Hronika
20.10.2019. 12:09
Tamara Marković Subota

KOKAIN ZA VOĐU PINK PANTERA: Luka Bojović naredio oslobađanje Adrovca

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Šest kilograma kokaina, koji su švajcarski carinici krajem septembra pronašli kod jednog Srbina (42), prema ekskluzivnim saznanjima "Ekspresa", bilo je namenjeno oslobađanju Ivana Adrovca iz švajcarskog zatvora.

Oslobađanje Adrovca, inače jednog od vođa pljačkaške bande "Pink Panter" i supruga Maje Adrovac, optužene za atentat na biznismena Milana Beka, naredio je njegov bliski prijatelj i saradnik Luka Bojović, vođa nasleđenog zemunskog klana, i to iz zatvora u Španiji. Oslobađanje Adrovca trebalo je da izvede albanska ekipa.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA/VICTOR LERENA / POOL

Krajem septembra švajcarski mediji objavili su vest da su tamošnji carinici kod jednog Srbina (42), prilikom kontrole posle prelaza Dipoldsau, otkrili i zaplenili šest kilograma kokaina koje je pokušao da prošvercuje iz Austrije u Švajcarsku.

Narkotici su bili sakriveni u specijalno napravljenom bunkeru od metalne ploče koji je bio postavljen iznad prostora namenjenog za rezervni točak i koji je mogao da se otvori samo električnim mehanizmom.

"U bunkeru je bilo sakriveno pet paketa kokaina, ukupne težine šest kilograma", objavili su švajcarski mediji, navodeći da je Srbin kod koga je nađena droga uhapšen, a da je zaplenjeni kokain predat policiji kantona Sankt Galen.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Shutterstock

Uhapšenom Srbinu određen je pritvor i on se nalazi u istražnom zatvoru.

Njegov identitet nije saopšten, ali informacije srpskih bezbednosnih službi ukazuju na to da se radi o muškarcu koji je u ovom poslu bio samo kurir, kao i da je pozadina šverca ove količine narkotika bio plan oslobađanja Ivana Adrovca iz švajcarskog zatvora.

Povezane vesti – Kriminalca od kog najviše strahuju Lukini saradnici  “pokopao” je školski drug – ubica

Iza celog plana lično stoji Luka Bojović.

“Informacije koje smo dobili iz beogradskog podzemlja već odavno ukazuju na veoma specifičnu vezu Bojovića i Adrovca, a poslednja saznanja ukazuju da je Bojović lično organizovao da se Adrovac izvuče iz zatvora. Za ostvarenje plana bila je angažovana veoma jaka ekipa albanske mafije, sa kojom je Bojović uspostavio kontakt u zatvoru u Španiji. Oni su dobili zadatak da izvuku Adrovca iz zatvora i za tu uslugu je trebalo da budu plaćeni u robi, odnosno kokainu. Ovih šest kilograma narkotika koji su zaplenjeni u Švajcarskoj bili su poslati za plaćanje albanskim mafijašima. I verovatno je to bio samo deo robe predviđene za plaćanje”, kaže izvor “Ekspresa” iz srpskih bezbednosnih službi.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

On navodi i da je plan oslobađanja bio da se Adrovac otme tokom prevoza do bolnice.

“Adrovac ima određenih zdravstvenih problema i taj podatak je bio ključan za razradu plana. Naime, trebalo je da se sačeka prilika da on bude upućen u bolnicu, na pregled, a da se zatim tokom vožnje napravi zaseda, u kojoj bi naoružani napadači oteli Adrovca iz transportnog vozila i oslobodili ga”, kaže naš izvor navodeći da je taj plan, po svoj prilici propao nakon što je kokain, kojim je usluga oslobađanja trebalo da bude plaćena, zaplenjen.

Povezane vesti – OSUĐENE UBICE BRATA LUKE BOJOVIĆA: Delibašiću 30 godina robije

"Akcija švajcarske carine na zapleni kokaina i hapšenju srpskog kurira nije bila slučajna. Adrovac je za njih velika zverka i oko njega i njegovih saradnika se vodi konstantna bezbednosna provera, sve se prati i drži pod stalnim nadzorom. Moguće je da je informacija o planiranom oslobađanju procurila direktno iz zatvora, ili od zatvorenika koji tamo iza rešetaka tajno sarađuju sa policijom i zatvorskom upravom, ili od prikrivenih islednika, odnosno policajaca koji u zatvoru glume osuđene kriminalce. Švajcarska policija radi veoma ozbiljno i tamo ništa nije prepušteno slučaju, a pogotovo ne Ivan Adrovac, koji je za njih kriminalac velikog kalibra", objašnjava naš izvor.

Za naše bezbednosne službe specifičan odnos Bojovića i Adrovca nije nepoznanica, ali i dalje nije potpuno rasvetljeno zašto se Bojović toliko trudi da Adrovac ne progovori u slučaju pokušaja ubistva Milana Beka. Bojovićev očigledan trud se zato i smatra ključnim faktorom razotkrivanja celokupne pozadine atentata na poznatog biznismena.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Oksana Skendžić

"Evidentno je da Bojović štiti Adrovca od početka istrage atentata na Beka. Oni su vrlo bliski odranije, nije tajna da Bojovićev klan ima najjaču saradnju sa pljačkašima iz “Pink Pantera” i da to traje godinama. Po Bojovićevom naređenju je Adrovac čuvan i u Evropi nakon što je pobegao iz Srbije i to bukvalno noć pre nego što je njegova supruga Maja uhapšena. Za Adrovca je lično bio zadužen prvi Bojovićev saradnik Filip Korać sa kojim je Adrovac i provodio vreme pre nego što je uhapšen i osuđen u Švajcarkoj. Ali Bojovićeva naklonost prema Adrovcu nije prestala ni nakon njegovog hapšenja. I za to Bojović sigurno ima dobar razlog", kaže naš izvor.

Povezane vesti – Mafijaška turneja po regionu 

Adrovac je iz Beograda pobegao u noći 17. jula 2015, a policija je ujutru uhapsila njegovu suprugu Maju, koja je zatim optužena za učešće u ubistvu Beka. Protiv nje se trenutno vodi ponovljeni postupak za ovo delo, a pored nje na optuženičkoj klupi je i pripadnik nekadašnjeg zemunskog klana Aleksandar Zdravković. U međuvremenu, Adrovac je u martu 2016. uhapšen u Švajcarskoj i tamo je zbog serije pljački osuđen na 14 godina zatvora. Protiv Adrovca u Srbiji za sve to vreme policija nije uspela da nađe nijedan dokaz kojim bi se on doveo u vezu sa atentatom na Beka, pa samim tim u ovom slučaju protiv njega nije ni pokretana istraga.

Međutim, naša policija veruje da Adrovac ima veze sa pokušajem ubistva poznatog biznismena i da je upravo on ključna veza ka organizatoru i nalogodavcu atentata.

Više pročitajte u štampanom izdanju Ekspresa…

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
16°C
01.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve