena je otmica muškarca iz Srbije koji je radio za grupu, ali im je ostao dužan 2.000 evra“, izjavio je Ruf. On je potvrdio da je praktično deo grupe u toj državi kojim je rukovodio Đorđević funkcionisao na isti način kao i Belivukova grupa u Beogradu, čiji je deo bio, a koja je uhapšena u februaru. Austrijski zvaničnik potvrdio je da su, kao i beogradske „kolege“, maltretiranje i sakaćenje žrtava snimali telefonom i snimke i slike razmenjivali sa drugim članovima grupe.
„Zadobio je teške telesne povrede, a dok su ga tukli i mučili, sve su snimali. Na snimcima se čuje kako žrtva cvili i moli za pomoć“, rekao je Ruf.
Osim mučenja pripadnika svoje kriminalne grupe, istragom je otkriveno da su Đorđević i njegovi saradnici i bratu žrtve pretili ubistvom.
„Još uvek nisu svi uhapšeni, za 12 njih se i dalje traga, ali su osumnjičeni u inostranstvu. Uveren sam da će i oni biti pritvoreni vrlo brzo“, kazao je Ruf.
Sa akcijom u Beču, vođena je i akcija u Beogradu, pa je srpska policija pokrenula istragu protiv Đorđevića i njegovih ovdašnjih saradnika – Stefana Runića, Petra Nikolića, Stefana Zizovića i Ognjena Trojanovića zbog dilovanja droge.
U međuvremenu, srpska policija sklopila je kockice oko Đorđevićevih kriminalnih aktivnosti kao saradnika Belivuka i Zvicera. Nezvanično, on se dovodi u vezu sa sukobom sa Lazarom Vukićevićem, mladićem za koga se pretpostavlja da ga je ubio Belivukov klan. Naime, Đorđević se 2019. prvi sukobio sa Vukićevićem oko droge, a zatim se dogovorio sa vođom vračarske kriminalne ekipe Nikolom Vušovićem zvanim Džoni da ga ubije. Tada je Vušović postavio eksploziv pod Vukićevićev „porše“ na Vračaru, a Vukićević je samo pukom srećom izbegao smrt. Srpska policija veruje i da je Đorđević Dekster umešan u likvidaciju Dragana Ristića Čađe, vlasnika restorana „Košuta“ ubijenog u septembru prošle godine u Kaluđerici, organizovao ubistvo pripadnika bande „Pink panteri“ Aleksandra Šarca u Tržnom centru „Ušće“ 17. oktobra prošle godine, kao i da je saučesnik u ubistvu Lazara Vukićevića u Ritopeku. Takođe, proverava se i informacija da je upravo Đorđević učestvovao u praćenju advokata Dragoslava Miše Ognjanovića, ali i u organizovanju njegovog ubistva u julu 2018. godine.
 
Stolić hapsio Miljkovića
 
Inspektor SBPOK-a Božidar Stolić, koji je uhapšen zbog sumnje da je odavao policijske informacije kavačkom i klanu Veljka Belivuka, inače je bio u grupi inspektora koja je 4. februara hapsila Marka Miljkovića. „Stolić je zadatak da uhapsi Miljkovića odradio bespogovorno. Niko od kolega nije posumnjao da je on krtica klana u policiji“, kaže izvor „Ekspresa“ iz MUP-a Srbije.
 
Zaplena na Malti
 
Tovar od 740 kilograma kokaina, čija je vrednost procenjena na više od 100 miliona evra, zaplenjen je prošle nedelje na Malti u kontejneru sa bananama, a kako se pretpostavlja pripadao je ogranku kavačkog klana, koji je sredinom maja pohapšen u Sloveniji. Krajnja destinacija basnoslovnog tovara bila je luka u Kopru, a droga je trebalo da bude rasturena u Austriji i Nemačkoj.
Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Povratak na mesto zločina
Tunel, zločin

Radoje Zvicer

14.06.2021. 09:00

Povratak na mesto zločina

Zvicerov boravak u Ukrajini otkriven je nakon što je saradnicima poslao poruku u kojoj nudi milion evra za glavu bivšeg saradnika, a koji je u Sloveniji razotkrio ćeliju ove kotorske kriminalne grupe i doveo do hapšenja 60 osumnjičenih.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
21.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve