Hronika
11.10.2021. 08:05
Ekipa Hronike

Više od 4 tone

Zaplena kokaina sa oznakama "Jaguar" i "Bottega"

Španska policija 8.10.2021.
Izvor: EFE / BRAIS LORENZO

Beranac Nebojša Prelević Nebo (50), koji je živeo u Novom Sadu, uhapšen je u Španiji zbog sumnje da je bio glavni logističar šverca narkotika za balkanski i kavački klan.

Spektakularna međunarodna policijska akcija pod kodnim nazivom "Major“ u kojoj je u poslednjih nekoliko godina u osam država na dva kontinenta uhapšena 61 osoba i zaplenjeno više od četiri tone kokaina razotkrila je dvadeset tri osobe koje su radile za balkanski i kavački klan, a ključna osoba za pomenute klanove bio je Nebojša Prelević Nebo (50), Beranac koji je živeo u Novom Sadu i koji je bio zadužen za logistiku. Prelević je uhapšen u Španiji, a osim njega, u akciji su privedeni i J. J. (57), Srbin koji je živeo u Španiji, zatim R. B. (33) i M. M. (34) iz Beograda, kao i S. P. iz Ćuprije.

"Organizaciju su uglavnom činile osobe iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Sastajali su se često, ali bi ti sastanci trajali kratko i uvek su bili na sasvim drugim lokacijama. To su bili luksuzni restorani, hoteli, a dolazili su skupim kolima. Svi pripadnici kartela su u Španiji na raspolaganju imali sve najluksuznije“, saopštila je španska policija, koja je navela i da je njihov finansijski tok bilo lako pratiti jer su novac prali preko fudbalskih klubova.

"Zahvaljujući radu koji je DIPOL obavio u Kolumbiji, saznalo se kako su oni povezani sa svetom fudbala. Prodajom određenih igrača praćen je trag pranja para koji su stekli trgovinom drogom“, navode španski mediji detalje iz istrage.

Istragu započela GEA

Policijska istraga počela je 2018. godine, kada je otkrivena jedrilica u kojoj su putovala dvojica hrvatskih državljana i jedan Amerikanac. U taj brod ukrcala se GEA, Grupa za specijalne operacije Nacionalne policije Španije, čiji su agenti našli 1,4 tone kokaina. Istraga se zatim nastavila krajem 2019. godine kada je jedan od najvažnijih članova organizacije ponovo "snimljen“ kako se sprema za novo krijumčarenje kokaina.

Tada se istraga usmerila ka Nebojši Preleviću koji je bio ključna osoba za balkanski kartel. On je prvo bio stacioniran u Malagi, a najčešće je putovao u Madrid i Barselonu, kao i u Srbiju, Mađarsku i Sloveniju. Osobe sa vrha ove organizacije nisu učestvovale u "prljavim“ poslovima. Oni su radili na organizaciji, na čijem je čelu za balkanski kartel bio pomenuti Nebo.

Sredinom prošle godine propao im je plan da sa obale u Kolumbiji utovare 1350 kilograma na brod. Kartelu nije bilo jasno "gde je zapelo“ pa su se pritajili. Međutim, u tom trenutku španska policija saznala je i da posluju sa Italijom sa kojom su bili u pregovorima za pošiljku.

Pandemija im pokvarila planove

Nakon što su se malo smirili, ponovo su se aktivirali krajem 2020. godine. Tadašnji plan bio je da prevezu 1250 kilograma kokaina od Brazila do Španije, tačnije Katalonije. Zbog ove isporuke sastajali su se u Madridu, ali su konekcije otišle i do Dominikanske Republike. Navodno, Nebojša i još jedna osoba našli su se u Dominikani kako bi sve dogovorili, a potom se ta druga osoba vratila u Dubai u kojem živi glavni šef – Edin Gačanin, zvani Tito, koji je na čelu famoznog balkanskog kartela.

Hapšenje, droga
Izvor: Shutterstock

Kako su meseci odmicali, pandemija korone je privremeno odlagala planove organizacije, do te mere da je ona počela tek krajem decembra. Krajem januara 2021. godine prebacili su 1250 kilograma kokaina koji su utovarili u Brazilu, a istovarili u Španiji. Potom je Prelević otputovao u grad Taragonu gde je dobio lažna dokumenta u kojima se vodio kao državljanin Španije.

Nakon što je kokain stigao u Evropu, nekoliko njih je uhapšeno, a uhapšena je i osoba koja je radila kao računovođa mafije u Valensiji. Kod njega je zaplenjen čitav način evidentiranja raspodele tovara kokaina koji je već bio prodat "investitorima“ u Evropi. Njemu je oduzeto 15 novčanica od pet evra sa naznakama datuma povezanih sa količinom droge i čija je funkcija bila da dokažu da je njegov posrednik isporučio ili primio iznos koji je određen ili ugovoren.

Evropol navodi da je akcija otpočela u julu prošle godine kada je španska policija došla do informacija da ova kriminalna grupa priprema veliki šverc kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Članovi grupe potom su stavljeni pod posebne mere nadzora – praćeni su i prisluškivani – dok su putovali iz Španije u Južnu Ameriku i obratno, a kako bi dogovorili detalje o švercu više od 1,25 tona kokaina.

Švercerske rute narkotika

Balkan-tranzitno područje

Kokain zaplena

Balkan-tranzitno područje

22.05.2021. 12:10

Švercerske rute narkotika

Podvučeno belim

Krađa kokaina u Sloveniji

Kokain

Krađa kokaina u Sloveniji

27.06.2021. 08:50

Podvučeno belim

Istraga je ubrzana u martu ove godine kada su vođe kartela otputovale u Španiju da pripreme dolazak pošiljke kokaina. Ove dve osobe do tada su izbegavale da lično prisustvuju sastancima kako bi izbegle hapšenje, saopšteno je iz Evropola.
Španska policija izvela je istovremene racije u gradovima Taragona, Barselona, Gerona i Valensija, uhapsili su 13 osoba, uključujući dva glavna čoveka i policajca koji su sarađivali sa kriminalnom organizacijom. U nastavku akcije u maju 2021. godine u Sloveniji je uhapšeno još 10 osoba, a ukupno je 48 osumnjičeno da su pripadali ovoj kriminalnoj grupi i da su učestvovali u krijumčarenju droge širom Evrope. Tamošnji mediji navode da su sve osobe uhapšene u Sloveniji radile za kavački klan.

Hapšenje u Taragoni

Osumnjičeni Prelević uhapšen je, inače, u gradu Taragoni. Čim je čuo buku u stanu u kojem je boravio, on je prelomio svoj mobilni telefon i bacio ga kroz prozor. Veruje se da je tim telefonom imao direktnu vezu sa šefom kriminalne organizacije – Titom.

Paketi kokaina koji su prošvercovani u poslednjoj otkrivenoj turi bili su označeni etiketama "jaguar“ i "bottega“, kojima je, kako se veruje, kriminalna organizacija nastojala da istakne kvalitet narkotika.

Akcije su inače sprovedene u okviru Operativne radne grupe u kojoj su učestvovale policije Republike Srbije, Kraljevine Španije, Nemačke, Slovenije, Kolumbije, Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, kao i američka agencija za borbu protiv droge DEA.

 

"TITO I DINO"

Edin Gačanin Tito šef je jednog od najmoćnijih narko-klanova sveta "Tito i Dino“ koji čine mahom ljudi sa Balkana. Za ovim Sarajlijom godinama unazad traga američka DEA, ali i policije brojnih drugih zemalja sveta, a on se, kako se sumnja, krije u Dubaiju.
Kolika je moć Tita i njegovog klana najbolje pokazuje podatak holandske policije da oni kontrolišu evropsko narko-tržište i uvoz čak trećine kokaina u Evropu. Pored poslednje četiri zaplenjene tone, od koje je deo pripadao njima, klan "Tito i Dino“ je, kako se sumnja, za samo dve godine ostao bez 14.000 kilograma najskupljeg opijata.

"Ova grupa se verovatno može povezati sa nekoliko zaplenjenih velikih pošiljki kokaina. Prva je ona od 928 kilograma kokaina, skrivena među drvetom iz Ekvadora, koja je zaplenjena 2016. godine, zatim pošiljka teška 5300 kilograma, skrivena među bananama poslatim iz kolumbijskog grada Medeljina, zaplenjena 2017. godine u luci Antverpen u Belgiji, pošiljka od 2045 kilograma kokaina, skrivena među konzervama špargle, zaplenjena iste godine u Peruu, a koja je bila namenjena holandskom tržištu. Iako im je prvi put propao takav plan šverca, 2017. godine ponovili su akciju, samo je tovar ovaj put bio 583 kilograma teži – 5883 kilograma kokaina skrivenih među bananama iz Medeljina u Kolumbiji presretnuto je na putu do luke Alhesiras u Španiji.

Sve ove podatke bosanskom pravosuđu je 2019. godine dostavilo tužilaštvo iz holandskog grada Breda, a objavio ih je list "Žurnal“.

U Peruu i Kolumbiji klan ima saradnju sa tamošnjim kriminalcima od kojih nabavlja drogu, na evropskom tlu sarađuje sa ozloglašenom italijanskom grupom Kamora, ali i širom sveta ima brojne druge kriminalne organizacije sa kojima je povezan. Policijska dokumenta govore o njegovim stalnim kontaktima sa članovima grupe iz Severne Irske okupljene oko porodice Kinahan.

 

NOVAC, VOZILA, MOTOCIKLI

Pored kokaina, policija je u akciji "Major“ otkrila i laboratorije marihuane. U ovim akcijama zaplenjeno je i oko 612.000 evra, 324 kilograma marihuane, luksuzna vozila i motocikli. Kartel je poslovao kao multinacionalna kompanija.
Imali su oružje, skupocene automobile, luksuzne kuće i stanove. Španska policija otkrila je da su glavni igrači često menjali zemlje u kojima su boravili, a i sastanke su održavali na različitim lokacijama.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ubistvo porodice Đokić: Policija uverena da je motiv novac
Zapaljen automobil, vatra, požar

Pripremljen zločin

08.10.2021. 07:10

Ubistvo porodice Đokić: Policija uverena da je motiv novac

Potraga za porodicom Đokić iz Aleksinca završena je na najtragičniji način. Šest dana od kako su nestali, sve nade da su živi srušene su u momentu kada je policija u subotu 2. oktobra u selu Moravac najpre pronašla njihov automobil, zapaljen, a zatim deset kilometara dalje u šiblju i tela nestalih Gorana (57), njegove supruge Gordane (56) i ćerke Lidije (25), prekrivena lišćem i granama.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
3°C
07.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve