Hronika
29.03.2022. 08:10
Rade Jerinić

Crna Gora

Koga hapsi novi glavni specijalni tužilac?

Crnogorska policija 28.3.2022.
Izvor: EPA / BORIS PEJOVIC

Dugogodišnji sudija Višeg suda u Podgorici Vladimir Novović izabran je za novog šefa Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore nakon što je prethodnom glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću Tužilački savet konstatovao da je ispunio uslove za odlazak u penziju, čime mu je prestala funkcija.

Za izbor Novovića glasalo je deset članova Tužilačkog saveta, a protiv njegovog izbora bila je samo tužiteljka Đurđina Ivanović.

Izbor Novovića za glavnog specijalnog tužioca desio se mesec i po nakon pada vlade premijera Zdravka Krivokapića kojoj je izglasano nepoverenje glasovima Pokreta Ura Dritana Abazovića i opozicije predvođene Demokratskom partijom socijalista Mila Đukanovića.

Nakon toga, 3. marta, Đukanović je kao predsednik Crne Gore predložio Abazovića za mandatara za sastav nove Vlade Crne Gore. Od tada se čeka nova vlada, a među glavnim ciljevima koji prate dogovore o formiranju nove vlade bila je i smena Katnića i postavljenje novog glavnog specijalnog tužioca.

Katniću je crnogorska vlast najviše zamerala to što, uprkos dokazima, kako su tvrdili, nije vodio istrage protiv ljudi iz okruženja Đukanovića, a ostaje da se vidi kakav će stav po tom pitanju imati novi tužilac Vladimir Novović.

Novović je, inače, prošle nedelje tokom intervjua pred članovima Tužilačkog saveta kao prioritete svog rada najavio predmete visoke korupcije i finansijske istrage.

Prema zvaničnoj biografiji, Novović je karijeru započeo 2004. godine kao pripravnik i stručni saradnik u Višem sudu u Podgorici. Od novembra 2009. godine do februara 2014. bio je sudija u Osnovnom sudu u Danilovgradu, zatim je radio kao krivični sudija u Višem sudu u Podgorici, a od 2015. kao sudija za istragu.

Crnogorski mediji navode da je bio uključen u brojne najozbiljnije predmete, od korupcije na najvišem nivou, delovanja narko-klanova do presuda za svirepa ubistva.

Na početku karijere istražnog sudije, odnosno sudije za istragu, vodio je postupak protiv najbližih srodnika bivšeg potpredsednika DPS-a Svetozara Marovića, pa je tako njegovom sinu, Milošu Maroviću, odredio pritvor do 30 dana u postupku u kom se teretio za zloupotrebu službenog položaja prilikom prodaje 26.000 kvadrata neurbanizovanog placa u Budvi. Pritvor je na predlog Specijalnog tužilaštva iste godine, u istom postupku, odredio i bivšoj šefici budvanskog katastra Mirjani Marović, vlasniku kompanije "Megapromet“ Miodragu Mitroviću i proceniteljima Milki Lazarević i Marku Radunović.

Novović je 2020. godine kao sudija za istrage Višeg suda odredio pritvor i vođi škaljarskog klana Jovici Vukotiću zbog sumnje da je učestvovao u pokušaju ubistva Vojina Stupara i Miloša Radonjića u kotorskom naselju Rakite 2016. godine.

U fokusu medija bio je i kada je Ivan Kontić uhapšen u Podgorici zbog sumnje da je u Novom Sadu pokušao da ubije Miljana M. (28) i saglasio se na saslušanju u podgoričkom Višem sudu da bude izručen Srbiji. Novović je kao sudija za istrage odredio Kontiću ekstradicioni pritvor.

Novović je bio sudija za istragu i u slučaju za ubistvo 19-godišnjoj Šejli Bakiji, pa je pritvor odredio njenom nevenčanom suprugu Iliru Đokaju, a 2018. godine je tada osumnjičenima za ubistvo petnaestomesečnog dečaka, Nerminu Šišiću i dečakovoj majci Jeleni Jovović, odredio pritvor do 30 dana.

U postupku protiv okrivljenih Rada Stošića iz Beograda i Kristijana Gondija iz Sente kao sudija osudio ih je na po 30 godina zatvora jer su iz koristoljublja ubili nemačkog državljanina Klausa Dojčlendera.

U crnogorskoj javnosti se, međutim, kao najvažniji slučaj koji je vodio sudija Novović smatra to što je u maju 2017. godine lidere Demokratskog fronta (DF) Andriju Mandića i Slavena Radunovića oslobodio optužbe da su pokušali da izvedu nasilnu promenu ustavnog poretka, tokom demonstracija 24. oktobra 2015. godine ispred Skupštine Crne Gore.

Pred Tužilačkim savetom Novović je izjavio i da mu je jasno da Specijalno državno tužilaštvo očekuju brojni izazovi od kadrovskih promena do stvaranja uslova za rad i tehničku opremljenost, ali da smatra da je najveći problem "percepcija javnosti o radu tužilačke organizacije“.

"U Višem sudu sam postupao u predmetima izuzetne složenosti, kako činjenične tako i pravne. Kada sam postavio sebi pitanje – da li mogu da odgovorim funkciji glavnog specijalnog tužioca, rekao sam da mogu jer su to merljivi podaci, koje možete da vidite u mom izvještaju o radu. Radio sam za dvoje ili troje sudija uz kontinuirano visok kvalitet rada i smatram da mogu da podignem organizacioni kvalitet u Specijalnom državnom tužilaštvu. Želim da mu dam neku novu dimenziju, takođe, svestan sam značaja Specijalnog državnog tužilaštva i uloge koje ima u poglavljima 23 i 24, odnosno pravosuđa i temeljnih prava, pravde, slobode i bezbednosti. To je profesionalni izazov za mene kao i za svakoga kome je cilj pravo, pravda i pravna država. Moj jedini autoritet biće etika i pravna norma“, naglasio je Novović.

On je rekao i da ima jasan uvid u to koliko je loša slika u javnosti o radu tužilačke organizacije, a potom je naveo i statistički podatak istraživanja javnog mnjenja iz decembra 2021. godine, kada je 56 odsto ispitanika reklo da ne veruje u rad tužilaštva, a svega 19 odsto da veruje...

"Može se to popraviti pregalačkim radom, povećanjem kvaliteta i stvaranjem osećaja da je zakon jednak za sve“, rekao je Novović.

 

BEZ OSTAVKE POD PRITISKOM
Tokom intervjua pred Tužilačkim savetom najinteresantnije pitanje Novoviću kao kandidatu postavio je predstavnik Ministarstva pravde Andrej Milović koji je Novovića pitao da li bi, ukoliko bude glavni specijalni tužilac, podneo ostavku ukoliko ne reši najzvučnije afere visoke korupcije.
"Ostavka je prije svega lični čin. Nema tog pritiska zbog kojeg ću podnijeti ostavku, jedino ukoliko ne ostvarim rezultate rada. Za mene imena ne znače ništa, postoje samo činjenična utvrđenja, nema biranja, po prispeću ćemo rešavati predmete“, odgovorio je Novović, koji nije želeo da iznosi mišljenje o pojedinačnim predmetima "jer ne zna šta se u njima tamo nalazi“.
 
ČESTITKE SAMO PREKO TWITTERA
Izbor za glavnog specijalnog tužioca Vladimiru Novoviću čestitali su i premijer crnogorske vlade u tehničkom mandatu Zdravko Krivokapić i potpredsednik vlade Dritan Abazović.
Krivokapić je na Tviteru objavio: "Čestitke gospodinu Vladimiru Novoviću na izboru za GST! Nadam se da će ruka pravde konačno zakucati na vrata svih onih koji su se ogriješili o zakone Crne Gore. Ne odustajemo od borbe za pravednu Crnu Goru.“ I Abazović je čestitku uputio na istoj društvenoj mreži, navodeći da su nakon toliko opstrukcija, usledile "konačno dobre vijesti“ za pravni sistem i integracione procese Crne Gore. "Novi početak za nezavisno Specijalno državno tužilaštvo i veliki dan za borbu protiv kriminala i korupcije. Crna Gora očekuje vidljive rezultate“, objavio je Abazović.
 
Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Duško Knežević: "Izazvao sam politički zemljotres u Crnoj Gori"
Duško Knežević

Intervju

04.02.2022. 06:05

Duško Knežević: "Izazvao sam politički zemljotres u Crnoj Gori"

O političkim previranjima u Crnoj Gori, kastodi računima Mila Đukanovića i o tome ko čuva vladara sa najdužim stažom na ovim prostorima, koji je u politiku ušao još u vreme komunističke Jugoslavije i jedini opstao na sceni od svih važnih drugova iz Saveza komunista, među kojima je i Slobodan Milošević, o "kokainskim bananama“, ali i o tome šta je presudno za poslovni uspeh međunarodnih razmera, kakav je on postigao, razgovarali smo sa biznismenom i predsednikom "Atlas grupe” dr Duškom Kneževićem.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
27°C
30.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve