Vesti
04.02.2022. 06:05
Dragana Todorović

Intervju

Duško Knežević: "Izazvao sam politički zemljotres u Crnoj Gori"

Duško Knežević
Izvor: Atlas Grupa/Vladan Milisavljević

O političkim previranjima u Crnoj Gori, kastodi računima Mila Đukanovića i o tome ko čuva vladara sa najdužim stažom na ovim prostorima, koji je u politiku ušao još u vreme komunističke Jugoslavije i jedini opstao na sceni od svih važnih drugova iz Saveza komunista, među kojima je i Slobodan Milošević, o "kokainskim bananama“, ali i o tome šta je presudno za poslovni uspeh međunarodnih razmera, kakav je on postigao, razgovarali smo sa biznismenom i predsednikom "Atlas grupe” dr Duškom Kneževićem.

Prošlo je skoro godinu i po dana otkako su Milo Đukanović i DPS poraženi na izborima u Crnoj Gori. Koliko je potrebno još da prođe vremena da biste se iz Velike Britanije, gde se sada nalazite, vratili u svoju zemlju?

"Prošle su tri godine od početka mog progona u Crnoj Gori. Sve je počelo hapšenjem vozača ’Atlas grupe’ u jesen 2017. zbog navodnog ’pranja novca’, a onda je specijalni tužilac Milivoje Katnić vršio pritisak na mene da priznam da je taj novac za Demokratski front, kako bi me uvukao u političke vode i da budem svedok povodom ’državnog udara’, što sam naravno kategorički odbio. Svestan da mi se sprema politički odstrel i paklen plan kriminalizovane vlasti da mi preko svoje produžene ruke, njihovog poslušnika Milivoja Katnića, ’spakuju’ optužnice zbog više izmišljenih krivičnih dela, i neskrivene namere da mi se brutalno otme imovina stvarana decenijama, rešio sam da se sklonim u London, pošto imam britansko državljanstvo.

Milo Đukanović i njegov brat Aco, kao i kriminalizovane strukture oko njih, naručioci su mog progona. Posle nekih nesuglasica, Đukanović je odlučio da pokrene svoju hobotnicu i preko specijalnog tužioca, privrednog suda i centralne banke uništi ’Atlas grupu’, mene proglase kriminalcem i uhapse, kako bi se domogli imovine koju sam stvarao 30 godina. Uništili su dve banke, sve s ciljem da on i njegova familija ojačaju svoje carstvo i preko kriminalnih klanova preuzmu imovinu ’Atlas grupe’. Odlučio sam se na beskompromisnu konfrontaciju sa Đukanovićem. Iznošenjem brojnih njegovih nepočinstava – od afere ’Koverta’, gde se jasno vidi reketiranje od strane Mila Đukanovića i DPS-a, zatim ’Prvi milion’, ’Kastodi račun’, do ’Ničije kuće’, izazvao sam politički zemljotres u Crnoj Gori. To je bio ogroman vetar u leđa opoziciji pred parlamentarne izbore 30. avgusta 2020. godine da konačno sruši korumpirani režim Mila Đukanovića.

Posle istorijske pobede pripadnici nove vlasti su mi zahvaljivali na ogromnoj pomoći u rušenju DPS-a i Mila Đukanovića. Dobro im je znano da sam, uz otkrivanje brojnih kriminalnih afera režima, intenzivno radio i na međunarodnoj promociji tadašnje opozicije u borbi protiv osionog Đukanovića. Moj britanski tim je nekoliko puta boravio u Crnoj Gori, pripremajući intervjue sa najznačajnijim ljudima u crkvi i opoziciji, koje su prenosili strani mediji.

Interpol je u avgustu 2020. godine ukinuo sve tri crvene poternice protiv mene, raspisane na zahtev Crne Gore, sa obrazloženjem da te optužbe imaju ’pretežno političku dimenziju’. Priželjkivao sam da, s dolaskom slobode, dođem u Crnu Goru i dokažem svoju nevinost pred sudom, a istovremeno svedočim pred skupštinskim anketnim odborom i dokazima o teškoj korupciji i kriminalnim aferama Mila Đukanovića definitivno ’dokusurim’ vladara sa najdužim stažom u Evropi. Uzdao sam se u obećanja novog premijera Zdravka Krivokapića da će uložiti napor da mi se omoguće fer i pošteni uslovi za suđenje u Crnoj Gori. Nažalost, od svega obećanog ništa nije ispunio. U ovom momentu ne razmišljam o povratku.“

Duško Knežević
Izvor: Atlas Grupa/Vladan Milisavljević

Ključ raspleta je očigledno u rukama specijalnog tužioca Milivoja Katnića, koji nikako da bude smenjen. Aktuelna vlast je do sada imala nekoliko poteza koji su nagoveštavali da je taj trenutak blizu, ali nova politička previranja su ponovo odložila smenu Katnića. Da li to znači da je još pod zaštitom Mila Đukanovića?

"Iako su nedavno izvršene promene tužilačkog saveta, Crna Gora nije još slobodna zemlja. Sve dok Milivoje Katnić i kriminogena ekipa oko njega u tužilaštvu ne budu uklonjeni, nemam poverenja u crnogorsko tužilaštvo, pošto sam i sam svedok da se radi o državnoj instituciji čiji je glavni zadatak da zaštiti sve poslove Mila Đukanovića i njegove porodice. Katnić je više puta dokazao da je istureno odeljenje političko-mafijaške grupe na čelu sa ’prvom familijom’. Specijalni tužilac ima ’specijalni zadatak’ – da zaštiti svog ’poslodavca’. To potvrđuje i činjenica da je moj pravni tim podneo više krivičnih prijava protiv odlazećeg predsednika Crne Gore, a da po tim prijavama nadležna tužilaštva nisu postupala, a osumnjičeni Milo Đukanović nije saslušan ni u jednom postupku.“

Da li takvo ponašanje specijalnog tužioca Milivoja Katnića dovodite u direktnu vezu sa otvaranjem kastodi računa Mila Đukanovića?

"Ne gajim iluzije da Milivoje Katnić sme da otvori taj kastodi račun. Tačnije, sve dok je Katnić na funkciji Milovog ’specijalnog tužioca’ neće ni biti adekvatno procesuirani glavni akteri velikih afera. Svi dobro znamo i razlog: Milivoje Katnić je član kriminalnog klana Mila Đukanovića. A, lako je dokazati sve nezakonite radnje ’vođe klana’ Mila Đukanovića, jer se svi dokazi i dokumentacija nalaze kod banaka i brokerskih kuća u Crnoj Gori, koje sada niko ne sme da otvori.“

Šta ti računi kriju, da li će javnost biti iznenađena i da li je to poslednji ekser u političkom kovčegu Mila Đukanovića?

"Iznoseći detalje o ’prvom milionu’ Mila Đukanovića i njegovom kastodi računu, izazvao sam potres u Crnoj Gori. Kao što sam saopštio, 2007. godine uzeo je milion i po iz Pireus banke iz Londona. Predložili smo tužilaštvu da otvori Đukanovićev kastodi račun. To je, po definiciji, račun kod brokera ili kastodi banke i služi za trgovinu akcijama gde vlasnik kastodi računa ne želi da transakcija bude javna. Očigledno je Milo Đukanović sve to radio kako kupovina i prodaja akcija ’porodične’ Prve banke ne bi otišla u javnost. Tako je tajno odrađena transakcija iz koje je ’zaradio’ veliki novac. Otvaranjem kastodi računa videla bi se fiktivna transakcija i trag tog novca do ljudi koji su mu omogućili da u ovom ’poslu’ zaradi pet do šest miliona evra i tim parama sazida ’ničiju kuću’, palatu pod Goricom, u elitnom delu Podgorice. Ni kod nove vlasti nije bilo političke volje da se okonča afera koja dugo intrigira crnogorsku javnost. Ključno je da se otkrije ko stoji iza kastodi računa Mila Đukanovića za prodaju akcija Prve banke, ko su bila lica involvirana u te transakcije na berzi i da li je Đukanović, kao javni funkcioner, sve prihode prijavio. Istovremeno bi otkrili i kako se peru pare preko Prve banke.“

Ko čuva Mila Đukanovića – neke velike sile, strane ambasade ili, možda, njegove manipulativne veštine, partneri u velikim poslovima?

"Milo Đukanović imao je jaku međunarodnu poziciju, naročito kod zapadnih saveznika, posebno kada je rušio Slobodana Miloševića. Te stare zasluge su se dugo koristile, Đukanović je to vešto materijalizovao kroz šverc cigara i narkotika. Te manipulativne veštine upotrebio je uvodeći Crnu Goru u NATO savez. Sada nema nikakvu zaštitu, izuzev narko-kartela iz Latinske Amerike.“

Kakva su Vaša predviđanja u vezi sa tim da li će pasti aktuelna vlada i za šta biste rekli da je bolje rešenje – da Crna Gora ima manjinsku vladu ili tehničku?

"Smatram da je ova vlada završila svoj mandat, da je Zdravko Krivokapić sa svojim ’apostolima’ bio jedna velika laž. Crna Gora je još jednom dobila lažnog cara Šćepana Malog. Po meni, trebalo bi napraviti vladu sa 20 ministara, sa partijama parlamentarne većine, manjinama i SDP-om i SD-om. Takva vlada bi imala širu podršku u parlamentu i mogla bi da realizuje reforme do kraja, a uz promenu tužilaštva i sudstva da procesuira sve one koji su od Crne Gore napravili privatnu prćiju, a zna se ko je glavni kreator štetočinske politike – Milo Đukanović.“

Jedna od gorućih tema u vezi sa Crnom Gorom poslednjih dana jeste i šverc takozvanih kokainskih banana. Za prvu "turu“ od 1,2 tona kokaina pritvoreni su i optuženi Budimir Krstović i njegova ćerka. Predsednik Odbora za bezbednost i odbranu Skupštine CG Milan Knežević uporedio je ovaj slučaj sa slučajem 400 kilograma kokaina pronađenog u skladištu "Voli“ Dragana Bokana, a članovi Odbora jednoglasno su odlučili da u vezi sa tim budu saslušani Krivokapić, Abazović, čelnici policije i tužilaštva. Kako Vi to komentarišete? Šta ćemo saznati tokom tih saslušanja?

"U tretiranju dva slučaja primenjuju se dvostruki aršini. Očito se nekima žurilo da uhapsi Buda Krstovića i njegovu ćerku, podignuta je optužnica i organizuje se suđenje. Neki veliki gazda upire prstom da Krstović po svaku cenu bude krivac. S druge strane, Draganu Bokanu, vlasniku trgovinskog lanca ’Voli’, iako je u kamionima i skladištu ’Volija’, u bananama koje je uvezao za potrebe svog trgovinskog lanca otkriveno čak 400 kilograma kokaina, nije falila dlaka s glave. Ne samo da nije procesuiran za toliki ’tovar’ kokaina među bananama namenjenim kompaniji ’Voli’, niko od nadležnih organa ga nije ni priupitao nije li to njegova droga. Da sve bude još šokantnije, kokain u paketima s bananama nisu otkrili ni policija ni granične službe, već zaposleni u ’Voliju’, koji nisu prvo obavestili svog gazdu, već su snimak ’kokainskih banana’ dostavili poslaniku u Skupštini Crne Gore, koji je to prvi objavio na društvenim mrežama.

Više puta ukazivao sam na kriminalne i koruptivne radnje Dragana Bokana. Sve je to prošlo bez reakcije državnog tužilaštva, koje se ponaša zaštitnički prema pripadniku kriminalne grupe koja pruža pipke po Crnoj Gori. Za Dragana Bokana sumnja se da je povezan sa međunarodnim narko-kartelima. Prvi put je droga pronađena u pošiljci banana namenjenih kompaniji ’Voli’ u junu 2018. godine, kada je brodom iz Ekvadora dopremljen kontejner sa oko 30 kilograma kokaina. Afera je tada zataškana, uz svesrdnu pomoć specijalnog Milivoja Katnića, koji ima ’specijalne veze’ i sa Draganom Bokanom.

Uz podsećanje da se i drugi put u kompaniji ’Voli’ pronalazi droga, crnogorska javnost zahtevala je da se napokon stane na kraj uvoznicima banana sa ’ukusom kokaina’, a njihovi finansijeri privedu pravdi, dok je većina političkih aktera u Crnoj Gori danima isticala da je krajnje vreme da Dragan Bokan bude uhapšen zbog šverca narkotika. Od spektakularne najave iz Specijalnog državnog tužilaštva da se očekuju hapšenja nije bilo ništa. Milivoje Katnić čak je izjavio da ’do stepena osnovane sumnje’ smatra da se ’slučaj sa kokainom pakovao ’Voliju’ i njegovom vlasniku Draganu Bokanu’!? Uhapšen je samo špediter iz Bara, osumnjičen da je deo međunarodne kriminalne organizacije. Građani Bara su protestom zahtevali da se nedužni špediter pusti na slobodu. Najodgovornijem za šverc droge, Draganu Bokanu, niko ne sme da prilepi kriminalnu etiketu, pošto je miljenik predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, dok je specijalnog tužioca Milivoja Katnića i bivšeg višeg tužioca Ivicu Stankovića ’odobrovoljio’ poklanjajući im skupe automobile. Zaćutali su i štampani mediji u Crnoj Gori, tačnije stali su u odbranu Dragana Bokana, posebno posle nečuvenog marketinškog poteza bahatog vlasnika ’Volija’ koji je otkupio kompletne tiraže novina koje su plasirale proglas o njegovoj ’nevinosti’ i delio ih besplatno u svom trgovinskom lancu!?

Zar se, onda, mogu očekivati neka ’spektakularna’ otkrića skupštinskog Odbora za bezbednost i odbranu, uprkos nastojanju predsednika Odbora Milana Kneževića da se dođe do pune istine? ’Gluva soba’ ostaće gluva na ulogu Dragana Bokana, kao sastavnog dela logistike šverca kokaina.“

Ovih dana u crnogorskoj štampi čitamo Vaše izjave u vezi sa tim da "Atlas grupa“ neće odustati od arbitraže koju je pokrenula protiv države Crne Gore sa odštetnim zahtevom od 700 miliona evra. Naveli ste i primer bolnice "Meljine“ za koju je zahtev za odštetu 74 miliona evra, ali u pitanju nisu samo pare već i zaposleni koji su ostali bez posla, klijenti banaka koje su poslovale u okviru Vaše "Atlas grupe“. U kojoj meri su politička dešavanja, pre svega najnovija u Crnoj Gori, uticala na Vaš biznis – kako na "Atlas grupu“, tako i na rad Univerziteta "Mediteran“ u Podgorici i Akademije za bankarstvo u Beogradu?

"Pravni tim, predvođen američkim advokatom Gerijem Bornom, jednim od najvećih svetskih stručnjaka za međunarodnu arbitražu, koji je učestvovao u preko 600 arbitražnih postupaka, uključujući i četiri najveća postupka pred Arbitražnim sudom Međunarodne privredne komore (ICC), i uglednom međunarodnom advokatskom kancelarijom Vilmer Hejl (Wilmer Cutler Pickering Hale and Dorr LLP), u koji su uključeni advokati, pravnici, finansijski stručnjaci i revizori iz Velike Britanije i regiona, pokrenuo je međunarodnu arbitražnu parnicu, kojom se od države Crne Gore pred međunarodnim i domaćim sudovima traži odšteta od ukupno 700 miliona evra. Šteta je nastala flagrantnim kršenjem crnogorskog i međunarodnog prava. Od države se traži da kompanijama iz ’Atlas grupe’ isplati štetu nastalu nezakonitim uvođenjem stečaja u ’Atlas banku’ i IBM banku od strane Centralne banke Crne Gore, a arbitražom je obuhvaćena i šteta nastala nezakonitim postupanjem državnih organa u Kompleksu ’Meljine’ u Herceg Novom i stopiranjem višemilionskog projekta.

Prethodnoj vladi predlagano je i poravnanje, ali niko nije našao za shodno ni da odgovori. Naš pravni tim poslao je obaveštenje o pokrenutoj arbitraži novoj Vladi Crne Gore, kako bi bila upoznata sa procesom koji sledi između ’Atlas grupe’ sa jedne strane i Vlade Crne Gore sa druge, kako bi imala pravičnu mogućnost da na korektan i kvalitetan način prouči parnicu i dokaze koji su dostavljeni. Vlada je izabrala advokatsku kancelariju koja će je zastupati u ovom arbitražnom postupku.

Od strane bivše vlasti organizovana je nemilosrdna kampanja protiv mene i ’Atlas grupe’, sa jasnom namerom da se uruše poslovni kredibilitet i finansijska stabilnost ’Atlas grupe’ i kompanija koje posluju u okviru nje, posebno da se ugrozi moja međunarodna reputacija. Pravni tim je u tim postupcima našao višestruke povrede zakona, kojima su uskraćena ili potpuno derogirana prava investitora, koja su zaštićena zakonom i međunarodnim ugovorima koje je potpisala Crna Gora.

Kršeći sopstvene zakone, te direktno se mešajući u rad ’nezavisnih’ pravosudnih i regulatornih organa, crnogorske vlasti, na čelu sa predsednikom države, načinile su gotovo nenadoknadivu materijalnu i nematerijalnu štetu meni lično, kao i članicama ’Atlas grupe’. Jedan od njihovih ’argumenata’ su fingirane sumnje u poslovanje e-commerce, za koji su tvrdili da se radi o pranju novca i utaji poreza na iznos prometa od preko pola milijarde evra. U postupku koji je vođen pred Upravnim sudom Crne Gore, početkom novembra 2021. doneta je prva presuda u korist e-commerce klijenata ’Atlas banke’, kojim se obaraju rešenja Ministarstva finansija i Uprave prihoda i carina, po kojima je obračunat porez na dobit e-commerce klijentima. Ovim se Upravni sud Crne Gore jasno odredio prema postupanju Uprave prihoda i carina i Ministarstva finansija prema svim klijentima koji su koristili e-commerce uslugu, a kojima je Specijalno državno tužilaštvo blokiralo sredstva u iznosu od 64 miliona evra kod ove banke sa argumentom da se radi o utaji poreza.

Uništavanje e-commerce biznisa, koji je ’Atlas banka’ prva uvela u bankarski sistem, bio je korak s ciljem zatvaranja banke. Taj posao odrađen je preko povezane grupe, predvođen postupanjem SDT i specijalnog tužioca Milivoja Katnića, koji je imao zadatak od svog šefa, Mila Đukanovića, da ovaj vrlo perspektivan biznis za Crnu Goru i njen bankarski sistem proglasi za kriminalni i da ga ’Atlas banci4 oduzme i isti prenese u ’porodičnu’ Prvu banku. Dokaz za to je činjenica da i danas nekoliko banaka u Crnoj Gori pružaju usluge e-commerce klijentima istom tehnologijom kojom je to radila ’Atlas banka’.“

Zastava Crne Gore
Izvor: Shutterstock

Svojevremeno ste se pismom obratili sekretaru SAD. Kakav je njegov, ali i odgovor Velike Britanije, koja Vam je pružila utočište i gde uživate veliku ugled?

"Početkom 2019. godine, kada su krenuli najžešći napadi na ’Atlas grupu’ i mene, obratio sam se državnom sekretaru SAD Majku Pompeu sa dva pisma, u kojima sam ga obavestio o direktnim posledicama diktatorske vlasti predsednika Mila Đukanovića na događaje u Crnoj Gori, kada je hiljade građana izašlo na ulice da na miran način iskaže zahteve da Crna Gora bude uspostavljena kao zemlja vladavine prava i demokratije. Pismom slične sadržine obaveštena je i Federika Mogerini, visoka predstavnica Evropske unije za spoljne poslove i politiku bezbednosti i potpredsednica Evropske komisije, kao Forin ofis i Fridom haus. Ponovo sam, u novembru 2021. uputio pismo državnom sekretaru SAD Entoniju Blinkenu, u kom sam ga detaljno informisao o koruptivnim aferama predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, koje su prouzrokovale razarajući efekat na ekonomsku, socijalnu i političku stabilnost Crne Gore. Pismo je otišlo i na adresu visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja. Ova pisma imala su veliki uticaj na izveštaje Evropske komisije, Stejt departmenta, Forin ofisa i Fridom hausa o stanju u Crnoj Gori, pominjući i ’endemsku korupciju’, na koju smo ukazivali u pismima na najznačajnije međunarodne adrese i deo naših konstatacija se našao u tim izveštajima.“

Javnost u Srbiji ne zna mnogo o Vama. Šta biste rekli za sebe – ko je, zapravo, Duško Knežević?

"Opredeljujući se za privatan biznis i gradeći poslovnu karijeru duže od 30 godina, u isto vreme sam se posvetio obrazovanju i stalno se stručno usavršavao, što mi je bila dragocena komponenta za uspeh na poslovnom planu. Rođen sam u Podgorici, a studirao sam u Beogradu. Nakon završetka Ekonomskog fakulteta, gde sam i magistrirao, na beogradskom Pravnom fakultetu sam stekao doktorsku titulu. Ostao sam vezan za srpsku prestonicu. Tu sam osnovao i Beogradsku bankarsku akademiju, visokoškolsku ustanovu koja je obrazovala više generacija stručnjaka u oblasti finansija. Kompaniju ’Atlas grupa’ osnovao sam pre 30 godina, čija okosnica je bila Atlas banka, do 2005. godine kada je preuzela grčka Pireus banka. Bio sam većinski vlasnik ’Kopaonik osiguranja’ koje je polovinom 2006. kupio slovenački ’Triglav’. Kapital sam preneo u Crnu Goru i počeo da gradim poslovnu imperiju. Dve banke, berza, prvi privatni univerzitet, investicioni i penzioni fondovi, televizija i radio, osiguranje, fabrika vode, turistički kompleksi, posebno za medicinski turizam – bili su ozbiljni projekti.

Mogu sa ponosom da istaknem i svoj filantropski angažman. Srbiji sam poklonio kolekciju slika najuglednijih beogradskih intelektualaca, koja se sada nalazi u Muzeju savremene umetnosti. Bili smo veliki donatori izgradnje Hrama Svetog Save, za šta sam dobio veliku povelju od patrijarha Pavla. Zatim smo finansirali izgradnju spomenika patrijarha Pavla koji se nalazi na Tašmajdanu ispred Crkve Svetog Marka. U sport sam ušao početkom devedesetih godina finansirajući Vaterpolo klub Crvena zvezda JUPEX (tako se zvala moja prva firma) koji je postao šampion Jugoslavije. Više godina bili smo uz Košarkaški klub Atlas, iz čijih redova su ponikli i istaknuti reprezentativci Nikola Peković i Stefan Marković.

Kroz rad Atlas fondacije u Crnoj Gori punih 16 godina stipendijama smo nagrađivali najbolje studente crnogorskih fakulteta. Među više od 220 stipendista ima ministara, bivših i sadašnjih, vodećih ljudi bankarskog sistema, dekana fakulteta, profesora sa doktorskim titulama i zapaženih stručnjaka u različitim oblastima.“

Poslovni uspesi i biznis u više zemalja, akademska angažovanja… omogućili su Vam poznanstva sa mnogim VIP ličnostima iz celog sveta. Na Vašem instagram profilu možemo videti da, na primer, poznajete i Gordona Remzija. Ko se još od poznatih ličnosti nalazi među Vašim prijateljima i poznanicima?

"Kroz moj međunarodni biznis i delovanje, posebno kroz ’Klinton globalnu inicijativu’, upoznao sam mnoge značajne ljude iz oblasti politike, biznisa, javnog života. Pored bivšeg američkog predsednika Bila Klintona koga sam lično doveo u Crnu Goru 2011, upoznao sam Karlosa Slima, uspešnog meksičkog biznismena i jednog od najbogatijih ljudi sveta, Majkla Rubensa Blumberga, američkog poslovnog magnata, zatim jednog od najvećih kineskih preduzetnika, vlasnika ’Alibabe’ Džeka Ma, kao i prethodnog američkog predsednika Donalda Trampa, mnoge predsednike i premijere iz Evrope i sa Balkana.

Bio sam, kao član Upravnog odbora Samita 100, redovan učesnik najvećeg skupa poslovnih lidera Jugoistočne Evrope. Veliki sam prijatelj s kraljevskom familijom iz Abu Dabija. Šeik Bin Zajed al Nahjan bio je naš partner u izgradnji ’Atlas kapital centra’ u Podgorici, koji predstavlja jednu od najvećih investicija u Crnoj Gori i plod je saradnje ’Atlas grupe’ kao domaćeg investitora i ’Kapital investmenta’ iz Abu Dabija. Doveo sam azerbejdžanske investitore koji su značajno investirali u Crnu Goru.“

S obzirom na to da ste bili univerzitetski profesor, ali i da ste vlasnik dve obrazovne institucije, sigurno edukaciju stavljate na prvo mesto kada je reč o putu ka poslovnom uspehu, ali šta biste još, osim toga, poručili mladim ljudima da razvijaju kod sebe, koje osobine, kako bi na kraju bili zadovoljni svojim karijerama?

"Obožavam da radim s mladima, tokom njihovog obrazovanja i građenja poslovne karijere. Formirao sam mnoge mlade ljude, koji su stekli znanje na našem Univerzitetu ’Mediteran’, tu se dodatno usavršavali kroz master i doktorske studije, neki nastavljajući da se kale kroz poslovne aktivnosti u ’Atlas grupi’. Sada među njima, uglavnom stipendista ’Atlas fondacije’, ima ambasadora, ministara, guvernera i viceguvernera, mnogih uspešnih ljudi u različitim oblastima koji danas imaju zapaženu međunarodnu karijeru. Moj savet mladima u današnjem biznisu, koji je globalan, a ne lokalan, u ovom tehnološkom razvoju, jeste da se usavršavaju i rade u ustanovama gde imaju dobru praksu i odlične mentore, da uspostave dobre kontakte i uspeće da izgrade velike karijere i vinu se u željene visine. Upravo ovde u Londonu imam sreću da sretnem naše mlade ljude koji su se dokazali u najžešćoj konkurenciji i sve su zadivili svojim znanjem i primenom tog znanja u praksi.“

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kriza u Crnoj Gori: Kada se može očekivati rasplet?
Crna Gora

Protesti se nastavljaju

21.01.2022. 13:47

Kriza u Crnoj Gori: Kada se može očekivati rasplet?

Rasplet političke krize u Crnoj Gori, koja je dodatno produbljena predlogom GP URA Dritana Abazovićaza za formiranje manjinske vlade i izglasavanje nepoverenja izvršnoj vlasti mogla, bi biti rešena narednog meseca, a podgoričke Vijesti tvrde da epilog zavisi isključivo od poteza opozicije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve