Hronika
12.07.2021. 09:54
Tamara Marković Subota

Miroslav Mika Aleksić

Dokazi za devet krivičnih dela

Miroslav Aleksić
Izvor: Milena Arsenić / 011info.com

Miroslav Mika Aleksić (69), vlasnik studija glume "Stvar srca“, optužnicom koju je pre nekoliko dana potvrdilo Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu tereti se za dva krivična dela silovanja u produženom trajanju, dva krivična dela silovanja, jedno produženo krivično delo nedozvoljenih polnih radnji i četiri krivična dela nedozvoljenih polnih radnji – ukupno devet krivičnih dela na štetu sedam oštećenih devojaka.

U odnosu na prethodne dve optužnice koje su vraćene tužilaštvu na ispravku, poslednja optužnica "tanja“ je za jedno silovanje i jednu nedozvoljenu polnu radnju, a u odnosu na krivičnu prijavu za deset krivičnih dela, budući da je na početku istrage Aleksić bio osumnjičen za ukupno 19 krivičnih dela i to na štetu devet polaznica škole glume od 2008. do 2020. godine.

Uprkos nedostatku dokaza za sva dela koja su bila evidentirana na krivičnoj prijavi, a zatim i na dve optužnice, krivično vanpretresno veće Višeg suda poslednjom odlukom ostalo je na stanovištu da dokazi prikupljeni za vreme predistražnog i istražnog postupka daju dovoljno osnova za zaključak da je okrivljeni opravdano sumnjiv da je izvršio krivična dela koja su predmet optužbi, odnosno da je silovao i seksualno zlostavljao neke učenice kojima je predavao. U odnosu na Milenu Radulović, koja je prva i podnela prijavu protiv Aleksića, ostale su optužbe za jedno silovanje i jedno silovanje u produženom trajanju.

Aleksić je inače na saslušanju pred tužiocem negirao da je seksualno napastvovao Radulovićku, kao i ostale učenice koje su se posle nje osmelile da se obrate policiji. Jedna od devojaka je u vreme napastvovanja bila maloletna, dok su ostale tvrdile da ih je napadao i dok su bile maloletne, ali i kasnije nakon punoletstva.

U dosadašnjoj istrazi saslušavane su sve žrtve koje je Aleksić seksualno zlostavljao, a koje su ispričale kroz kakav su pakao prolazile za vreme pohađanja časova glume. Odlukom tužilaštva one su prošle i kroz veštačenje neuropsihijatara i psihologa, koji su utvrdili da su devojke trpele "psihičke patnje visokog intenziteta“. Takođe, potvrđena je i verodostojnost i validnost njihovih iskaza u kojima su ga optužile da ih je silovao ili polno uznemiravao.

Klupko užasa čuvene Mikine škole glume počelo je da se odmotava u januaru kada je glumica Milena Radulović, nakon što su se ona i nekoliko devojka najpre obratile policiji, u ispovesti za medije otkrila da ju je silovao učitelj glume kada je imala 17 godina. Kako je tada ispričala, to se nije desilo samo jednom.

"Šest godina sam bila u školi Mike Aleksića kada me je silovao. Imala sam 17 godina. To se nije dogodilo jednom. Ponavljalo se“, pričala je Milena Radulović.

Miroslav Aleksić
Izvor: Milena Arsenić / 011info.com

Nakon nje, u javnost je izašla i glumica Iva Ilinčić koja je takođe ispričala strahote koje je doživela u školi glume, a potom su se oglasile i druge Aleksićeve žrtve.

Optuženi Aleksić uhapšen je odmah nakon njihovih prijava, 11. januara ove godine, nakon čega je na saslušanju negirao i navode krivične prijave i optužbe devojaka. Na predlog Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, sud mu je odredio pritvor, koji mu je do sada više puta produžavan. Poslednji put u junu ove godine zbog bojazni da bi u kratkom roku ponovio krivična dela i zbog uznemirenja javnosti. Inače, za krivično delo polno uznemiravanje zaprećena je novčana kazna ili zatvor do šest meseci, a ukoliko je učinjeno prema maloletnom licu, učinilac će se kazniti zatvorom od tri meseca do tri godine. Za silovanje su, u zavisnosti od načina izvršenja, predviđene različite kazne, od dve do 10 godina, pet do 12 godina, a za silovanje maloletnica pet do 15 godina.

Nije bilo silovanja na frižideru
 
„Posle okončane istrage, sud je utvrdio da nema dovoljno jakih dokaza da je glumica Milena Radulović, koja je prva prijavila svog tadašnjeg učitelja glume, silovana na frižideru u Aleksićevoj kancelariji, pre svega zbog gabarita samog uređaja, ali i jer na toj prostoriji nema vrata, tako da nije bilo moguće da se to dogodi, a da neko ne vidi, s obzirom na to da nikada nisu bili sami u studiju ’Stvar srca’“, tvrdi odbrana okrivljenog Aleksića.
 
Čeka se odluka Apelacionog suda
 
Konačnu reč o novoj optužnici daće Apelacioni sud, koji može da je potvrdi, odbaci ili da zatraži njenu dopunu. Protiv ovog rešenja optuženi i njegov branilac mogu izjaviti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu u roku od tri dana od dana prijema rešenja. Ukoliko sudije apelacije odbace žalbu Aleksićevih advokata, tada ona stupa na pravnu snagu i Viši sud na osnovu toga zakazuje pripremno ročište, odnosno početak suđenja. Aleksićevi branioci već su najavili da će podneti žalbu Apelacionom sudu.
 
Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
01.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve