Hronika
05.08.2019. 09:00
Vojislav Tufegdžić

MONSTRUM IZ NEMAČKE BOLNICE: Glumio spasioca, ubio 85 pacijenata

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Negovatelj Nils Hegel osuđen je u maju 2019. na doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva 85 pacijenata koje je počinio dok je radio u nekoliko bolnica na severozapadu Nemačke. Izričući presudu, sudija Pokrajinskog suda u Oldenburgu Sebastijan Burman nije ni pokušao da prikrije zgražavanje nad ovim slučajem. Hegelu se obratio rečima:

"Proces i dela o kojima smo ovde raspravljali nadilaze sve dosadašnje granice. Vaša krivica je nepojmljiva".

Prema nemačkom zakonu, optuženi koji je osuđen za takva krivična dela može biti osuđen na doživotni zatvor uz mogućnost uslovnog otpusta posle 15 godina. Međutim, osim doživotne kazne koja u Nemačkoj traje zapravo 15 godina, sudija je 42-godišnjem Hegelu izrekao i meru posebne težine krivice, što isključuje mogućnost puštanja na slobodu nakon 15 godina robijanja.

Povezane vesti - Silovao i ubijao, ali ne odustaje od uslovne

Nils Hegel je bio optužen za 100 slučajeva ubistva, ali je istragom i na sudu dokazano da je počinio 85. Sam optuženi je na kraju priznao krivicu za 49 slučajeva. U brojnim drugim slučajevima u kojima se sumnja da je počinio ubistvo ekshumacija nije bila moguća jer su tela kremirana. Ovaj slučaj se smatra najmasovnijom serijom ubistava u posleratnoj Nemačkoj.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/FOCKE STRANGMANN

Policija pretpostavlja da ukupan broj Hegelovih žrtava može da bude veći i od 200, dok su pojedini nemački zvaničnici sumnjali da je možda ubio čak 300 pacijenata dok je radio u dve klinike u severnoj Nemačkoj između 2000. i 2005. godine.

Morbidna motivacija

Bivši negovatelj Hegel je u periodu od pet godina pacijentima ubrizgavao opasne kombinacije lekova, ili ih je davao u prevelikoj količini, kako bi ih potom u poslednjem trenutku "spasavao", za šta je verovao da će mu podići ugled među kolegama na poslu. U, kako se pretpostavlja, najmanje 100 slučajeva ova "misija" mu nije uspela i pacijenti, mahom starije osobe, umirali su.

On je namerno izazivao srčane smetnje kod pacijenata dajući im smrtonosne injekcije, jer je uživao u tome da ih reanimira. Iako su nalazi iz istrage pokazali da je najveći broj pacijenata s čijim se životima igrao preminuo, bivši medicinski tehničar je uporno tvrdio da je većina reanimacija koje je uradio bila uspešna i da mu je to bila "motivacija".

Nemački mediji su se danima uoči izricanja presude bavili time da li je bilo moguće zaustaviti seriju ubistava. Hegel je svojevremeno bio otpušten iz jedne bolnice jer je upravi ustanove upao u oči "neobično velik broj smrtnih slučajeva" u vreme dok je Hegel obavljao službu. Uprkos tome, nije ništa preduzimano.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Na kraju, Hegel je otkriven sasvim slučajno 2005. godine kada ga je jedna medicinska sestra u bolnici u Delmenhorstu uhvatila da pacijentu ubrizgava nepotreban lek. Tri godine kasnije osuđen je na sedam godina zatvora zbog pokušaja ubistva.

Priznanje psihijatru

Na drugom suđenju održanom 2014. i 2015. godine, kada je uhapšen zbog sumnje da je počinio dva ubistva, osuđen je na maksimalnu zatvorsku kaznu zbog dva ubistva i dva pokušaja ubistva. Sasvim neočekivano, tokom trajanja ovog procesa, Hegel je psihijatru priznao da je ubio i do 30 ljudi. Inspektori su tada proširili istragu, ekshumirali 130 tela bivših pacijenata i tražili tragove lekova koji bi mogli da izazovu srčani napad. Takođe, prolazili su kroz zapise bolnica u kojima je radio.

Povezane vesti - Robijanje sa povezom na očima

Zapisi iz bolnice u Oldenburgu pokazali su da se broj smrti i pokušaja oživljavanja značajno povećavao kada je Hegel bio u smeni. Policija je tada saopštila da je nakon ekshumacije i analize tela došla do dokaza da je Hegel odgovoran za smrt još 84 ljudi. Njegov motiv je, potvrdili su istražitelji, bio da impresionira kolege pokušavajući da oživi pacijente nakon srčanih napada. Detektivi su zaključili da je Hegel ubio 36 pacijenata u Oldenburgu i 64 u obližnjem Delmenhorstu između 1999. i 2005. godine.

Reporterka BBC-ja Dženi Hil je u vreme poslednjeg suđenja iz Berlina javila da je slučaj veoma osetljivo pitanje za zvaničnike iz oblasti zdravlja jer ih porodice žrtava optužuju da su žmurili na Hegelova ubistva. "Nadam se da će biti osuđen po svim tačkama kako bi porodice žrtava mogle da nađu mir", rekla je Petra Klaj koja vodi grupu za podršku žrtvama.

Na trećem procesu protiv Hegela sud se, između ostalog, bavio i pronalaženjem odgovora na pitanje zašto je Hegel sve to učinio. "Nažalost, uspeli smo da podignemo samo deo magle", rekao je sudija Sebastijan Burman.

Hegel je tokom suđenju uglavnom sedeo držeći se rukama za glavu. Sudija mu se više obraćao i rekao da su njegovi zločini "neshvatljivi".

"Nekada ni najmračnija mašta nije dovoljna kako bi se opisala istina", rekao je sudija Burman obrazlažući presudu. On je ukazao i na činjenicu da bi, da se proces vodi u Americi gde se kazne za svako delo sabiraju, Hegel bi bio osuđen na 1.275 godina zatvora.

Kapitulacija razuma

Sudski veštak je Hegelu dokazao uračunljivost, ali je dijagnostikovan i poremećaj ličnosti. "Hegelu nedostaje osećaj srama, krivice, empatije i kajanja", piše u sudskom veštačenju o psihičkom stanju osuđenog.

Nekadašnji negovatelj je rekao da mu je "iskreno žao" i da se nada da će porodice pronaći mir. Rekao je da je odluke o tome da počini zločine doneo "relativno spontano".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/FOCKE STRANGMANN

Osuđen je zbog nasumičnog ubijanja pacijenata ubrizgavanjem smrtonosnih injekcija. Ubijeni pacijenti imali su od 39 do 96 godina. U presudi je navedeno da je konačan broj žrtava 91, pošto je Hegel ranije priznao šest drugih ubistava.
Bivši negovatelj je izjavio da žali zbog toga i da ga je sramota šta je učinio. Hegel je ranije rekao sudijama regionalnog suda u Oldenburgu da ga smrt njegovih žrtava u vreme ubistava pre više od 10 godina nije potresla, ali je na poslednjem suđenju potpuno promenio priču: "Strašno mi je žao zbog svakog slučaja o kome sam pročitao, bez obzira na to da li ga se sećam ili ne".

Na kraju, Hegel se ipak nije pomirio sa presudom. "Mogu da potvrdim da je optuženi uložio žalbu", izjavila je portparol suda, ali nije iznela više detalja.
Sudija Burman je zaključujući obrazlaganje presude rekao: "Ljudski razum kapitulira pred ovakvim slučajem".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
17°C
03.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve