Svet
18.02.2022. 12:40
Tanjug

Crna Gora

Ko je Milivoje Katnić i ko će ga zameniti?

Sud
Izvor: Shutterstock

Tužilački savet Crne Gore najavio je da će u petak raspisati konkurs za Specijalnog državnog tužioca koji će na toj funkciji zameniti dosadašnjeg Milivoja Katnića, koji je razrešen zbog odlaska u penziju.

Podgoričke Vijesti pišu da je sedmogodišnju eru Milivoja Katnića na čelu Specijlnog državnog tužilaštva obeležilo mnoštvo kontroverzi.

Na samom startu mandata je, kažu, hvaljen, kad je otvorio slučaj Marović, pa ubrzo potom osporavan u slučaju "državni udar".

"Katnić će ostati upamćen i po tome što je sve prijave koji su teretile predsednika Crne Gore Mila Ðukanovića i njemu bliske osobe okarakterisao kao slučajeve za koje ne postoje ni udaljene sumnje o odgovornosti šefa države", podseća podgorički dnevnik.
 

Svako Katnićevo pojavljivanje u javnosti obeležili su i performansi, kojima je često skretao pažnju sa suštine.

Odlazak Katnića u penziju pozdravili su sinoć premijer i potpredsednik u tehnničkoj crnogorskoj vladi Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović.

Nekadašnji general policije Srbije i komandant specijalne policijske jedinice Žandarmerije Srbije Bratislav Dikić, povodom odlaska Katnića kaže da je Specijalnog državnog tužioca stigla Božja pravda.

Dikić je jedan od uhapšenih i optuženih za aferi tzv. “državni udar”, na dan parlamentarnih izbora 2016.

Četiri godine je proveo zbog toga u crnogorskom zatvoru u Spužu.

“Stiže ovog nečoveka Božija pravda. Nadam se da će ga uskoro stići i ovozemaljska pravda Zakona Crne Gore”, kazao je Dikić.
 

On je rekao i da je Katnić izmislio tzv. "državni udar" i da je njega, inače, bolesnog od raka, pritvorio u tamnicu od 5m2 pune četiri i po godine bez osnovnih uslova da preživi.

Dikić navodi da ga je Katnić ucenjivao životima dece da prizna krivicu u izmišljenoj optužnici i dobije za to stotine hiljada evra i bude doživotno obezbeđen u Luksemburgu.

"Ucenjivao me je da optužim našu Srpsku pravoslavnu crkvu da su učestvovali u “državnom udaru” u Crnoj Gori, da optužim naše Srbe u Crnoj Gori i na kraju da optužim i našeg predsednika Srbije, Aleksandra Vučića. Ucenjivao me je da preživim i postanem smeće lažljivo!”, naveo je Dikić, preneo je podgoričkii portal Borba.
 

Poslanik Demokratskog fronta Milutin Zoković je za ovaj portal napisao da je pobednička koalicija godinu dana nakon pobede nad DPS-om Mila Ðukanovića trebalo da ima merljive rezultate borbe protiv organizovanog kriminala, korupcije, pravično suđenje nosiocima bivše vlasti koji su se nelegalno bogatili zloupotrebom moći i uticaja.

"Umesto toga treba da se radujemo što će zaštitnik trona Mila Ðukanovića otići u penziju. Kao da smo zaboravili svu torturu i progon koji nam je priređivao godinama", naveo je Zogović.

Koliko je samo, kaže, funkcionera i članova DF-a ovaj čovek progonio.

Da ne govorimo o lažnoj aferi “državni udar” i maratonskom suđenju Andriji, Milanu, Čađu i drugima kojima je hteo da spakuje robiju po naređenju, kako navodi, "diktatora Ðukanovića".

"Sve je to DF izdržao i bio glavni motor promena i glavna pobednička snaga a nakon pobede na izborima nastupilo je ono što niko nije očekivao", piše Zogović i ističe da je nastavljen progon DF-a, ali ovog puta od onih koje smo, kako kaže, "mi iznedrili i na njih preneli snagu naše pobede.

Umesto, kaže Zogović, diktatorovoj robiji treba da se radujemo nečijem penzionisanju. "Ne ide to tako ''rođaci''. Pravda će morati da zakuca na svačija vrata", poručio je poslanik DF-a.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dva puta pred Crnom Gorom - koji će izabrati?
Zdravo Krivokapić i Dritan Abazović 11.2.2022.

Crnogorska klackalica

12.02.2022. 08:05

Dva puta pred Crnom Gorom - koji će izabrati?

Posle pada vlade Zdravka Krivokapića, a potom i smene Alekse Bečića sa pozicije predsednika crnogorske skupštine, politička kriza u Crnoj Gori ušla je u novu dimenziju. Pitanje je kako će iz nje da izađe.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
24.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve