Hronika
20.09.2020. 15:01
Tamara Marković Subota

Bez milosti

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Mađarsko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Čabe Dera (39), „nasmejanog ubice“ iz Čantavira, kojom se tereti da je počinio najmanje tri hladnokrvna ubistva u Beogradu, Amsterdamu i Budimpešti. Tužilaštvo je od suda, kako su preneli mađarski mediji, zatražilo da ovog mađarsko-srpskog državljanina osudi na doživotnu robiju. Ova kazna zatražena je zbog ubistava koje je Čaba Der izvršio u Amsterdamu i Budimpešti, dok se postupak za likvidaciju u Beogradu vodi pred srpskim pravosuđem.

Tužilaštvo je predložilo sudu da Dera osudi na doživotni zatvor, i to bez mogućnosti uslovnog otpusta, kao i da mu zabrani obavljanje javnih poslova. Osim ubistva u Budimpešti i Amsterdamu, njemu se na teret stavljaju i krivična dela nelegalnog držanja oružja, kao i falsifikovanje dokumenata.

Povezane vesti - ATENTAT U BARSELONI, UBISTVO U AMSTERDAMU

Čaba Der uhapšen je u martu 2019. u Pragu, dva i po meseca nakon hladnokrvnog ubistva Nebojše Markovića na Banovom brdu u Beogradu. Kod njega su tada nađena falsifikovana dokumenta, oružje, ali i perika i oprema za maskiranje, pa se veruje da je pripremao novi zločin. Posle hapšenja izručen je Mađarskoj, koja je tragala za njim zbog sumnje da je u septembru 2018. ubio biznismena Lasla V. u Budimpešti.

Posle izručenja, Čaba Der je priznao ubistvo mađarskog biznismena, kao i ubistvo Markovića u Beogradu.

Čaba Der je iz zatvora poslednji put izveden krajem avgusta kada je na mestu zločina, na periferiji Budimpešte, mađarskim policajcima opisao kako je 20. septembra 2018. ubio biznismena Lasla V. Na video snimku, koji je 20. avgusta objavila mađarska policija, vide se tamošnji policajci naoružani dugim cevima, sa šlemovima i u punoj opremi, kako dovode Čabu Dera na mesto zločina kako bi na samom kraju istrage još jednom rekonstruisali ceo događaj.

„Došao je belim ’mercedesom ML’“, ovom rečenicom Čaba Der je započeo svoje priznanje, nastavljajući: „Automobil je bio okrenut u pravcu šume. Ne sećam se detalja, jer nisam obraćao pažnju na njih“, pričao je Čaba dok su ga mađarski specijalci vodili vezanog lisicama i sa pancir prslukom.

„Torbu sam sakrio i ostavio jer sam se plašio da je ne vidi moja devojka. Oružje iz kog sam pucao sam zakopao u šumi“, detaljisao je priznanje.

Povezane vesti - LIKVIDACIJA GOSPODINA SA DRINE: Rešena enigma zločina na Banovom Brdu

Prema optužnici, Čaba je biznismena namamio da dođe i sastane se s njim na periferiji glavnog grada Mađarske tako što mu je ponudio na prodaju 11 kilograma kokaina. Međutim, prema sopstvenom priznanju, Čaba je u torbu umesto kokaina stavio zaslađivač u pakovanjima od po jednog kilograma.

Kada su se našli, Laslo V. je nameravao da proveri kvalitet droge, ali ga je Čaba tada navodno primorao da klekne i pucao mu u glavu. Telo biznismena je, kasnije, pored potoka pronašla žena koja je šetala psa.

„Razgovarali smo o 11 kilograma kokaina, ali to je bio samo povod da ga namamim i ubijem. On je meni u Mađarskoj bio velika pretnja, jer je mojim neprijateljima u ovoj zemlji davao logističke savete kako da me ubiju. Kada sam ga ubio, telo sam odvukao u pravcu potoka, a torbu koju sam nosio sakrio sam ispod cevi i pokrio travom i korovom“, čule su se Čabine reči na snimku mađarske policije, dok je pokazivao lokacije na kojima je ubio i sakrio tragove posle zločina.

Čaba Der je, prema pisanju mađarskih medija, odmah posle hapšenja priznao i ubistvo Nebojše Markovića, uz navodno objašnjenje da je “morao da bira da li će da ubije ili bude ubijen”.

„Ubio sam ga jer nisam imao drugog izbora osim da pucam. Morao sam da ga ubijem. Čovek koji me je vozio nije znao šta će se dogoditi, bio je šokiran posle ubistva i mi smo se razdvojili“, preneli su mađarski mediji izjavu Čabe Dera na prvom saslušanju pred mađarskim sudom, navodeći da je on najpre izjavio saučešće porodici ubijenog Markovića.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Instagram

Marković je ubijen ispred svoje zgrade na Banovom brdu 5. januara 2019. u trenutku dok je sklapao dečja kolica. Na video snimku, koji je ubrzo objavila policija, vidi se kako na ulici staje beli „punto” iz kojeg izlazi muškarac u beloj jakni i sa crnom kapom na glavi, kao i rancem u rukama. On iz ranca vadi pištolj i puca u Markovića. Zatim se vraća u automobil, kojim je otišao s mesta zločina, dok je za njim na ulici u snegu ostalo telo Markovića obliveno krvlju.

Policija je ubrzo saopštila da je osumnjičeni ubica Čaba Der, a nadimak “nasmejani ubica” dobio je jer je u trenutku dok je u Markovića ispaljivao smrtonosne hice imao osmeh na usnama.

Ubijeni Marković nije imao kriminalni dosije, zbog čega je policija u prvom momentu posumnjala da je ubijen greškom i da je prava meta trebalo da bude Markovićev zet, Aleksandar Šarac, član pljačkaške bande “Pink Panter” koji živi u istoj kući. Ipak, ispostavilo se da Marković nije ubijen greškom i da je njegovo ubistvo bilo naručeno. Od koga, Čaba Der za sada nije otkrio.

Policija je u nastavku istrage, šest dana posle zločina na Banovom brdu uhapsila Čabinog saučesnika - Alena Ciglera, koji se kobnog dana nalazio za volanom “punta” kojim su se dovezli do Ulice Rajka od Rasine. Za Čabom je raspisana poternica Interpola, ali je on dugo uspevao da se sakrije od hapšenja.

Povezane vesti - NIKŠIĆANIN NOVI BOS KAVAČKOG KLANA

Ono što je za policiju i dalje misterija jeste Čabina eventualna umešanost u ubistvo Nebojše Karana (26) iz Sombora, koje je i dalje nerasvetljeno.

Naime, kako se pretpostavlja, Čaba Der se posle zločina na Banovom brdu nekoliko dana krio na napuštenim salašima po Vojvodini, a navodno pomoć mu je u tim momentima pružio Karan, koji je bio prijatelj sa uhapšenim Ciglerom. Karan je, zatim misteriozno nestao 9. februara, a njegova porodica je očajna alarmirala policiju. Za Karanom se tragalo 18 dana, da bi zatim njegovo telo bilo nađeno na napuštenom salašu na putu ka Subotici. Ubijen je u klasičnom mafijaškom stilu – najpre hicem u grudi, a zatim, kada je pogođen pao na zemlju, hicem u glavu.

Dan pre Nebojšine sahrane, Čaba Der je uhapšen u glavnom gradu Češke, u hotelu “Amadeus” u Dalimilovoj ulici, u blizini centra Praga. Akciju je izveo specijalni FAST tim, a češka policija objavila je video-snimak Čabinog hapšenja pod nazivom “Killer”.

Snimak prikazuje vožnju policijskih specijalaca do zgrade hotela, Čabino hapšenje u hodniku, zatim pretres sobe i odvođenje iz hotela. U sobi u kojoj je Čaba boravio policajci su pronašli dva pištolja, prigušivač i municiju, kao i periku i naočare kojima se maskirao.

U hotel “Amadeus” Čaba se prijavio dvadesetak dana ranije, otprilike u isto vreme kada je nestao Nebojša Karan, i to sa lažnim dokumentima.

Povezane vesti - MAFIJAŠKI STIL LIKVIDACIJE: Skrivao Čaba Deru na napuštenom salašu

U julu 2019. Čaba Der je izručen Mađarskoj, koja je protiv njega započela postupak za ubistvo biznismena Lasla V., ali i na osnovu sporazuma sa Holandijom, i za ubistvo koje je izvršio u Amsterdamu 30. jula 2018. kada je usred dana usmrtio hrvatskog biznismena Ivana Serdarušića (62) u jednom restoranu. Čaba je, kako je utvrđeno, u Holandiju doputovao 8. jula, a tri nedelje kasnije izvršio je hladnokrvno ubistvo pred brojnim svedocima.

Ubijeni Serdarušić je bio poznat kao kontroverzni biznismen koga su hrvatski mediji dovodili u vezu sa švercom sto kilograma kokaina. Nekoliko meseci pre njegove likvidacije, hrvatska policija je izvela veliku međunarodnu akciju “Nana”, u kojoj je zaplenjeno sto kilograma kokaina i uhapšeno pet osoba, među kojima i Stjepan Prnjat, označen kao vođa kriminalne grupe. Sumnja se da je Serdarušić bio povezan s tim tovarom kokaina i da je to motiv njegovog naručenog ubistva. Pretpostavlja se da je ostao dužan za zaplenjeni kokain i da je taj dug na kraju platio glavom. Ko je naručilac ubistva Serdarušića, do sada nije utvrđeno.

Interesantno je da je Čaba kao plaćeni ubica i taj zločin izvršio potpuno hladnokrvno. Obučen kao turista, ušetao je u restoran pun ljudi, zatim izašao na terasu i prišao stolu za kojim je sedeo Serdarušić. Iz torbe je izvadio pištolj sa prigušivačem, uperio ga u Serdarušićevu glavu i opalio, i to naočigled brojnih gostiju. Potom je nonšalantno izašao iz restorana, usput pakujući pištolj u torbu.

I holandska policija objavila je snimak na kojem se vidi Čaba kako posle zločina skida odeću turiste, a zatim obučen u belu majicu i šorts korača amsterdamskim ulicama. U jednom trenutku pored njega prošla je policijska patrola sa uključenom rotacijom. Čaba nije ni trepnuo.

Stojke: Na mene je pucala gnjida

Veza Čabe Dera i kavačkog klana potvrđena je i sumnjom policije da upravo nasmejani ubica stoji iza pokušaja ubistva Nebojše Stojkovića Stojketa, vođe rakovičkog klana i bliskog saradnika Luke Bojovića, u Barseloni krajem avgusta 2017. Stojković je hicem pogođen u glavu, ali je uspeo da se oporavi, da bi posle izlaska iz bolnice izjavio:

“Nemam veze ni sa jednim klanom iz Crne Gore, pa tako ni sa njihovim ratovima, koji me ne zanimaju. Na mene je pucala gnjida, izbezumljenih očiju od straha. Ni dva pištolja mu nisu bila dovoljna da se ne plaši“.

Više pročitajte u štampanom izdanju Ekspresa. . .

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
20.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve