Hronika
31.10.2021. 08:05
Ekipa hronike

Šverc kokaina

Mukama nikad kraja: Tužilaštvo u Milanu podiglo optužnicu protiv Darka Šarića

Darko Šarić 29.10.2021.
Izvor: EPA / ANDREJ ČUKIĆ

Darko Šarić, koji je u Srbiji pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora zbog šverca kokaina i prvostepeno na devet godina zatvora zbog pranja novca, našao se na udaru tužilaštva u Milanu koje je protiv njega, ali i još 14 državljana Srbije podiglo optužnicu.

Advokatica srpskog porekla Gordana Kozlovački Pasini, koja brani jednog od optuženih čije ime nije htela da navede, za srpske medije izjavila je da se radi o predmetu koji je godinama "stajao“, a sada je ponovo aktiviran.

"Prvo ročište mom klijentu zakazano je za decembar. Tada bi pred sudijom trebalo da se održi preliminarno ročište kako bi se odlučilo da li je optužnica osnovana ili ne“, izjavila je advokatica Kozlovački Pasini.
 
Darko Šarić 29.10.2021.
Izvor: EPA / ANDREJ ČUKIĆ

Iako ona nije želela da otkrije ni ime svog klijenta, kao ni ostalih optuženih u ovom predmetu, nezvanična saznanja ukazuju da se među 15 optuženih, osim Šarića, nalazi i Nebojša Joksović, koji u postupku pred srpskim pravosuđem ima status svedoka saradnika.

"Optužnicom se terete da su stvorili kriminalnu grupu koja je imala baze u Milanu, Breši, Arenzanu i Tireni, gde su koristili desetine stanova i garaža za skrivanje droge i čuvanje vozila koja su korišćena za njen prevoz, kao i za smeštaj saradnika. Raspolagali su i velikim brojem vozila koja su prepravljena za prevoz droge. Gotovo uvek su koristili ’mercedes vaneo’ jer je pogodan za prepravku, imao je duplo dno u koje se moglo skladištiti najmanje 100 kilograma droge, a uz to su za brze gradske isporuke korišćeni skuteri, koji su mogli da prevezu desetine kilograma u jednoj turi“, navodi se u optužnici italijanskog tužilaštva.

Inače, presudu za šverc kokaina kojom je Šarić osuđen na 15 godina zatvora ukinuo je Vrhovni kasacioni sud i vratio je Apelacionom sudu na ponovno odlučivanje. Apelacioni sud u Beogradu bi krajem novembra trebalo da tokom sedam radnih dana razmatra žalbe na presudu. Ukinutom presudom Specijalnog suda u Beogradu bio je obuhvaćen i šverc droge koja je, navodno, išla preko Italije. Za sada nije poznato da li se radi o istim događajima za koje je sada podignuta optužnica u Milanu.

Šarić je u pritvoru od marta 2014, kada se dobrovoljno predao srpskom pravosuđu. Poternica za njim bila je raspisana u januaru 2010. Na početku suđenja negirao je navode optužnice, tvrdeći da nikada nije švercovao kokain.

Paralelno sa postupkom u Srbiji, vođen je i postupak u Italiji, gde je sud u Milanu 2012. već doneo jednu presudu kojom su prvostepeno bila osuđena petorica Srba, trojica državljana Crne Gore i dvojica iz BiH, na kazne od 10 do 20 godina zatvora zbog šverca kokaina. Dvojica optuženih tada su oslobođena, ali imena okrivljenih državljana Srbije ni tada nisu javno saopštena. Italijanska policija je 2010. pokrenula akciju "Loptice“ u kojoj je uhapšen i Vitomir Bajić, koji se godinu dana kasnije ubio u zatvoru u Italiji, a postupak je vođen protiv Duška Šarića, rođenog brata Darka Šarića, koji je oslobođen optužbi da je učestvovao u švercu. Navodno su optužbom bili obuhvaćeni i Milan Milovac i Nikola Dimitrijević.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Mnogo ničijeg kokaina
Kokain

Kupac i dalje nepoznat

18.10.2021. 09:51

Mnogo ničijeg kokaina

Budimir Krstović i njegova ćerka Marina Krstović, koji se terete da su nabavili i organizovali prebacivanje 1400 kilograma kokaina visoke čistoće iz Ekvadora u Crnu Goru, ostaju iza rešetaka nakon odluke Apelacionog suda Crne Gore kojom su odbijene žalbe odbrane na odluku da Krstovićima produži pritvor.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
02.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve